• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Inkontinencia: könyvekkel támogatott ellátás-ápolás

Hírek Forrás: Weborvos

Egyéni, hatékony, szakemberekre bízott kezelés ajánlatos.

A vizelet- és székletinkontinencia súlyosan befolyásolja a mindennapi életminőséget, a munkaképességet és a hazai népesség kb. 5 %-át érintő a társadalom idősödésével fokozódó egészségügyi szociális és gazdasági problémát okoz. A Budapesten tartott Nemzetközi Továbbképző Konferenciával egyidejűleg jelent meg a Medicina Könyvkiadónál a kórházi, illetve otthoni ápolás megkönnyítésére az téma szakkönyvének II. átdolgozott és korszerűsített kiadása, az Inkontinencia - Diagnosztika, terápia, rehabilitáció (szerkesztő: Katona Ferenc - Hamvas Antal - Klauber András) és Az inkontinens beteg ápolása - Összefoglaló az ápolószemélyzet számára című könyv (szerkesztő Katona Ferenc, Hamvas Antal, Klauber András) – hangzott el a Magyar Kontinencia Társaság és a Magyar Urológiai Társaság közös könyvbemutató tájékoztatóján.

A vizelet- és székletinkontinencia az idősebb korosztályt részben a korral járó természetszerű problémák és fokozódóan szaporodó betegségek folytán külön érinti. Csökkenti az idősebb korosztályok életszínvonalát, munkaképességet és befolyásolja a családi életet is.

A fiatalabb korosztályok is hasonló problémáknak lehetnek kitéve, mert a vizeletinkontinencia a terhesség, illetve a szülés utáni állapotot is károsan befolyásolhatja.

Az urológia a szülészet-nőgyógyászat a gyermekgyógyászat az ideggyógyászat és a gyógytornászat, fizioterápia egyformán érdekelt a vizelet- és széklettartás károsodottainak ellátásában.

Természetesen az ellátás elsőrendű problémája a betegek vizsgálata és a helyes diagnózis felállítása. Megfelelő kezelést, terápiát csak ennek alapján lehet bevezetni. Ezt azonban nagymértékben befolyásolja a betegek szégyenérzete, állapotuk leplezése, gyakran még saját háziorvosuk előtt is.

A megfelelő diagnózis és kezelés egyik alapfeltétele a széleskörű társadalmi ismeretek biztosítása, amelyben a média alapvető szerepet játszhat. Csak így biztosítható olyan széleskörű felvilágosító munka, amely mindenki számára hozzáférhető lehet. Ebben a felvilágosító munkában annak is szerepelnie kell, hogy a kivizsgálás alatt és a gyógyszeres, gyógytornászati, ritkábban a műtéti megoldás kapcsán milyen lehetőség nyílik a vizelet csorgás okozta veszélyek és kellemetlenségek elhárítására. Az érdekeltekkel ismertetni kell, hogy a legjobb színvonalon a leggazdaságosabban, milyen nedvszívó betétek állnak rendelkezésükre. Idősek otthonában még inkább szükség van ezekre a higiénikus és gazdaságos lehetőségekre. Mindezt a Nemzetközi Továbbképző Konferencia előadói éppúgy hangsúlyozták, mint a könyvek szerzői.

A konferencia nyilvánosságra hozott tanulságai összefoglalták az üzenetet mind az érdekelt szakmák képviselői, mind a nagyközönség felé:

A vizelet és széklettartás fogyatékosságai az inkontinenciák, ismert káros hatást gyakorolnak az egészségi állapotra és komolyan befolyásolhatják az életminőséget. A családi élet, a munkaviszony is veszélybe kerül a társadalmi bélyegtől. Sok inkontinens személy még a háziorvosa előtt is elhallgatja az állapotát, ami veszélyezteti a korai kezelés hatékonyságát.

A sokféle káros befolyás megelőzésére a korai helyes felismerés, diagnózis és előrelátás, prognózis szükséges. Így lehet megállapítani milyen fajta inkontinenciáról van szó és melyik a leghatékonyabb kezelési eljárás a meggyógyítására.

A Nemzetközi Kontinencia Társaság rendszerezése megkülönbözteti a stressz (izgalmi), urgency (késztetéses), mixed (kevert) és neurogen (idegrendszeri károsodáshoz társuló) inkontinenciát. A típusok szétválasztása elősegíti a megfelelő legjobb egyéni kezelés kiválasztását, amelyek a műtét nélküli eljárásokból, a műtéti beavatkozásokig terjednek. Az előbbiek, a gyógyszeres kezelés, a hólyag torna, a medencefenék gyógytornája, tréningje – többek közt ellenőrzötten, műszeres, látható visszajelzésektől kísérve (bio feedback).

A Nemzetközi Kontinencia Társaság és a nemzeti társaságok, a Magyar Kontinencia Társaság tagságának összetétele is tükrözi a kezelésben résztvevő szakmák összeműködését. Rendkívül fontos felkelteni a figyelmet széles társadalmi alapon a megelőzés lehetőségére, kiemelten az idősekre, akiket különösen érint. A társadalom érdeke, hogy minél többen megismerkedjenek a megelőzés széleskörű lehetőségeivel és ellátást keressenek a panaszaikra. Egyéni, hatékony, szakemberekre bízott kezelés ajánlatos, beleértve magas minőségű és funkcionálisan optimális nedvfelszívó betéteket.

Legolvasottabb cikkeink