• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Immunizációs Világhét: köszönetet mond az UNICEF

Hírek 2022.04.26 Forrás: Weborvos
Immunizációs Világhét: köszönetet mond az UNICEF

Az UNICEF azokat méltatja, akik az elmúlt évtizedekben sokat tettek a gyerekek vakcinációjáért és a pusztító járványok visszaszorításáért.

Április 25-én indult az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghirdetett Immunizációs Világhét, amelyet az UNICEF egy, a világszervezet jószolgálati nagyköveteként is dolgozó világhírű színész, az Oscar-jelölt Liam Neeson narrációjával készült videóval harangozott be. A kisfilmben az UNICEF azoknak a tudósoknak, szülőknek, egészségügyi dolgozóknak és aktivistáknak a közreműködését méltatja, akik az elmúlt évtizedekben sokat tettek a gyerekek vakcinációjáért és a pusztító járványok visszaszorításáért.

Köztük a világhírű magyar kutatóbiológusét, Karikó Katalinét, aki a hatékony COVID-19 oltóanyagok kifejlesztését is lehetővé tévő szintetikus mRNS-alapú vakcinák terén végzett kutatásaival írta be magát a tudománytörténetbe - áll az UNICEF közleményében.

A kisfilmben Neeson olyan tudósok munkásságának fontosságát hangsúlyozza, mint Jonas Salk amerikai virológus, az első gyerekbénulás elleni vakcina kifejlesztője – de azokról az elhivatott munkásokról is megemlékezik, akik az életmentő vakcinákat tartalmazó fiolákat töltik, és ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy évente két-hárommillió gyerek életét óvhassuk meg.

„A vakcináció az emberiség egyik legfigyelemreméltóbb sikertörténete. A tudósoknak, egészségügyi dolgozóknak és önkénteseknek köszönhetően az elmúlt 75 évben gyerekek milliárdjait tudtuk beoltani. Ha téged is beoltottak, vagy te is beoltattad a gyerekedet, te is cselekvő részese vagy annak a kart karba öltő kezdeményezésnek, amely az egész emberiség biztonságát szavatolja – mondta Neeson. – Ma már nem kell aggódnunk az olyan betegségek miatt, mint a himlő, és a világ túlnyomó részén az egykor rettegett gyerekbénulástól sem kell tartanunk. Mégis, az elmúlt évek vakcinációról szóló társadalmi párbeszéde során mintha elfeledkeztünk volna arról, hogy mennyi mindent köszönhetünk az oltásoknak. Pedig van miért hálásnak lennünk. Talán ez az emberi történelem legnagyobb közös sikere.”

Április 25-e és május 10-e között az ENSZ Shot@Life alapítványa és a Bill & Melinda Gates Alapítvány minden #longlifeforall hastatggel ellátott bejegyzésre érkezett like, megosztás, hozzászólás vagy bejegyzés után 1 dollárt – összesen akár 10 millió dollárt – adományoz az UNICEF-nek, amelyet a gyerekvédelmi világszervezet teljes egészében az életmentő vakcinációs programokra fog költeni.

Minden támogatásra szükség van, hiszen a sikerek ellenére még 2020-ban is ijesztően sok, közel 23 millió gyerek maradt beoltatlan. Annak ellenére is, hogy a szervezet a vakcinák legnagyobb szállítójaként száz különböző országban van jelen oltási programokkal; a Gavi, the Vaccine Alliance nevű szervezettel közösen a világ öt évnél fiatalabb gyerekeinek 45 százalékát látja el oltásokkal; és 130 ország kormányával dolgozik együtt a helyi egészségügyi és immunizációs programok megerősítésén - írták.