• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

  • Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

   Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

 • egynapos sebészet
  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

Huszonöt éves a Vadaskert gyermekpszichiátria

Hírek 2018.07.07 Forrás: MTI
Huszonöt éves a Vadaskert gyermekpszichiátria

10 mentálhigiénés ellátásra szoruló gyerek közül legfeljebb egy-kettő jut el szakemberhez.  

A Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház és Szakambulancia idén ünnepli fennállásának 25 éves évfordulóját. A Vadaskert az ország legnagyobb osztályos és az egyik legnagyobb ambuláns kapacitással bíró közfinanszírozott ellátást biztosító intézménye, mely az ide érkező családoknak és gyermekeknek nyújt szakszerű ellátást.

Mint szombati közleményükben írták: a gyermekpszichiátriai problémák felismerésére és ellátására folyamatosan bővült az igény az elmúlt években a magyarországi családok között, habár tíz mentálhigiénés ellátást igénylő gyermek közül jelenleg is csak legfeljebb egy-kettő jut el szakemberhez.

Az elmúlt 25 évben az osztályon kezelt gyerekek száma az ötszörösére nőtt, jelenleg évente csaknem 1500 gyermeket látnak el, ambulanciájukat pedig a kezdetekhez képest tizenötször többen keresik fel, évente közel négyezer család. 

Az elmúlt évtizedek munkája során szerzett másik fontos tapasztalat - írták -, hogy egyre fiatalabb korban észlelik a családok a gyermekpszichiátriai problémákat és egyre korábban fordulnak szakemberhez: míg 20-25 évvel ezelőtt pácienseink túlnyomó többsége 14 év feletti volt, az utóbbi években a legtöbb család kisebb, 14 év alatti gyerekekkel kereste fel az intézményt. 

Felidézték: huszonöt évvel ezelőtt Vadaskert alapítója, Gádoros Júlia egy olyan intézményt akart létrehozni, amely a lehető legjobban igazodik a kórházi ágyban fekvésre nem szoruló, de mégis kórházi ellátást igénylő gyerekek szükségleteihez. Így jött létre az Európában is egyedülálló intézmény, amelynek nemcsak személyzeti létszáma és összetétele, hanem elhelyezkedése és építészeti kialakítása is a gyermekpszichiátriai problémák lehető legmagasabb szintű diagnosztizálását és kezelését szolgálja.

A kórház évtizedek óta részt vesz az orvosok és pszichológusok alap- és szakképzésében, illetve pedagógusok, gyógypedagógusok és a mentálhigiéné területén dolgozó egyéb szakemberek képzésben, néhány évvel ezelőtt pedig elnyerte a Semmelweis Egyetem Oktató Kórháza címet - olvasható az intézmény közleményében.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink