• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Így kerüljük el a pereket az egészségügyben

Hírek Forrás: Weborvos

2016 őszétől széles spektrumú képzéseket indít az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ.

2016 őszétől széles spektrumú képzéseket indít az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ az egészségügy, a szociális és a gyermekvédelem területén dolgozók részére, valamint a felsőoktatási intézmények hallgatóinak.

Az egészségügyi szolgáltatók hatékony működését és a betegbiztonság javulását segítik a szeptember közepén induló klinikai audit képzések, melyek résztvevői megismerhetik az audit saját intézményben történő kialakításának célját és lehetőségeit. A pilot program iránt érdeklődő egészségügyi szakemberek – kiemelten az egészségügyi intézmények felső- és középvezetői, osztályvezető főorvosok, főnővérek – gyakorlati támogatást kapnak a klinikai audit megtervezéséhez, lebonyolításához és értékeléséhez. A 10 órás, ingyenes minőségügyi továbbképzés részletes ismertetője az OBDK honlapján és az Orvosok Folyamatos Továbbképzése (OFTEX) portálon olvasható.

A korábbi évekhez hasonlóan szeptemberben újra indulnak jogvédelmi képviselői képzések is, melyekre többek között orvosok, ápolók, védőnők, gyógyszerészek, jogászok, szociális munkások, szociálpolitikusok, pedagógusok, hittan tanárok jelentkezhetnek. A képzési program általános ismeretek része mindhárom jogterületen azonosan jogi, pszichológiai és kommunikációs ismeretekből áll, további 60 óra a beteg-, ellátott és gyermekjogi speciális ismeretek bővítését segíti. Az ingyenes kurzuson területenként 25 fő részvétele lehetséges. További részletes információ itt olvasható.

„Perelkerülés lehetősége az egészségügyi ellátásban" címmel év végén szakmai továbbképzés indul az egészségügyi szolgáltatások hatékony és panaszmentes megvalósulása érdekében. A kurzuson a betegjogi ismeretek részletezése mellett kiemelt hangsúlyt kapnak a polgári jogi, büntetőjogi, egészségügyi jogi ismeretek, valamint a mediáció, mint az alternatív vitarendezés leghatékonyabb eszköze. A 2 napos (18 órás) képzés keretében 32 kreditpontot szereznek a résztvevő orvosok és szakdolgozók. A program adatlapja az OFTEX portálon érhető el.

Mindezeken túl a korábbi évekhez hasonlóan a 2016/17-es őszi tanévben is indulnak jogvédelemről szóló előadássorozatok a felsőoktatási intézmények – így DE ÁOK, ME ÁJK, NYME BPK, SZE AK – és az OBDK között létrejött sikeres együttműködésnek köszönhetően. A leendő szakemberek a szabadon válaszható kurzusokon gyakorlatorientált előadásokat hallgathatnak a beteg, ellátott, gyermeki jogvédelmi tevékenység és a panaszmentes szolgáltatások igénybevételének fontosságáról.

Legolvasottabb cikkeink