• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

InSign élesben az Európa Parlament székházában

Hírek Forrás: MTI

A siketek és nagyothallók már telefonon is elérhetik az uniós intézményeket.

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában szerdán először próbálták ki "élesben" az InSign elnevezésű, valós idejű jelnyelvi tolmácsolást és feliratozást biztosító alkalmazást, amely a siketek és nagyothallók számára ingyenesen biztosítja, hogy telefonon kapcsolatba léphessenek az Európai Unió intézményeiben dolgozó ügyintézőkkel - tájékoztatta a sajtót Kósa Ádám fideszes EP-képviselő, aki maga is siket, és parlamenti munkájának homlokterében a fogyatékossággal élők jogainak bővítése, életfeltételeik javítása áll.

A rendszer, amelynek kiépítése 750 ezer euróba került, Kósa szerint forradalmasíthatja a távközlési szektort, hiszen az alkalmazás számos további fejlesztési lehetőséget nyit meg az európai tagállamok közintézményei előtt a siketekkel és nagyothallókkal, illetve az idősekkel való kapcsolattartás területén.

Az InSign kísérleti projekt Kósa Ádám és Werner Kuhn német néppárti EP-képviselő közös kezdeményezésére jött létre. Kósa Ádám, az EP első és mindeddig egyetlen siket képviselője elmondta: a milliók életét megkönnyítő alkalmazás az európai intézmények és az érintetteket képviselő civil szervezetek példa értékű összefogásával valósulhatott meg. Az alkalmazást az EP finanszírozza és az Európai Bizottság koordinálja. A megvalósításban részt vett az Európai Siketek Uniója (European Union of the Deaf, EUD).

"Célunk, hogy a 2014-es európai parlamenti választások idejére a rendszer felálljon, nagyszabású volt, de közös munkával sikerült megvalósítani és elérni, hogy a választásokra készülve minden siket és nagyothalló európai polgár akadálymentesen és közvetlenül jusson hozzá a számára fontos információkhoz" - emelte ki Kósa Ádám. A fideszes politikus egyben utalt arra, hogy Magyarország élen jár a fogyatékossággal élő emberek előtti akadályok lebontásában. Orbán Viktor miniszterelnök a múlt hónapban adta át az első olyan táblagépet, amellyel útjára indította a KONTAKT elnevezésű tolmácsszolgáltatást, amely szintén a siket és nagyothalló embereket kapcsolja össze halló embertársaikkal.

Az InSign alkalmazást az Európai Parlamentben tartott bemutatón bárki tesztelhette, és meggyőződhetett arról, hogy nagyon egyszerűen működik. A siket személy és a hívott fél okostelefonján vagy táblagépén egyaránt megjelenik a jelnyelvi tolmács, aki a jelnyelvet hangzó nyelvre fordítva közvetít a beszélgetők között. Nagyothalló személyek telefonbeszélgetését valós idejű feliratozás teszi lehetővé.

Az InSign elindításával egyidejűleg az Európai Siketek Uniója bemutatta a gondozásában megjelent új könyvet, amely a jelnyelvet használó siketek politikai részvételét mutatja be jogi és társadalomtudományi szempontból, annak az egyezménynek a tükrében, amelyet az ENSZ égisze alatt kötöttek a fogyatékos személyek jogairól. A kötethez Kósa Ádám írta az előszót, valamint az EP-munkája során szerzett tapasztalatait is megosztja a könyvben az olvasóval. Lovászy László Gábor, aki a Fogyatékos Személyek Jogaival foglalkozó ENSZ-bizottság (UNCRPD) egyetlen magyar tagja, írásában azt tekinti át, hogy mennyire minősül a puszta jogi lehetőségen túlmutató köznapi valóságnak a szavazásban való részvétel a fogyatékossággal élő polgárok esetében.

Legolvasottabb cikkeink