• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Influenza - megduplázódott a betegek száma

Hírek Forrás: ÁNTSZ

Leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek betegednek meg.

A 4. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma: január 22 - 28. között 85,9%-kal több beteget regisztráltak a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok, mint az előző héten. A becslések alapján körülbelül 31 350 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel (egy héttel korábban ez a szám kb. 17 ezer volt)- derül ki az EMMI Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály legfrissebb jelentéséből.

Valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Fejér megyében, Budapesten és Pest megyében volt a legmagasabb, Csongrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Vas megyében a legalacsonyabb. Az előző héthez viszonyítva az influenza miatt orvoshoz fordulás gyakorisága Nógrád megyében több mint négyszeresére, és Bács-Kiskun megyében több mint háromszorosára nőtt.

Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál megjelent betegek között nőtt a gyermekek aránya, (34,2%), Bács-Kiskun megyében a betegek több mint fele 15 éven aluli volt. A betegek 31,6%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25,3%-a, 8,9%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

A kórházi jelentőszolgálat adatai szerint - az előző héthez viszonyítva - nőtt a kórházi ápolást igénylők száma (123). A kórházba utalt betegek 40,6%-a gyermek volt, 30,9%-a 15-64 évesek, míg 28,5%-a a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Huszonhét új beteg részesült intenzív ellátásban az előző heti 22 fővel szemben, az új, gépi lélegeztetést igénylő betegek száma 19 volt. Négy kivétellel valamennyi intenzív ellátást igénylő beteg felnőtt volt.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a negyedik héten öt jelentés érkezett 5 területről: főváros (1) és Fejér (1), Győr-Moson-Sopron (1), Vas (1) valamint Somogy (1) megye]. A járványok egy óvodát, három egészségügyi intézményt, továbbá egy hajléktalanszállót érintettek.

A 4. héten feldolgozott 84 betegtől származó minta virológiai vizsgálata során összesen 36 esetben igazolták influenzavírus jelenlétét 34 influenza B és két influenza A.

Az antsz.hu oldalon vezetett látogatási tilalom alá vont kórházlistán jelenleg hat megyéből és Budapestről 16 intézmény szerepel. Ezek között van, amelyiknél egyik osztály sem látogatható, van, ahol csak részleges a tilalom.

Legolvasottabb cikkeink