• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

INR gyorsteszt-készülék segít az orosházi belgyógyászaton

Regionális hírek 2018.09.12 Forrás: orosházi kórház
INR gyorsteszt-készülék segít az orosházi belgyógyászaton

A készülék nagy előnye, hogy a bent fekvő betegtől nem kell folyamatosan vénásan vért venni majd a laboreredményre várni.

Nem kell szúrni és nem kell a drága laborvizsgálatra várni, ha a szúrhatatlan, vérző betegek véralvadási paramétereinek gyors meghatározására van szükség. Ez a lényege annak az ujjbegy-kapilláris INR gyorsteszt készüléknek, amivel az Orosházi Kórház belgyógyászaton dolgoznak.

Még 2017 év végén adott be pályázatot dr. Bozsár Stefánia, a kórház belgyógyász szakorvosa a Mylan céghez egy ujjbegy-kapilláris INR gyorsteszt készülékre. A doktornő pályázata nyert, így a cég kihelyezte az Orosházi Kórházba a Diagonal készüléket, hozzá 1200 db reagenssel. A belgyógyászaton dolgozók azóta is napi szinten használják az eszközt.

– Nagy segítség ez a gyors és hatékony gyógyításban, hisz a szúrhatatlan vagy vérző betegeknél is gyorsan meg tudjuk határozni az INR-t, mely a véralvadás bonyolult rendszerének részvizsgálata– mondja dr. Bozsár Stefánia.

Az ember INR értéke normál esetben 0,90-1,30 az ettől való eltérésekről a gyorsteszt azonnali információt ad. A legtöbb belgyógyászati vizsgálat tartalmazza meghatározását, de a különféle sebészeti beavatkozások előtt is ellenőrzik. Az alvadási faktorok a májban képződnek, így a máj betegsége esetén is változhat a véralvadás hossza, vagyis az INR értéke. Legjelentősebb alkalmazási területként a véralvadásgátlók szedésének ellenőrzése említhető.

– A készülék nagy előnye, hogy a bent fekvő betegtől nem kell folyamatosan vénásan vért venni majd a laboreredményre várni, hanem ott azonnal, helyben ujjbegy vérből tudjuk megállapítani az INR értéket. Ezzel időt nyerünk, nem szurkáljuk a beteget, a központi laboratóriumot sem terheljük a drága vizsgálattal. De van olyan beteg is, aki szúrhatatlan, itt is nagy előny, hogy ujjbegyből vehetünk vért – teszi hozzá a belgyógyász szakorvos. – Mélyvénás trombózison, tüdőembólián átesett,vagy bizonyos ritmuszavarokkal élő betegeknél indokolt véralvadásgátló adása, az ő esetükben az INR 2-3 közötti értéken való tartása javasolt. A céltartománytól való eltérés mindkét irányban kockázatot jelent a beteg számára. Ezeknél a betegnél is igen nagy segítséget nyújt a készülék a rendszeres kontrollok során – fogalmaz dr. Bozsár Stefánia.

Az INR gyorsteszt készülék kalibrált eszköz, ami a laborral összhangban van, így az eredmény is teljesen megbízható. A belgyógyászaton napi szinten 2-3 esetben alkalmazzák, ami meggyorsítja és olcsóbbá is teszi a betegellátást. 

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink