• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hurghadai baleset: biztató hírek a sérültekről

Hírek Forrás: MTI-Weborvos

Megérkezett Budapestre a sérültek második csoportja. (Folyamatosan frissített összefoglaló)

Megérkezett kedden este az egyiptomi buszbalesetben megsérült magyar turisták második csoportja a Liszt Ferenc repülőtérre - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A tudósító szerint egy német felségjelű kórházgéppel érkeztek a sérültek, akik közül egy embert hordágyon hoztak le; a többiek saját lábukon hagyták el a repülőgépet. A sérülteket 5 mentőautóval vitték kórházba - tette hozzá. A repülőgép az egyiptomi buszbaleset újabb kilenc magyar sérültjét szállította haza.

Szerdán újabb csoport érkezhet
Az MTI hivatalosan meg nem erősített információja szerint szerdán a hurghadai buszbaleset valamennyi, még Hurghadán ápolt sérültje haza tud utazni Magyarországra. Az MTI úgy tudja, hogy a súlyos sérülteket is Magyarországra szállítják. Egy sérültet még egészen biztosan meg kell műteni, ám állapota lehetővé teszi, hogy szállítsák és ő kérte, hogy Magyarországra vigyék. Az MTI információi szerint a Kairóban ápolt sérültek állapota még nem teszi lehetővé, hogy szállítsák őket, ők még Egyiptomba maradnak. Az MTI időközben megtudta: a négy Kairóban ápolt sérült közül hárman gyerekek, valamennyiük állapota súlyos. Két gyerek hozzátartozója – aki ugyancsak megsérült a balesetben – kedden Hurghadából Kairóba utazott.

Kedd délutáni jelentés
Szijjártó Péter
, a miniszterelnök szóvivője kedd délutáni sajtótájékoztatóján még arról számolt be, hogy a repülőgép - mely a mai második csoportot hozza haza - a hurghadai reptéren készen áll a felszállásra. Nyolc sérült van a fedélzetén, a kilencedik szállíthatóságát pedig most készítik elő az orvosok, és amint ez sikerrel zárul, remélhetőleg egy órán belül, a gép elindul Magyarországra.

Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter arról tájékoztatta Orbán Viktor kormányfőt, hogy az este érkező sérülteket ugyanabba a fővárosi kórházba szállítják, mint a kora délután hazatérteket - közölte a szóvivő. Hozzátette, a délután érkezett nyolc sérült egy része ambulánsan kezelhető, van azonban köztük olyan is, akinek súlyos végtagsérülése van.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a kairói nagykövetség azt közölte a miniszterelnökkel - folytatta Szijjártó Péter -, hogy négy súlyos sérültért "aggódnak most a legjobban": őket Kairóban ápolják, az egyiptomi orvosok pedig mindent megtesznek az állapotuk stabilizálásáért. Mellettük négy sérült Hurghadában már szállítható állapotban vár szerdai hazatérésre, további négy sérült pedig szintén Hurghadában tartózkodik, ők azonban még nem szállíthatók, de a remények szerint szerdán már közülük is többen olyan állapotban lesznek, hogy hazatérhetnek Magyarországra.

Szijjártó Péter felidézte, Orbán Viktor hétfőn utasította Martonyi János külügyminisztert, hogy tárcája folytassa le az ahhoz szükséges egyeztetéseket, amelyek nyomán minden magyar sérült a lehető leghamarabb Magyarországra térhet. Hende Csaba honvédelmi minisztert pedig arra utasította, hogy a magyar honvédség repülőgépei a lehető legrövidebb időn belül hozzák haza a buszbaleset áldozatainak holttestét. Hende Csaba ez alapján arra hívta fel Benkő Tibor vezérkari főnököt, hogy készítsen elő két An-26-os típusú repülőgépet, amelyek alkalmasak arra, hogy hazaszállítsák a holttesteket. A két gép - tíztagú személyzettel - készenlétben áll. A holttestek azonosítása zajlik, és amint ez befejeződik, a magyar honvédségi gépek három órán belül el tudnak indulni Kecskemétről Egyiptomba.

Kedd délután megérkezett az első csoport
Mint azt Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője délután az MTI-nek nyiltakozta: leszállt a vasárnapi hurghadai buszbaleset sérültjeit szállító első repülőgép Budapesten kedden kora délután. A sérülteket három mentőautóval szállították - az MTI információi szerint - a Péterfy Sándor utcai Kórházba. A repülőgép nem sokkal délután fél kettő előtt érkezett meg a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljához.

A Generali Csoporthoz tartozó Europ Assistance Innsbruckból indította azt a 25 fős speciális mentőrepülőgépet, amely az egyiptomi buszbaleset szállítható magyar sérültjeit hozza haza, hogy itthon folytathassák kezelésüket. A repülőgép út közben leszállt Budapesten, ahonnan magyar orvosokat és pszichológusokat vitt Hurghadába, akik a sérültek ellátásában és a túlélők traumájának feldolgozásában nyújtanak segítséget - tudatta a cég korábban a Weborvossal. A mai napon összesen 16 sérültet hoz haza az EA, (nyolc könnyű sérülést szenvedett nyaraló érkezett meg kora délután) a további hat könnyű sérültet és két fekvőbeteget pedig az esti órákban, 8 és 10 óra között hozzák a speciális repülőgéppel - tudatta a délutáni közlemény. 

El nem tudom mondani, mit éltünk át

El nem tudom mondani azt az érzést, állapotot, amit átéltünk – mondta el a közmédia hírstábjának nyilatkozva Vas László, a tragikus hurghadai buszbaleset egyik utasa kedden. A busz este hatkor indult a hurghadai reptérre, a parkolóban három autóbusz állt, ő az elsőre szállt fel. A busz jobb oldalára ült, mert – mint megjegyezte – "ott volt hely".  "Elindultunk, nem mentünk 8-10 percet sem, amikor éreztük, hogy a busz megbillent. Egyszer mintha visszajött volna az úttestre, majd a második billenésnél a busz eldőlt a bal oldalára, hát onnantól kezdve már-már el nem tudom mondani azt az érzést, állapotot, amit átéltünk" – mondta.

Vas László – akinek a csuklója tört el – elmondta, hogy nem nagyon tudtak egymásról a baleset pillanatában, mindenki átesett a busz bal oldalára, egymásra. Hozzátette: gyereksírás, felnőttsírás is hallatszott, majd nála "filmszakadás történt" és nem emlékszik a részletekre.  Vas László egy nagyjából 30 fős búvárcsapattal érkezett Hurghadára. "Tulajdonképp végeztünk a tervezett turnénkkal, mentünk volna haza tele élménnyel és hát ez történt velünk…" – mondta megviselten.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy ő gyorsnak találta-e azt, ahogy a busz haladt, Vas László így válaszolt: ez relatív, az én véleményem az, hogy az itteni közlekedésnek megfelelően közlekedett a busz. Hozzátette: nem volt kirívó a busz vezetőjének a viselkedése, nem volt feltűnő a közeg, mert itt eleve mindenki a mi vezetési morálunkhoz képest szokatlan stílusban vezet. Gyorsan haladtak, de ezt nem találta kirívónak.  Vas László elmondta azt is, hogy nem emlékszik a részletekre, "filmszakadás" történt nála, miután kimásztak a járműből. Felidézte, hogy mentőkre, tűzoltókra emlékszik, meg arra, hogy személyautók, buszok állnak meg nekik segíteni, részt venni a mentésben.
"Nekem a csuklóm tört el, de ez a kisebbik bajom, lelkileg nagyon megviselt" – mondta megtörten. "Láttam a társaimat, barátaimat, gyerekeket, felnőtteket, ismeretlen embereket, de magyarokat, akik hozzátartozóikat keresték, próbálták kihúzni őket a buszból" – fogalmazott. Hozzátette: "el nem tudom mondani, milyen érzés kering bennem".

Vas Lászlót három másik társával együtt az egyiptomi rendőrség kíséretével visszavitték a baleset után a szállodájukba a csomagjaikkal együtt. Kipakoltak, majd elvitték őket a Best Reisen orvosi ügyeletére, ahol megvizsgálták őket. "Sajnos tudjuk, barátaink, búvártársaink közül többen meghaltak, hozzátartozóik közt is van halott" – mondta Vas László.  A kérdésre, hogy a baleset után megfelelően törődtek-e velük, Vas László így válaszolt: az egyiptomi egészségügy "hibátlanra vizsgázott", nem tapasztaltak semmi kirívóan negatív dolgot, megfelelően ellátták őket, segítőkészek voltak velük.

A férfi köszönetet mondott az őket segítő, az egyiptomi üdülőtelepülésen nyaraló és dolgozó magyaroknak is. Külön szólt arról is, hogy az egyik konzul a baleset másnapjának délelőttjén személyesen kereste fel őket, hosszan elbeszélgettek, hogy mi a teendő, ha nincs meg a poggyászuk, útlevelük. "Maximálisan kiálltak értünk" – mondta. Vas László és a három másik, a szállodába visszaszállított utas szerda reggel utazhat vissza Magyarországra.

Társadalmi gyűjtés az áldozatok hozzátartozóinak
A Nemzeti Segélyvonalon keresztül gyűjtés indult az egyiptomi buszbaleset áldozatainak hozzátartozói, illetve annak sérültjei számára. Olvasóink a 1752-es telefonszám felhívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadományt juttathatnak el számukra az öt legnagyobb magyar segélyszervezeten keresztül További információ

Kedd délelőtti információk
A Nile kórházban két sérülttel is sikerült beszélnie a közmédia hírstábjának, de hivatalosan, a nevüket vállalva nem kívántak nyilatkozni. Mindketten azt mondták: nem emlékeznek arra, hogyan történt a baleset, csak arra, hogy a kórházban ébredtek.

Egyikük elmondta: a balesetben két hozzátartozóját vesztette el és másik két hozzátartozója súlyos állapotban Kairóban van. A kórházban több sérült is megjelent az aulában, de láthatóan zaklatott lelkiállapotuk miatt nem lehetett velük beszélni. A helyszínen a hatóságok mellett a hurghadai magyarok is megpróbálnak segíteni a sérülteknek, illetve a még a településen tartózkodó hozzátartozóknak. Korábbi adatok szerint mintegy 60 magyar él Hurghadában, ők elsősorban turizmusból élnek. Az MTI információja szerint többen már közvetlen a baleset után a helyszínen voltak, segítettek a tragédiában érintetteknek a hatóságokkal kommunikálni, és vizet vittek nekik.

A tragikus buszbaleset nyolc sérültje kedden reggel hagyta el a városban található Nile kórházat. Kveck Péter kairói nagykövet közlése szerint már csak egy embert kezelnek a kórház intenzív osztályán. A Kairóban ápolt négy sérült állapota továbbra is súlyos, de állapotuk javult. (MTI Fotók: Kovács Tamás)

Trauma utáni sokk

Trauma utáni sokk jellemzi a hurghadai buszbaleset sérültjeinek és a hozzátartozók lelkiállapotát – nyilatkozott kedden a közmédiának Kovács Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezető pszichológusa a helyszínen, a hurghadai Nile (Nílus) Kórházban. A pszichológus kedden kora reggel érkezett az egyiptomi üdülőhelyre, s mint mondta, már több súlyos sérülttel tudott beszélni. Hangsúlyozta: krízisintervenció keretében igyekeznek segítséget nyújtani számukra a történtek feldolgozásában. Kovács Péter nevek említése nélkül azt mondta, hogy az a sérült, akivel legutóbb beszélt, hasonlóan a közmédia tudósítóival beszélő sérültekhez, semmire sem emlékszik a balesetből, sőt, arra sem, hogy egy másik kórházból szállították át a Nile (Nílus) Kórházba. Kovács Péter szerint jellemző a sérültekre, hogy a krízis első, úgynevezett tagadási fázisában vannak. Tapasztalatai szerint valamennyien tudatában vannak annak, mi történt velük, körülöttük.

"Nehéz kimondani, de vannak olyanok, akik hozzátartozójukat elvesztették, és mégis szerencsésnek érzik magukat, mert nem annyi hozzátartozójukat vesztették el, mint mások" – fogalmazott. Szerinte szerencse a szerencsétlenségben, hogy összetartó csapatról van szó, az utazáson ismerősök, baráti társaságok vettek részt, egymáshoz bejárnak a kórtermekbe, ami nagy segítséget jelent.

A szakember hangsúlyozta: hosszú folyamat vár a sérültekre, az első 4-6 hét a legnehezebb, de évek telhetnek el, mire feldolgozzák a történteket. Azonban még később is, események, évfordulók felidézhetik bennük a balesetet. Mint mondta, dolgoznak a sérültek és a hozzátartozók utógondozásának megoldásán is. Beszélt arról is, hogy egyértelműen könnyebb feldolgozniuk a történteket azoknak, akik haza tudnak utazni, ez azonban a sérülésektől függ.

Tegnapi délutáni-esti információk
Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől kapott megbízólevele szerint gyermek-traumatológus kollégájával elsősorban szervezési feladataik lesznek - mondta el  Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat műveleti igazgatója, a kedden Hurghadába induló magyar orvoscsoport vezetője hétfő este. Beszélnek a Hurghadában ápoltak, valamint az egyik kairói kórházban fekvő sérültek kezelőorvosaival, majd eldöntik, hogy milyen sorrendben, milyen módon lehet hazaszállítani a sérülteket. Ez alapján intézkednek arról, hogy Magyarországon milyen készültségű mentőautókat kell kirendelni a repülőtérre, kit kell kórházba vinni, kit lehet hazaszállítani.

Göndöcs Zsigmond, aki az Országos Mentőszolgálatnak egykor főigazgatója volt, elmondta, hogy Magyarországon és külföldön is sok tömeges balesetet "vezényelt már le". Többek között a 2004-es Srí Lankai cunami után ő vezette a helyszíni magyar orvoscsoportot, a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa idején pedig a térség egészségügyi ellátásáért felelős államtitkári megbízottként irányította a mentést.

A hurghadai buszbaleset 29 sérültje közül mintegy tíz egy-két napon belül elhagyhatja a kórházakat – tájékoztatta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítóját Kveck Péter kairói nagykövet hétfő kora este. A nagykövet elmondta azt is, hogy már csak egy embert kezelnek Hurghadában intenzív osztályon. Szólt arról is, hogy a Kairóban kezelt négy sérült állapota továbbra is súlyos, de összességében azt lehet mondani, hogy javult a sérültek állapota.

Az MTI hétfőn sikertelenül próbálta megszólaltatni azokat, akik a buszon utaztak. Hurghadában a Nile Hospital nevű kórházból kitessékelték az újságírókat hírzárlatra hivatkozva. Az MTI tudósítója a szomszédos üdülőtelepülés, El Gouna kórházába szállított hat sérültet is felkereste, ők azonban arra hivatkozva nem kívántak nyilatkozni, hogy lelkileg viselték meg őket a történtek. A nagykövetség helyszínre küldött munkatársai folyamatosan tartják a kapcsolatot a sérültekkel és segítenek a holttestek azonosításában.

Az MTI közvetve a sérültektől úgy értesült: a hétfőre virradó éjjel többeket kihallgatott a rendőrség, jegyzőkönyvet vettek fel velük arról, hogyan is emlékeznek a balesetre. Volt, aki úgy nyilatkozott: elvesztette az eszméletét, ezért nem emlékszik arra, hogy mi történt. Akik azonban vallomást tettek, azok közül többen arról számoltak be, hogy a busz gyorsan haladt, majd egyszer csak a sofőr elvesztette az uralmát a jármű felett. Volt, aki úgy fogalmazott „a sofőr nem tudta megtartani a kormányt".

Az MTI helyi forrásból úgy értesült, a balesetben életét vesztette egy terhes nő is, az asszony férje pedig megsérült, őt kórházban ápolják. Az MTI úgy tudja, a balesetet szenvedett buszon több búvár is utazott, Hurghada kedvelt úticélja a búvároknak.

11 halott, 29 sérült a tömegszerencsétlenségben