• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hóhelyzet: figyelmeztetés, riasztás

Hírek Forrás: MTI - Weborvos

Péntek reggel 5 órakor az országos operatív törzs is megkezdte munkáját. (folyamatosan frissített)

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint a télies időjárással összefüggésben péntek reggel 5 órakor az országos operatív törzs is megkezdte munkáját. Péntek reggel az OKF Operatív Törzse konkrét kirendelésre való igényt is megfogalmazott a Honvédelmi Minisztériumnak: e szerint két terepjáró tehergépjármű elindult Pécsre, amelyeket szükség esetén az elakadt gépjárművek mentésénél lehet bevetni - együttműködve a katasztrófavédelem egységeivel. A honvédségi gépjárművek már péntek délután megkapták első feladatukat. Keresztbe fordult kamionokat mentettek ki Baranya megyében - írta a Magyar Honvédség a facebook oldalán.

A katasztrófavédelem folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a kialakuló helyzetről. Az OKF azt kéri, hogy havazás, hóvihar esetén folyamatosan kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek azt javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem "VÉSZ" alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is - írta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Több megyében másodfokú riasztást adtak ki hófúvás miatt
A hófúvás miatt több megyében már másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután. Ezeken a területeken a következő órákban magas hótorlaszokat emelhet a viharos szél.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Somogy, Baranya és Tolna megye több járásában van érvényben narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés az erős hófúvás miatt. A délnyugati, délkeleti területeken több járásban citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés érvényes, ezeken a helyeken is hótorlaszokat emelhet az erős szél.

Az éjfélig szóló veszélyjelzés szerint tizenegy megyében van érvényben első-, illetve másodfokú figyelmeztetés a várható jelentős mennyiségű hó, hófúvás, illetve ónos eső miatt. Több megyében a havazás miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben, mivel ezeken a területeken az estig lehulló hó vastagsága a 20 centimétert is meghaladhatja.

Mit tehet Ön?
A várható havazás kapcsán a mentők arra figyelmeztetik az autóval hosszabb útra indulókat, hogy készüljenek fel esetleges, akár órákig tartó veszteglésre is. Legyen elegendő üzemanyaguk a fűtéshez, vigyenek magukkal takarót, ne felejtsék otthon rendszeresen szedett gyógyszereiket. A csúszós útszakaszok miatt vezessenek lassan, óvatosan.

A hideg időben mindenki fordítson fokozott figyelmet a környezetében élőkre, különös tekintettel az idős emberekre, az ellátásra, segítségre szorulókra. A kiegészítő, alakalmi fűtőberendezéseket használók ellenőrizzék, ellenőriztessék a készülék üzembiztosságát, szerezzenek be szén-monoxid riasztó berendezést.

A mentők felkészültek a téli időjárásra, országszerte 743 mentőegység személyzete, mintegy 1700 mentődolgozó van szolgálatban, munkájukat 7 mentőhelikopter segíti. A mentőautók mindegyike téli közlekedésre alkalmas gumiabroncsokon fut, szükség esetén hóláncok is rendelkezésre állnak - tudatták a Weborvoshoz eljuttatott közleményben.

Péntekre várható
A péntek éjfélig érvényes veszélyjelzés szerint tíz megyében vannak érvényben első-, illetve másodfokú figyelmeztetések a várható jelentős mennyiségű hó, a hófúvás, illetve ónos eső miatt.
Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében a havazás és a hófúvás miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken 24 óra alatt 20 centiméternél is több hó hullhat, és a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Bács-Kiskun megyére a havazás miatt ugyancsak másodfokú, a hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Egy napon belül 10 centimétert meghaladó hó hullhat még Békés, Csongrád, Fejér, Vas és Veszprém megyében. Ezért ezekre a területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül Bács-Kiskun, Fejér, Vas és Veszprém megyében a hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Békés és Csongrád megyében az ónos eső miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Pénteken napközben a havazás zónája tovább terjeszkedik a Dunántúl nagyobb részére - kivétel annak északi része - és az Alföld délnyugati felére. Éjszaka a csapadékrendszer fokozatosan a déli és a keleti tájakra helyeződik át. Pénteken a Zalaegerszeg-Kecskemét vonaltól délre több mint 10 centiméter hó hullhat, 20 centiméter feletti mennyiség Somogy és Baranya megyében, Tolna megye déli részén és Bács-Kiskun megye délnyugati harmadán várható.

A folyamatosan élénkülő szél a Dunántúl déli felében és Bács-Kiskun megyében hordhatja a havat, emelhet hótorlaszokat. Kiemelten Baranya megye, a Mecsek térségében lehet erősebb hófúvás.

Emellett a nap második felében az Alföld délkeleti részén átmenetileg előfordulhat ónos eső (akár eső is, majd ismételten havas eső, estétől havazás várható).

Szombati előrejelzés
A jelenlegi előrejelzés szerint szombaton napközben már csak a keleti tájakon, azon belül is a nagyobb mennyiségű havazás a Tiszántúlon várható. Szombaton az élénk; nyugaton és északkeleten az erős szél a Dunántúl és az Alföld hóval fedett tájain hordhatja a havat.

Tűzoltószövetség: 20 ezer önkéntes vethető be hóhelyzetben
Húszezer önkéntes tűzoltó áll készen országszerte a bevetésre, ha az előre jelzett nagy mennyiségű hó miatt szükség lenne a munkájukra - tájékoztatta pénteken az MTI-t a Magyar Tűzoltószövetség elnöke.

A 750 tűzoltóautóval és egyéb gépkocsival, munkagéppel rendelkező önkéntesek jelen vannak valamennyi településen és már hivatásos kollégáik kiérkezése előtt képesek katasztrófahelyzet esetén a beavatkozásra - közölte Dobson Tibor.

Elmondta: országszerte 1100 önkéntes tűzoltó egyesület működik, amelyek közül 500 kötött együttműködési szerződést a katasztrófavédelemmel. Vagyis baj esetén tőlük kapják a riasztást. Különösen hasznos lehet a tevékenységük hóhelyzet esetén, hiszen közvetlen helyismerettel rendelkeznek és segíteni tudnak, a többi között a lakosság ellátásának megszervezésében is - mondta Dobson Tibor.

Két megyében másod-, tizenegy megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben
Két megyében másodfokúra emelte a hófúvás miatt kiadott figyelmeztetését a meteorológiai szolgálat. Tizenegy megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hófúvás, illetve a várható jelentős mennyiségű hó miatt.

Az ország több területén a következő órákban is hótorlaszokat emelhet a viharos szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat kora reggel az MTI-hez eljuttatott, éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Somogy és Zala megyében narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben az erős hófúvás miatt.

Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas és Veszprém megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki ugyancsak a hófúvás miatt.

Emellett 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hó hullhat Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén. Ezért ezeken a területeken a havazás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: lassanként a Dunántúl déli területein megszűnik a hóesés, míg az Alföldön és északkeleten további, általában gyenge, közepes intenzitású havazás várható. Éjfélig ezeken a területen (kelet felé növekedve) további 3-10 centiméter hó valószínű, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében azonban 10 centiméternél is több friss hó is hullhat.

Zala és Somogy megye nyugati részén (kisebb területen) az erős szél a vastagabban hóval fedett területeken a nap első felében még erősebb hófúvást okozhat. A keleti megyékben várhatóan a késő esti órákig a hóréteg növekedésével az erős szélben szintén (nagyobbrészt gyenge) hófúvásra lehet számítani - tették hozzá.

Délután 4-től ismét fizetni kell az M6-os és az M7-es autópályán
Szombat délután
4 órától ismét fizetni kell az M6-os és M7-es autópályákon, ahol korábban a rendkívüli hóhelyzet miatt ingyenesen lehetett közlekedni.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek felidézte, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. pénteken délután 5 órától az ország dél-nyugati megyéiben kialakult helyzet miatt a két autópályán az M0 körgyűrűtől díjmentessé tette a közlekedést. Szombatra a déli országrészben normalizálódtak a közlekedés feltételei, így azokon zavartalanul, de délutántól csak díjfizetés ellenében lehet haladni.

Több helyen visszavonták a figyelmeztetéseket
Több megyében visszavonta az erős hófúvás miatt kiadott figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délután, de nyolc megye egyes járásaiban a következő órákban is hótorlaszokat emelhet a szél.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a hófúvás miatt továbbra is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben Somogy és Zala megyében. Elsőfokú a figyelmeztetés Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyében.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén a havazás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, mivel itt 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi hó is hullhat.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a Dél-Dunántúlon megszűnik a havazás. Szombaton a Dunántúl déli és nyugati részén, illetve az északkeleti megyékben az erős, olykor viharos északi, északkeleti szél hófúvást, a vastag hóval borított zalai és somogyi tájakon erős hófúvást okoz. Éjszaka mindenütt mérséklődik a szél, megszűnik a hófúvás.

A hőmérséklet szombat éjszaka a vastag hóval borított Dél-Dunántúlon mínusz 15 Celsius-fok alá süllyedhet.

Az Alföldön és északkeleten vasárnap reggelig további 3-10 centiméteres hóréteg alakulhat ki. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében helyenként 15 centiméter friss hó is hullhat. Vasárnap az északkeleti határvidéken és az Alpokalján fordulhat elő gyenge havazás.

Már sehol sincs narancssárga riasztás
Somogy és Zala megyében elsőfokúra mérsékelte a hófúvás miatt kiadott figyelmeztetését a meteorológiai szolgálat. Már sehol sincs érvényben narancssárga riasztás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délutáni tájékoztatása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében is citromsárga, vagyis elsőfokú a hófúvás miatt kiadott figyelmeztetés.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a Dél-Dunántúlon megszűnik a havazás. Szombaton a Dunántúl déli és nyugati részén, illetve az északkeleti megyékben az erős, olykor viharos északi, északkeleti szél hófúvást, a vastag hóval borított zalai és somogyi tájakon erős hófúvást okoz. Éjszaka mindenütt mérséklődik a szél, megszűnik a hófúvás.

A hőmérséklet szombat éjszaka a vastag hóval borított Dél-Dunántúlon mínusz 15 Celsius-fok alá süllyedhet.

Az Alföldön és északkeleten vasárnap reggelig további 3-10 centiméteres hóréteg alakulhat ki. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében helyenként 15 centiméter friss hó is hullhat. Vasárnap az északkeleti határvidéken és az Alpokalján fordulhat elő gyenge havazás.


Tanácsok a katasztrófavédőktől