• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ismét volt kanyarós megbetegedés Magyarországon

Hírek Forrás: ECDC - Weborvos Szerző:

Az európai járványügyi központ adatai szerint tavaly 105-en kapták el itthon a fertőzést, de már idén is volt egy eset.

Idén az első három hétben Magyarországról is jelentettek kanyarós megbetegedést az európai járványügyi hivatalnak. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) heti jelentéséből az is kiderül, hogy a korábban hivatalosan megjelent adatokkal szemben tavaly több mint százan (105) kapták el itthon is a fertőzést. A jelentés szerint egyébként Európában 2016-2018. között összesen 50-en haltak bele a kanyaró szövődményeibe.

Az utóbbi egy hónapban is több helyen alakult ki kanyaró-járvány az Európai Unió országaiban. Az ECDC jelentése szerint továbbra is Románia az egyik legfertőzöttebb terület. Idén három hét alatt (január 12-február 2.) 316 új beteget regisztráltak, akik közül egy bele is halt a kanyaró szövődményébe. A jelentés szerint egyébként a járvány 2016-os kitörése óta mostanáig több mint 10 600-an betegedtek meg a kórban és összesen 38 volt a halálos áldozatok száma.

Görögország: Tavaly május óta 1463 kanyarós esetet jelentettek, közülük495-öt január 12-február 4-e között. A betegek közül ketten meghaltak a szövődményekbe.

Olaszországban is 106 új esetet regisztráltak január 12-e óta. Tavaly óta összesen csaknem 5 ezren (4991) kapták el a kanyarót és 2017-ben 4 halálos áldozata is volt a járványnak.

Franciaország: Több mint százan betegedtek meg január közepe óta, közülük 32-en kórházi ellátásra is szorultak. A fertőzések zöme Bordeaux környékén történt.

Egyesült Királyság: januárban 144 új kanyarós megbetegedést jelentettek öt területről.

Svédország: Göteborg környékén alakult ki januárban egy járvány, amelyben a jelentések szerint eddig 28-an fertőződtek meg.

Más országokban is regisztráltak januárban kanyarós megbetegedéseket, de itt kevesebb volt a fertőzött: Bulgária (1), Németország (7), Írország (11), Litvánia (11), Lengyelország (11), Spanyolország (3), Svájc (2)

És végül Magyarország, ahol az ECDC jelentése szerint 2016-ban egyetlen egy kanyarós eset sem volt, 2017-ben viszont 105-en fertőződtek meg, és idén az első három hétben már volt egy kanyarós fertőzés.

Az európai járványügyi központ felhívja az unión kívüli de szomszédos Ukrajnában tomboló járványra is a figyelmet: idén csak az első három hétben 2084-en kapták el a kanyarót, közülük hárman, két gyermek és egy felnőtt bele is halt a fertőzésbe. A sajtóban megjelent hírekből azt is lehet tudni, hogy azóta újabb áldozata is van a kórnak, hétfőn egy ötéves kislány halt meg Munkácson.