• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Huszonöt éves a Siketvakok Országos Egyesülete

Hírek 2019.06.07 Forrás: MTI
Huszonöt éves a Siketvakok Országos Egyesülete

Az egyesület a siketvak gyermekek, felnőttek és családjuk segítése érdekében alakult meg 1994-ben.

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a Siketvakok Országos Egyesülete (SOE). Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, az egyesület jubileumi ünnepségén azt hangoztatta, hogy a fogyatékosügyben fontos meghallgatni a tapasztalattal rendelkező szakmai szervezeteket. Fülöp Attila a Siketvakok Országos Egyesületét méltatva azt mondta, a szervezet nemcsak a hozzájuk forduló érintetteknek segít, hanem a "társadalom számára is természetessé teszi a fogyatékosügyet", amelyet "nem a sajnálat visz előre", hanem a segítségnyújtás a mindennapi életben.  Kiemelte, a kormány eddig is jól együtt tudott működni az SOE-val, és reméli ez a jövőben is így lesz, hiszen a fogyatékosügyben csak úgy érdemes segíteni, ha meghallgatják a tapasztalattal rendelkező szakmai szervezeteket.     

A kormány nevében megígérte, hogy továbbra is elkötelezettek lesznek az intézményi ellátás és a családok támogatása mellett, ezt szolgálta az elmúlt hónapokban az intézményi férőhely kiváltási programról és az ápolási díjról folytatott eszmecsere is.     

Gangl Tamás, az SVOE elnöke kiemelte: fontos, hogy többféle kommunikációs módszer biztosításával a siketvakok is lehetőséget kapjanak arra, hogy aktív tagjai lehessenek a társadalomnak. Kedves Éda, a SOE ügyvezetője az elmúlt 25 év eredményei közül megemlítette, hogy Magyarországon már működik speciális tolmácsszolgáltatás a siketvakoknak, az egyesületük közvetlen állami támogatásban részesül, így működése stabil és egyre erősödik a siketvakok nemzetközi képviselete is.     

A szervezet honlapján található leírás szerint a siketvakok olyan emberek, akiknek látás- és hallássérülése olyan súlyos, hogy esetükben nem lehet alkalmazni a látás-, illetve a hallássérülteknél bevált módszereket, kommunikációt. A siketvak kifejezés nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki teljesen siket és vak, hanem ide sorolják azokat a halmozottan sérült embereket is, akik valamennyire látnak vagy hallanak, de oktatásuk, fejlesztésük, életvitelük segítése csak a két sérülés együttes figyelembevételével képzelhető el.

Magyarországon a 2011-es népszámlálási adatok szerint mintegy 3200 ember vallotta magát siketvaknak és több mint 12 500-an jelölték be, hogy egyidejűleg élnek valamilyen fokú látás- és hallássérüléssel.     

A Siketvakok Országos Egyesülete a siketvak gyermekek, felnőttek és családjuk segítése érdekében alakult meg 1994-ben. A szervezet ellátja érdekvédelmüket, segíti beilleszkedésüket a társadalomba, feladatának tekinti a társadalom szemléletformálását, valamint foglalkozik a siketvakok rehabilitációjával és kommunikációs akadálymentesítésével is - olvasható a honlapon.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Legolvasottabb cikkeink