• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Indul a Semmelweis Egyetem Szenior Akadémiájának őszi évada

Hírek 2023.09.29 Forrás: Semmelweis Egyetem
Indul a Semmelweis Egyetem Szenior Akadémiájának őszi évada

Egy-egy új, főként a 60 év feletti korosztály érdeklődéséhez közel álló témával várják az érdeklődőket az online előadásokra.

Az időskori halláscsökkenésről, a daganatokról, a szív-érrendszeri betegségekről és mások mellett a nyirokrendszerről is hallhatnak előadásokat a Semmelweis Egyetem ingyenes, október 2-án folytatódó Szenior Akadémiájának résztvevői. A népszerű szabadelőadás-sorozat 2023-as őszi évadában tizenegy tartalmas online prezentációval várják az érdeklődőket - hívta fel a figyelmet az egyetemi portál.

A Semmelweis Egyetem ismeretterjesztő rendezvénysorozatának kilencedik alkalommal meghirdetett évadában október 2-a és december 18-a között hetente egy-egy új, főként a 60 év feletti korosztály érdeklődéséhez közel álló témával várják a résztvevőket az intézmény vezető professzorai, kutatói. A korábbi évekhez hasonlóan az online előadásokra regisztrálók ezúttal is a leggyakoribb népbetegségekre vonatkozó új ismeretekről, valamint az orvostudomány friss eredményeiről tájékozódhatnak a hétfőnként 18 órától kezdődő alkalmakon.

A 2023-as őszi évad nyitóelőadásában dr. Kardon Tamás, a Semmelweis Egyetem Molekuláris Biológiai Tanszékének docense a méregtelenítés szerepéről beszél majd egy kutatóorvos szemszögéből. Az ezt követő hetekben szó lesz a daganatok keletkezésének biológiájáról, a nyirokrendszer szerepéről, de a koraszülöttek korszerű gyógyításának hátteréről is fontos információkat kaphatnak az érdeklődők.

Novemberben az időskori halláscsökkenés és fülzúgás, az immunválasz alapjai, a kardiológiai beavatkozások és a tudatos jelenlét (mindfulness) tematikája kerül a fókuszba. Decemberben további érdekes előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők a szív-érrendszeri betegségek pszichoszociális rizikótényezőiről, vagyis a negatív érzelmek és a szívbetegség kapcsolatáról, a testmozgás betegségmegelőző szerepéről, valamint a szerotoninról.

Dr. Nagy Zoltán professor emeritus, a programsorozat szakmai vezetője elmondta: a Semmelweis Egyetem kiemelt feladatának tekinti az ismeretterjesztést, ennek szellemében állították össze a 9. szemeszter előadásait is. A betegségek megelőzése és gyógyítása ugyanis az orvosbiológia kutatási eredményeire támaszkodik, ezért fontos, hogy az új ismereteket közérthető módon osszák meg az érdeklődőkkel az egyetem legkiválóbb oktatói.

A rendezvényt a korábbi évekhez hasonlóan online tartják, az ingyenes előadások interneten keresztül, a Zoom program segítségével követhetők, a részvételhez egyszeri, online regisztráció szükséges. A Szenior Akadémia részletes programja és a regisztráció ide kattintva érhető el. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

Legolvasottabb cikkeink