• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Idegtudományi együttműködést kötöttek

Hírek Forrás: MTA

A "Big Data" segítségével hatékonyabbam dolgozzák fel, elemzik, az idegrendszerrel kapcsolatos diagnosztikai adatokat.

A tudományos, az egészségügyi és a vállalati szféra erőforrásait összefogó idegtudományi-adatkezelési kutatási együttműködésben vesz részt az Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont. Az Országos Klinikai és Idegtudományi Intézettel és a Teradata Magyarország Kft.-vel kötött közös megállapodásának köszönhetően új megközelítésben vizsgálhatók egyes idegrendszeri betegségek.

Az egészségügyi, a tudományos és az üzleti szféra együttműködése keretében az MTA Természettudományi Kutatóközpont szakemberei új megközelítésben vizsgálhatnak agyi és idegrendszeri betegségeket. E megbetegedések kutatása és gyógyítása során óriási mennyiségű adat keletkezik – ezek újszerű kezelését, értékelését teszi lehetővé a háromoldalú megállapodás, amelynek eredményeképpen az informatikában "Big Data" technológiának nevezett eljárásokkal rendszerezik, elemzik az adatokat. E módszerek orvostudományi célú alkalmazása még gyerekcipőben jár, így a megállapodás szélesebb körű terjedését is elősegítheti.

A kutatóközpontból az MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet két munkacsoportja vesz részt az együttműködésben. A normál és kóros EEG- (elektroencefalogram) jelek analízisének szakértői az elemzésben szerzett szaktudásukkal járulnak hozzá az együttműködéshez, amelynek eredményeként a tervek szerint a kutatók és a gyógyító munkát végző orvosok igényeit egyaránt kielégítő adatelemző és -megjelenítő integrációs rendszer jön létre, lehetővé téve a különböző modalitású eredmények egyidejű vizsgálatát, elemzését és összehasonlítását.

A megállapodás célja, hogy az idegrendszer élettani és kóros működésére jellemző, különböző kutatási és diagnosztikai módszerekkel nyert nagy mennyiségű adatból új megközelítésekkel a lehető legnagyobb mennyiségű és értékű, klinikailag értékelhető, esetleg új kutatási irányokat nyitó információt állítsanak elő.

Az együttműködésnek jöszönhetően kamatoztathatóvá válik részint az alapkutatási és klinikai szakterületen rendelkezésre álló tudás, részint a kutatási infrastruktúra, lehetőséget nyújtva az epilepszia és egyéb idegrendszeri betegségekkel kapcsolatos diagnosztikai adatok feldolgozására, elemzésére és orvosi alkalmazására.

Az MTA TTK és a Teradata szakembereinek részvételével zajló fejlesztések célja egy olyan – hiánypótló – integratív adatbázisrendszer kialakítása, amely a korszerű kívánalmaknak megfelelően egyszerre alkalmas nagy mennyiségű, az elektronok elektromos aktivitását valós időben regisztráló EEG, illetve multimodális klinikai és kutatási adat tárolására és rendszerezésére, valamint párhuzamosan és erőforrás-hatékony módon futtathat analitikus algoritmusokat.

Az egyedileg fejlesztett adatbázis-struktúra az egyszerűségen és adatközpontúságon kívül egy újszerű szervezési elvet érvényesít, amelyben a hagyományos logikai kapcsolatokon felül külön kapcsolati dimenziót képeznek a térbeli és időbeli információk. Az EEG, valamint egyéb funkcionális és strukturális adatok értelmezésére és rendszerezésére kidolgozott eljárás a kutatás mellett a klinikai gyakorlatban is hatékony felhasználási módokat ígér, ami nagymértékben javíthatja a diagnózisok pontosságát.