• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Irányelv készül egészségügyieknek a gyermekbántalmazásról

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Módszertani útmutató jelent meg, amely szektorsemlegesen foglalja össze a teendőket.

Elfogadásra vár az a szakmai irányelv, amely az egészségügyi ellátók feladatait rögzíti a gyermekek bántalmazásának, elhanyagolásának gyanúja esetén. Az egészségügyi szolgáltatók, különösen a védőnők, a háziorvosok és a házi gyermekorvosok ugyanis törvényi felhatalmazással bírnak a gyermekek védelmében eljárni. A szakmai irányelv kidolgozásában a GYEMSZI, az EMMI és az Egészségügyi Szakmai Kollégium vesz részt, olvasható egy rövid bekezdés erejéig a Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter által jóváhagyott Módszertani útmutatóban, amely a gyermekvédelmi észlelő- és jelzőrendszer működtetése kapcsán a gyermek bántalmazásának felismerésére és megszüntetésére irányuló szektorsemleges egységes elveket és módszertant foglalja össze. Az útmutatót az Emmi és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság készítette, apropója pedig nyilván az elmúlt években napvilágot látott elborzasztó esetek adják, olyanok, amelyek a gyermekvédelem súlyos hiányosságaira figyelmeztetnek.

A dokumentum az egészségügyi szolgáltatók feladatairól is tájékoztatást ad az Eütv. 42. paragrafusát idézve. Eszerint az alapellátásban, szakellátásban dolgozóknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a gyermekek egészségét veszélyeztető tényezők megelőzésére, felismerésére és megszüntetésére. Együtt kell működniük a közoktatási, szociális és családsegítő, valamint a gyermekek védelmét ellátó intézményekkel, személyekkel, szükség esetén megfelelő intézkedést kell kezdeményezniük, beleértve a rendőrség értesítését.

Kiemeli a terhesgondozást a dokumentum, ennek során az egészségügyi ellátóknak figyelemmel kell kísérniük a gyermeket váró nő egészségi állapotát, családi, szociális és munkahelyi körülményeit, és a jogszabályban előírt szükséges, egészségi állapotra vonatkozó vizsgálatokat el kell végezni.

Meghatározó és rendre kényes kérdés az adatvédelem: a kiskorú gyermek egészségügyi ellátásakor az ellátást végző orvos haladéktalanul köteles a területileg illetékes gyermekjóléti szolgálatot értesíteni, ha feltételezhető, hogy a gyermek sérülése vagy betegsége bántalmazás, illetve elhanyagolás következménye, vagy bántalmazásra, elhanyagolásra utaló körülményekről szerez tudomást. Ilyen esetben a főszabály szerint nem szükséges a szülő, gondviselő beleegyezése, ugyanis a jelzőrendszeri tagok közötti kommunikáció nem minősül az adattal való visszaélésnek, netán jogosulatlan adatkezelésnek, sőt: az adatok továbbítására a jelzőrendszer tagjai számára kifejezetten felhatalmazást ad a gyermekvédelmi törvény 135-136/A paragrafusa.

A védőnők feladatát is taglalja az útmutató. Mint leszögezi, a védőnők egyik elsődleges feladata és kötelezettsége, hogy az általuk gondozott családban előforduló egészségi, mentális, környezeti veszélyeztetettség megelőzésében segítsenek, támogassák a családot a helyes életvitel kialakítsában. Kötelező bevonniuk a gyermekvédelmi szolgálatot, a háziorvost, ha a gyermeket veszélyeztető körülményeket tapasztalnak, ha a szülő, gondviselő megtagadja a családlátogatást, illetve bántalmazásra utaló jeleknél hatósági eljárást kell kezdeményezniük, azaz értesíteniük kell a gyámhivatalt és/vagy a rendőrséget.