• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Indul a Klímahősök program

Lapszemle 2022.09.08 Forrás: UNICEF
Indul a Klímahősök program

A fiatalok előremutató irányba fordíthassák a gyakran tehetetlenül megélt negatív érzéseket, és oldhassák a szorongásukat.

Rendhagyó tanévnyitókkal indult a Klímahősök program, de nem csak iskolásoknak szól: az UNICEF Magyarország valódi tudást, részvételi és cselekvési lehetőségeket biztosít a klímaváltozás hatásai miatt szorongó fiataloknak, olvasható a szervezet honlapján

Az UNICEF Magyarország még a nyár elején felmérte és közzétette, hogy a magyar fiatalok kilencven százaléka szorong a klímaváltozás miatt: a most újonnan megismerhető, részletes kutatási adatok szerint sokuk számára olyannyira meghatározó a téma kapcsán érzett aggodalom, hogy még a gyerekvállalással kapcsolatos terveiket is befolyásolja. A gyerekvédelmi szervezet az új tanév elején induló nagyszabású programjával arra próbál lehetőséget biztosítani, hogy a fiatalok előremutató irányba fordíthassák ezeket a gyakran tehetetlenül megélt negatív érzéseket, valódi tudás, tudatos cselekvés és értékes kapcsolódások révén oldhassák a szorongásukat, valamint beleszólhassanak a jövőjük alakulásába. 

Indul a Klímahősök program  

Az UNICEF Magyarország részletesen is vizsgálta (összefoglaló keretes részben a közlemény végén) a korosztály témához kapcsolódó attitűdjét és elképzeléseit, a tanulságok ismeretében pedig úgy döntött, hogy a Deloitte Magyarország fenntarthatósági szakértőinek támogatásával és számos partnerszervezet, illetve civil szakértő bevonásával elindítja „Klímahősök” nevű kezdeményezését. A nagyszabású program legfontosabb célja, hogy a korosztályra jellemző, a fiatalok mentális egészségét is veszélyeztető tehetetlen szorongás helyett valódi tudást, részvételi, megnyilvánulási, kapcsolódási és cselekvési lehetőségeket biztosítson. A program kidolgozásában a szervezet fiatal nagykövetei is fontos szerepet vállaltak, akik közül néhányan videóban fogalmazták meg, hogy miért tartják fontosnak ezt az ügyet.  

Egy csatlakozásra felszólító, közösségi médiába szánt reklámfilmben pedig az látható, ahogy egy gimnazista lány meglehetősen rendhagyó módon nyitja meg iskolája tornatermében a tanévet és a nézők szeme előtt válik klímavédő szuperhőssé.   

A filmben hallható klímavédő beszéd egyéni verziói szeptember 1-én több fővárosi és vidéki gimnáziumban, szakközépiskolában is elhangzottak a tanévnyitó ünnepség hivatalos részeként, egy-egy diák előadásában. A különleges akciók célja az volt, hogy inspirálja a helyi fiatalokat a kezdeményezésben való részvételre. 

Fotó: UNICEF weboldal

Legolvasottabb cikkeink