• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Idén is lesz biciklis felvonulás a Limfóma Világnapján Budapesten

Hírek MA 06:10 Forrás: Weborvos
Idén is lesz biciklis felvonulás a Limfóma Világnapján Budapesten

A figyelemfelhívás érdekében a Magyar Rákellenes Liga idén is kerékpáros felvonulást szervez szeptember 15-én.

Szeptember 15-e immár 20 éve a Limfóma Világnapja. A nemzetközi nonprofit szervezet, a Limfóma Szövetség (Lympfoma Coalition) célja a világnappal a figyelemfelhívás, a betegek edukálása és a betegségtudatosság erősítése. A Magyar Rákellenes Liga idén is megrendezi hagyományos biciklis felvonulását, hogy felhívja a figyelmet a betegség megelőzésére, valamint kifejezze együttérzését az érintettek és hozzátartozóik felé - tudatta a civil szervezet közleményében.

A limfóma sokszínű betegség, 80 különböző megbetegedést takar. Magyarországon évente mintegy 2000 esetet diagnosztizáltak, és évente 600 halálozásért felelősek e betegségek. Altípustól függően a lehet agresszív, és gyorsan fejlődő, más formái fájdalommentesen alakulnak ki, és lassabban fejlődnek. A limfómák egy része ma már gyógyítható, és számos további típus pedig jól kezelhető, azonban komoly gond, hogy a limfóma betegséget nagyon nehéz felismerni, nincsenek jellegzetes tünetei, elsődleges jeleit könnyű összekeverni akár az influenza, vagy más egyéb betegség tüneteivel.

A Limfóma Szövetség új, idei kutatása (2024 Global Patient Survey on Lymphoma & CLL) arra is rámutatott, hogy a betegek több mint kétharmada (67%) szembesül olyan mentális problémákkal, mint az izoláció, szorongás, depresszió, vagy a rák kiújulásától, progressziójától való félelem.

Természtesen minden daganatos betegségben szenvedő szembesül e mentális kihívásokkal, azonban a szakértők egy fontos különbségre hívták fel a figyelmet. A szolid tumorokhoz (az un. szolid daganatok a nem vérképző vagy nyirokszervi eredetű daganatokat jelentik) képest a limfómák egy jelentős részében sok lehet a dinamizmus: pl. leukémiában napokon belül megtudod, hogy a kezelés megfelelő-e. Ezért nagyon gyorsan kell tudni váltani, a következő lehetőséghez fordulni, pl. gyorsan és sürgősen el kell menni a transzplantációra, vagy dönteni kell egy másik vagy a támogató kezelés mellett.

Ez mintegy „összenyomja” időben az olyan „szokásos problémákat”, mint a bizonytalanság és az érzelmi szorongás. Amit például egy hasnyálmirigyrákos beteg egy éven keresztül dolgozhat fel, azt a leukémiás betegeknek 2, 3 vagy 4 héten belül kell feldolgozniuk. Talán ezzel függ össze az is, hogy a már említett felmérésben a megkérdezett hozzátartozók, gondozók 91 százaléka is beszámolt arról, hogy negatív érzelmi hatásokkal élt át az elmúlt fél év során.

További, a betegség csoporttal kapcsolatos újdonság, hogy az American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2024-es kongresszusán bemutattak egy tanulmányt, ami azt az elképzelést vizsgálta miszerint az egészséges testsúly minden szempontból csökkenti a rák kockázatát még vérrák esetén is. Ezt a kockázatcsökkentő hatást elsősorban szolid tumorok, azon belül is a hormonok által vezérelt daganatoknál nézték, azonban eddig hematológiai kórképekben még nem vizsgálták.

A szakértők ennek kapcsán megjegyezték, hogy könnyen lehet, hogy az egészséges testsúlyt elérése – teljesen mindegy, ki, hogyan csinálja – minden rák kockázata csökkenti, de ez még nem tudható biztosan…

A figyelemfelhívás érdekében a Magyar Rákellenes Liga idén is kerékpáros felvonulást szervez. A fővárosi kerékpározás szeptember 15-én 10 órakor indult a DPC Szent László Kórházból. Mivel e betegség színe a zöld, a résztvevők zöld színű öltözékkel vagy kiegészítőkkel fejezhetik ki szolidaritásukat.

A fővárosi rendezvény támogatója a BKK, amely MOL Bubi kerékpárokat biztosított az eseményre.

A fővárosi esemény megvalósításában a Liga partnerei a Budavári Polgárőrség és a Budapesti Rendőr Főkapitányság, az Országos Onkológiai Intézet és a Dél-pesti Centrumkórház Szent László Kórház. A rendezvény fővédnöke: Prof. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója - ismertette a közlemény.