• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Információs pont fogyatékos gyermekek szüleinek

Hírek Forrás: Weborvos

Hasznos információkkal segítik a családokat a speciális adatbázis révén.

A Kézenfogva Alapítvány és a Halmozottan Sérültek és Szüleinek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete elindította Nyíregyházán azt az Információs Pontot, ahol fogyatékos gyermeket nevelő vagy felnőttet gondozó családok számára naprakész információkat szolgáltatnak egy online adatbázis, az ún. „Infóbázis" segítségével.


Képzeljük el azt az esetet, hogy halmozottan fogyatékos gyermekünknek nem találunk a közelben megfelelő fejlesztő foglalkozást. A legtöbb szülő folyamatos harcot vív egy jó fejlesztő intézményért, befogadó iskoláért gyermeke számára, ami elérhető közelségben van, és megfelelő ellátást nyújt a speciális igényekkel rendelkező ember számára. Sokan nem tudják, hogy jogi úton is érvényesíthetnék érdekeiket, tanácstalanok, kihez fordulhatnának, főleg ha még anyagi lehetőségeik is szűkösek. Van ingyenes jogsegély? Melyik paragrafusra kell hivatkozni? Milyen iskola, fejlesztő intézmény van a közelben? A kérdések végtelenek, az akadályok sokszor túl nagyok, ha az ember a legjobbat akarja fogyatékos gyermekének.


A fent vázolt probléma esetén is segítséget nyújt az online adatbázis. Az internetes felület információkat tartalmaz számos ellátási formára vonatkozóan az élet minden szakaszában, kezdve a korai fejlesztéstől, az iskolán át a jogi tanácsadásig és a munka világáig. Kezeléséhez személyes segítséget és egyénre szabott segítségnyújtást is kaphatnak az érintettek a Halmozottan Sérültek és Szüleinek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete egy tagjától. Az Infóbázis országos kiterjedésű, többek között Egerben és Zalaegerszegen is közvetlen segítséget kaphatnak a helyi szervezethez fordulók.


„Az adatbázis újdonsága és fontossága, abban rejlik, hogy eddig nem volt olyan komplex és teljes körű, a köznevelési, szociális és gyermekvédelmi szolgáltatásokat is tartalmazó adatbázis, amely kifejezetten a fogyatékos emberek számára szolgáltatást biztosító szervezeteket listázza. Ráadásul adatbázisunkban könnyen kereshetőek is ezek az adatok, illetve mindig valid, friss adatok érhetőek el." – mondta el Kovács Éva a Kézenfogva Alapítvány munkatársa. „Nagyon örülünk, hogy lehetőségünk van az országos hálózati munkába becsatlakozni. Fontosnak tartjuk az adatbázis kínálta lehetőségeket, mert nagyon sok család él vidéken, sok esetben elszigetelt helyen halmozottan sérült gyermekével vagy fogyatékos gyermekeikkel. Nagyon sokszor tanácstalanok, nem tudják hova forduljanak információért, tanácsért. Fontosnak tartjuk egy olyan adatbázis kialakítását, ahol egy helyen megtalálnak minden információt problémáikra. Akár orvost, akár iskolát, akár bármilyen fejlesztést szeretnének az adott területen." – mondta el Tóth Andrásné Bacskai Edit, a Halmozottan Sérültek és Szüleinek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete elnöke.


Az adatbázis október 8-i bemutató sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az információ átadásban, a fogyatékos emberek bemutatásában és tájékoztatásában egyaránt nagy szerepe van a médiának. A szervezők kiemelték a korrekt, a fogyatékos emberek képességeik és egyéni értékeik szerinti bemutatásának fontosságát.