• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Influenza: a járvány miatt kevesebb a véradó

Hírek Forrás: Vöröskereszt - weborvos

Festményt nyerhetnek Hajdúszoboszlón, kolbásszal és sörrel várják Debrecenben a donorokat.

Influenza miatt sok donor nem tudott vért adni februárban. A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének önkéntesei és munkatársai kérik, aki teheti, menjen el a lakhelye vagy munkahelye közelébe kitelepülő véradásra, hogy biztonságos szinten maradjon a vérkészlet.

Kisorsolják Póka György festőművész egyik alkotását a véradók között Hajdúszoboszlón a február 28-i vöröskeresztes véradáson, melyet a Kovács Máté Művelődési Központban tartanak 9.00 és 17.30 között. A fürdővárosban régi hagyomány ezzel a gesztussal zárni a hónap véradásait. A festőművész rendszeresen felajánlja alkotásait a közérdekű célért, amiért 2017-ben novemberében támogatói oklevéllel tüntette ki a Magyar Vöröskereszt. Míg Hajdúszoboszlón zárják, addig Debrecenben nyitják a hónapot különleges véradónappal:a Hajdú-bihari Naplóban minden hónap első csütörtökén kolbásszal és sörrel várják a véradókat. Legközelebb, március 1-én 13.30 és 17.30 között a nemzeti ünnepünkre emlékeztetnek apró meglepetésükkel.

Csontsűrűségtől a testtömegindexig
Új hagyományt teremtenek Hajdúböszörmény véradószervezői, mivel észrevették, hogy a véradók és kísérőik nagyon örülnek, ha vöröskeresztes egészségügyi szűrések költöznek ki a véradásokra. Eldöntötték, hogy ezután – amikor csak tehetik – megszervezik ezt a kísérőprogramot. A következő alkalmon, február 26-án 9.00 és 12.00 óra között a Bocskai István Általános Iskolában (Bocskai tér 11.) koleszterinszint-, csontsűrűség-ellenőrzéssel, testsúly- és testtömegindex-vizsgálattal, s természetesen vércukor-, vérnyomásméréssel várják a donorokat.

Tartsuk szinten a vérkészletet
Az influenza és más vírusfertőzések miatt sok donor nem tudott vért adni februárban. A vérkészletek biztonságos szinten tartása miatt arra kérik a Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei véradószervezői a segítő szándékú embereket, hogy ha tehetik, adjanak vért. Ez nem kerül sok időbe, ha a donorok a lakóhelyük vagy munkahelyük közelébe kitelepülő véradásra mennek el. Mindenki véradó lehet, aki elmúlt 18 éves, és nem múlt el 65, egészséges, és testsúlya eléri az 50 kg-ot. Mint mindig, most is fontos, hogy véradás előtt a napszaknak megfelelően étkezzenek a donorok, s fogyasszanak sok folyadékot. A regisztrációhoz hozzák magukkal személyi azonosító igazolványukat, lakcím- és TAJ- kártyájukat.

Legolvasottabb cikkeink