• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ilyen lesz az idei influenzavakcina

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Az előző szezonban használt háromkomponensű oltóanyaghoz képest az ideiben két összetevőt megváltoztattak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bizottsága minden évben közzéteszi az adott szezonra ajánlott influenza elleni oltóanyag összetételét. Az influenzavírus nagyfokú változékonysága miatt az oltóanyagba kerülő vírustörzseket évről évre felülvizsgálják - tájékoztat az Országos Epidemiológiai Központ.

A WHO csaknem 150 nemzeti influenza-laboratóriumában (Magyarországon az OEK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumában) izolálják, tenyésztik az influenza megbetegedést okozó vírusokat, folyamatosan küldik az adatokat a központi laboratóriumokba. Itt, a virológiai és epidemiológiai adatok értékelése alapján választják ki a következő influenzaszezonban használt oltóanyag előállításához ajánlott vírustörzseket.

A WHO és az EMA ajánlása alapján a 2016/2017. évi influenzaszezonban a trivalens influenza elleni vakcina összetétele az északi féltekén:
- A/California/7/2009 (H1N1) pdm09-szerű vírus
- A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)-szerű vírus
- B/Brisbane/60/2008-szerű vírus

Az előző influenzaszezonban használt trivalens oltóanyaghoz képest az A/H3N2 és a B komponens változott. A négykomponensű vakcinában a második B vírustörzs a fenti három törzsön kívül a B/Phuket/3073/2013-szerű vírus.

2015 októberétől 2016. január végéig az influenzavírusok okozta megbetegedések szórványosan fordultak elő. Az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma a 2016. év első hetétől kezdődően hétről hétre emelkedett. Az országos előfordulás értéke a 4. héten lépte át a járványküszöböt (150 beteg/100 000 lakos/hét). A járvány a 7. naptári héten 479 beteg/100 000 lakos/hét orvoshoz fordulási gyakorisággal érte el a maximumát, és a heti betegszám folyamatos csökkenése után a 11. héten ért véget. A legtöbb influenza-pozitív beteget a 8. héten diagnosztizálták - emlékeztetett az OEK.

A járvány időbeli lefolyása hasonló volt, mint az előző szezonban, azonban a morbiditás - az előző szezonban tapasztalt igen magas értékhez viszonyítva - lényegesen alacsonyabbnak bizonyult.

Megállapítható, hogy a 2016. év 4-11. hete között az egész országra kiterjedő, közepes intenzitású influenza B járvány bontakozott ki. Ezen időszak alatt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók becsült száma 261 270 fő volt.
A járvány során megbetegedettek csaknem fele, 43,5 százaléka 15 éven aluli gyermek volt, a legtöbben Heves, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.
A szezon egész ideje alatt jelentős B vírus dominancia volt megfigyelhető. Az influenza B vírusok 92,1 százaléka B (Victoria), 7,3 százaléka B (Yamagata) volt.

Ahogy korábban, úgy az elmúlt szezonban sem gyűjtöttek adatokat a súlyos, szövődménnyel járó influenza megbetegedésekről és az influenzával összefüggésbe hozható halálesetekről.

Legolvasottabb cikkeink