• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Influenza: ismét az idősebbek lehetnek veszélyben

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Jövő szerdától kérhető az influenza elleni oltás a háziorvosoktól.

Megjósolhatatlan, hogy a mostani szezonban melyik influenza vírus lesz a domináns. A tendenciákat a déli féltekén tapasztaltak alapján vonják le a szakemberek, ott viszont az előző fél évben vegyes volt a kép: volt, ahol a két évvel ezelőtti A/H1N1, volt, ahol az A/H3N2, megint máshol az influenza B típusa fertőzte meg a legtöbb embert. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal keddi tájékoztatóján arra azonban felhívták a figyelmet, hogy a korábbi két évvel ellentétben most valószínűleg nem a fiatal felnőttek, hanem ismét az idősebbek, a 65 év felettiek lesznek kitéve leginkább a fertőzésnek.

Október 3-a óta működik az influenzafigyelő szolgálat, azóta a 40. héten 4 ezer, a 41. héten pedig 5600 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – számolt be a tájékoztatón az eddigi tapasztalatokról Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) járványügyi osztályvezetője. A figyelőszolgálatban egyébként 1390 háziorvos és házi gyermekorvos vesz részt, az adatközlésen kívül százan virológiai mintákat is küldenek az OEK laboratóriumába az influenzagyanús betegektől. A szakember hangsúlyozta: az elmúlt két hétben elküldött minták egyikéből sem mutattak ki influenzavírust.

Október 17-e óta szállítják ki a háziorvosokhoz a tavalyi évhez hasonló, háromkomponensű térítésmentes influenza elleni vakcinát. Az ingyenes, H1N1, H3N2 és a B vírus ellen is védelmet nyújtó 1,3 millió adag szezonális oltást novembertől, jövő hét szerdától kérhetik az orvosoktól azok, akik a kockázati csoportokba tartoznak. Tehát a krónikus betegek, a 65 év felettiek, az egészségügyi dolgozók. Paller Judit országos tiszti főorvos azt hangsúlyozta, hogy a magyar oltóanyag hatékonysága nagyon magas és fontos lenne, hogy mindenki, aki veszélyeztetett, megkapja a vakcinát. Hiszen ez a leghatékonyabb módja a betegség elkerülésének, és akár életet is menthet: az elmúlt szezonban is csaknem annyian haltak meg az influenza szövődményeiben, mint két évvel korábban, a világjárvány idején.

Figyelmeztetett arra is, hogy bár tavaly az egészségügyi dolgozók csaknem fele beoltatta magát, jó lenne, ha idén még nagyobb lenne ez az arány, hiszen ők azok, akik a különösen kockázatos betegekkel kapcsolatban vannak.

Csohán Ágnes emlékeztetett arra, hogy az előző szezonban az 1,3 millió térítésmentes vakcinából 1 millió 25 ezer fogyott el és 90 ember halála volt összefüggésbe hozható az influenzafertőzéssel. 80 százalékuknak volt valamilyen alapbetegsége, kockázati tényezője, 30 százalékuk például krónikusan elhízott volt. Az adat egyébként csak a „jéghegy csúcsát mutatja" mivel a becslések szerint Európában egy influenza szezonban körülbelül 40 ezren halnak meg az influenza szövődményeiben, Magyarországon pedig ezren.