• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ismét megszervezi motoros felvonulását a Rákliga

Hírek 2020.09.26 Forrás: Weborvos
Ismét megszervezi motoros felvonulását a Rákliga

A mellrák színe a rózsaszín, így a motorosok rózsaszín pólóban, rózsaszín maszkban és rózsaszín kiegészítőkkel szelik majd át a várost.

A Magyar Rákellenes Liga immár 4. alkalommal szervezi meg a „Motorral a mellrák ellen” programját. 1985 óta október a mellrák elleni küzdelem hónapja, ennek apropóján szeretné a Liga felhívni a figyelmet a betegségre és a megelőzés fontosságára. A mellrák színe a rózsaszín, így a motorosok rózsaszín pólóban, rózsaszín maszkban és rózsaszín kiegészítőkkel szelik majd át a várost. A rendezvény fővédnöke Prof. dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója - tudatta a szervezet közleményben.

Az emlődaganat a 33 és 55 év közötti nők vezető haláloka, de életkortól függetlenül a nők halálozásának második leggyakoribb oka. Évente közel 9000 új beteget diagnosztizálnak, és több, mint 2000-ren halnak bele a betegségbe Magyarországon. Becslések szerint élete során 10 nőből 1-nél fejlődik ki emlődaganat. A mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, ám nemcsak nőknél fordulhat elő, hiszen férfiakat is diagnosztizálnak melldaganattal. A gyógyítási lehetőségek fejlődésének köszönhetően a halálozások száma csökken, ám a megbetegedések száma évről évre nő.

Az életkor előrehaladtával a megbetegedés kockázata fokozódik, az esetek több mint 80 százalékában a betegek 50 év feletti hölgyek.

A nem és a kor mellett a megbetegedés rizikóját növelő tényezők:

• ha a családban előfordult már emlőrák, főként az I. és II. fokú rokonoknál. Ez leginkább a 45 év alatti megbetegedéseknél játszhat szerepet.

• Nagyobb az esélyük a megbetegedésre azoknak, akiknek 12 éves koruk előtt kezdődött menstruációjuk, vagy 55 év felett estek át a menopauzán, tehát ha a menstruációs életperiódusuk hosszabb a normálisnál.

• További kockázati tényező, ha valaki 30 éves kor felett szült, vagy nem szült egyáltalán, illetve akik hormonális fogamzásgátlót szedtek.

• Hozzájárulhat még a betegség kialakulásához a súlytöbblet, a mozgáshiány, a dohányzás, az ösztrogén tartalmú gyógyszerek, illetve a menopauzális hormonok is.

A megelőzés mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a korai felismerésre is. Kulcsfontosságú a fiatal kortól rendszeresen alkalmazott önvizsgálat, amit 20 éves kortól havonta érdemes elvégezni.

A 45-65 év közötti korosztálynak kétévenkénti behívásos népegészségügyi szűrés, a mammográfiára nyújt lehetőséget az esetleges problémák korai felismerésre. Sajnos hazánkban a mammográfiai vizsgálat részvételi aránya még mindig alacsony, kb. 40%, míg Dániában és Finnországban 80% feletti a szűrésen résztvevők aránya. Európában mindössze Cipruson, Szlovákiában, Bulgáriában és Romániában alacsonyabb a részvételi arány.

Többek között ezért is kiemelten fontos, hogy tudatosítsák és felhívják a figyelmet a szűrések fontosságára.

Bár a 65 év felettiek nem kapnak „behívót” a szervezett szűrésre, de kétévenként nekik is érdemes részt venniük mammográfiai vizsgálaton, amire háziorvosi beutalóval van lehetőségük.

A Magyar Rákellenes Liga középiskolásoknak szervezetten tanítja az önvizsgálatot, így ők már fiatalon elsajátíthatják a megfelelő technikákat, ami egy életen át nyújt hasznos segítséget.

A mellrák tünetei lehetnek:

• Idegentest-érzés a mellben (tapintható, jellegzetes szövettöbblet, „csomó”)

• A daganatos emlő nagyobb lesz az ellenoldali emlőnél, piros, gyulladt, alakja megváltozik

• Az emlőből váladék távozhat

• A bőrfelszín egyenetlen, behúzódó, később kifekélyesedik, láthatóan kanyargós vénákkal

• Késői stádiumban: a csontáttétek miatt törések, a tüdő áttétek miatt fokozódó légzési és keringési elégtelenségek.

A felismerés támogatása mellett a Magyar Rákellenes Liga országszerte működtet olyan emlőklubokat, ahol életmód és művészetterápiás rehabilitációval segítik az emlőműtötteket felépülésükben.

Az októberi Magyar Rákellenes Liga által szervezett séták a járványhelyzet függvényében lesznek megtartva. Kérjük, aki ezeken részt szeretne venni, figyelje a Liga honlapját és Facebook oldalát. (https://rakliga.hu/, https://www.facebook.com/rakliga) - írták.

Legolvasottabb cikkeink