• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Húszéves a Down Alapítvány

Hírek Forrás: MTI

Huszadik születésnapját ünnepli csütörtökön a Down Alapítvány a Körcsarnokban Budapesten.

Huszadik születésnapját ünnepli csütörtökön a Down Alapítvány a Körcsarnokban Budapesten: az érdeklődőket szakmai konferenciákkal, kiállításokkal várják, a programokat csocsóverseny, erőemelő verseny és kézműves foglalkozások színesítik. A rendezvényen fellép mások között a Nemadomfel Együttes, a Baltazár Színház, a Rippel-fivérek és DJ Dominique, valamint Szandi, Kozma Orsi, Geszti Péter és Nagy Feró.

A Down Alapítvány holisztikus szemléletmódjával és egészségügyi, oktatási-fejlesztési és szociális szolgáltatásaival azt kívánja elérni, hogy minden Down-szindrómás gyermek családban nőhessen fel, és felnőttként a lehető legközelebb kerüljön az önálló élethez. A szervezet a húsz év alatt alternatív oktatási metodikákat, terápiákat, korai fejlesztési módszereket honosított meg. Olyan családokat segítő szolgáltatásokat dolgozott ki és vezetett be, mint a krízisotthon vagy a napközi otthon. Létrehozott egy élethosszig tartó komplex szolgáltatásrendszert is.

A Down Dada szolgálat 1996-ban kezdte meg tevékenységét: az önkéntesekből és sorstárs szülőkből álló szervezet ma már országos szinten elérhető. A családok korai felkarolása és a sorstársi segítség nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szülők könnyebben felkészüljenek a megváltozott életvitelre.

A 2003-ban alakult Korai Fejlesztő és Tanácsadó Központ a Down-szindrómás gyerekek gyógypedagógiai fejlesztésével és tanácsadásával foglalkozik. A központ olyan közoktatási intézmény, amely elsősorban értelmi fejlődésükben eltérő, sajátos nevelési igénnyel bíró csecsemők és kisgyermekek családi nevelését kívánja segíteni. A gyógypedagógusokból és gyógytornászokból álló szakemberek egyéni és csoportos foglalkozásokkal, különböző terápiás módszerekkel és játékokkal segítik a csecsemőket és kisgyermekeket mozgáskoordinációjuk, értelmi képességeik és beszédkészségük fejlődésében.

A Foglalkoztatási Centrumban felmérik az érintettek munkaképességeit; itt működnek a próbamunkahelyek és az alapítvány védett munkahelyei is. A "látványműhelyben" a sérült emberek munka, illetve alkotás közben kerülhetnek közel az érdeklődőkhöz. Az alapítvány munkahelyei közel 120 fő számára biztosítanak munkát és kereseti lehetőséget.

Magyarországon évente körülbelül 80-100 újszülött jön világra Down-szindrómával, és körülbelül 10-11 ezerre tehető a Magyarországon élő downosok száma.