• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Izraelben a 16 évesnél idősebbek közül bárki beoltathatja magát

Hírek Frissítve 2021.02.04 Forrás: MTI
Izraelben a 16 évesnél idősebbek közül bárki beoltathatja magát

Tűz egy Covid-betegeket ellátó ukrajnai kórházban, szabad az átjárás Szerbiába itthonról, a cseheknél több a fertőzött, az olaszokat érdekli az orosz vakcina.

Minden 16 évesnél idősebb izraeli beoltathatja magát csütörtöktől a koronavírus ellen - jelentette be az izraeli egészségügyi minisztérium. Benjámin Netanjahu miniszterelnök pedig azt közölte, hogy határozatlan időre elhalasztotta az Egyesült Arab Emírségekbe és Bahreinbe tervezett utazását a járvány miatt bevezetett izraeli légi utazási korlátozásokra hivatkozva. A kormányfőnek a jövő hétre tervezett, és egyszer decemberben - a parlament akkori feloszlatása miatt - már elhalasztott látogatás lett volna az első hivatalos utazása a Perzsa-öböl menti két országba a hivatalos diplomáciai kapcsolatok tavaly őszi felvétele óta.

Az egészségügyi tárca közlése szerint a 16 évesnél idősebbek közül bárki kérhet időpontot az oltásra, megnyitották mindenki előtt az oltóhelyeket, de továbbra is elsőbbséget élveznek, hamarabb sorra kerülnek az idősebbek. A minisztérium két héten belül 90 százalékos oltottságot szeretne elérni a hatvanévesnél idősebbek korosztályában.

A koronavírus-járvány okozta válság megoldásában csakis a gyors oltási kampánytól remélik a megoldást az izraeli hatóságok, miután a január 8-án kezdődött harmadik országos zárlat eredménytelenül ért véget, hiszen jelenleg magasabb a naponta azonosított új fertőzöttek száma, mint az elején, és ismét növekszik a fertőzés terjedését jelző reprodukciós ráta is.

A 12-es kereskedelmi tévében megszólaló járványügyi szakértők szerint az oltási kampányt hátráltatja, hogy Izraelben nem lehet elérni a nyájimmunitást a gyermekek beoltása nélkül, a vakcinákat azonban gyermekeknek egyelőre nem adják be, mert nem tesztelték azon a korosztályon. Ezért csakis hosszabb időt igénylő további tanulmányok és tesztek után lehet alkalmazni őket a kisebbeknél, ha már számukra is biztonságosnak bizonyultak.

A hét elején péntek reggel 7 órára tűzték ki a rendkívüli intézkedések, az országos karantén záró időpontját. Az utána következő nyitás lépéseiről összehívott kormányülést Netanjahu csütörtökre halasztotta.

A döntéshozatalban teljesen egymásra utalt két politikus, Netanjahu és Beni Ganz védelmi miniszter nem egyeztet egymással, az izraeliek pedig még nem tudják, miként készüljenek a jövő hétre, megnyitnak-e az óvodák, iskolák, munkahelyeikre bemehetnek-e majd.

A Netanjahuval rivalizáló, de vele koalícióban kormányzó Beni Ganz védelmi miniszter a 12-es tévé stúdiójában azzal vádolta Netanjahut, hogy az emberek életével játszik, s Ganz pártjában, a Kék-Fehérben úgy vélik, a kormányfő azért húzza az időt, mert szeretné meghosszabbítani az egyre népszerűtlenebb zárlatot legalább erre a hétvégére.

Szerdán 59 162 embert oltottak be először és 48 246-ot másodszor - három hét elteltével - a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 3 298 233-an (az ország lakosságának 35,79 százaléka) kapták meg az első és 1 906 942-en a második dózis vakcinát is.

Szerdán 85 925 tesztből 7385 vírushordozót azonosítottak, ami 8,9 százalékos arányt jelent. Tavaly március óta 671 459-en fertőződtek meg koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 76 986 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1768 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1103-an súlyos állapotban vannak, és 315 ember van lélegeztetőgépen. A SARS-CoV-2vírus okozta betegségben tavaly február óta 4947-en haltak meg Izraelben.

Tűz ütött ki egy Covid-betegeket ellátó kelet-ukrajnai kórházban, halottak

Tűz ütött ki egy koronavírusos betegeket ellátó kórházban csütörtökre virradó éjjel az Ukrajna keleti részén lévő Zaporizzsjában, három beteg és egy fiatal orvosnő életét vesztette, ketten megsérültek - adták hírül ukrán hírportálok. Az UNIAN hírügynökség Irina Venegyiktova főügyész közlésére hivatkozva azt írta, hogy az áldozatul esett betegek - egy 91, egy 76 és egy 64 éves nő - valamennyien lélegeztetőgépen voltak. A negyedik áldozat egy 26 éves aneszteziológus orvos. A vizsgálatok előzetes eredménye alapján füstmérgezésben vesztették életüket.  A főügyész közölte, hogy további nyolc beteget, akik közvetlen veszélyben voltak a tűztől, épségben kimentettek. Megsérült egy másik aneszteziológus orvos és egy ápoló. Mindkettőjüket égési sérülésekkel és füstmérgezéssel szállították kórházba.

A megyei ügyészség büntetőeljárást indított a tűzbiztonsági követelmények megsértése, halált okozó gondatlanság címén.

A tűz a fertőző betegeket ellátó megyei kórház ötszintes épületének első emeletén tört ki, és mintegy 50 négyzetméteren terjedt szét. A kiérkező tűzoltók rövid időn belül eloltották a lángokat.

Az Ukrajinszka Pravda értesülése alapján az épületben a tűz kitörésekor összesen 29-en tartózkodtak. A többi szintről nem evakuálták a betegeket, mert ők nem voltak veszélyben. A hírportál arról is beszámolt, hogy az égő emeletről a lélegeztetőgépen lévő betegeket ölbe véve menekítették ki.

Közben Ukrajnában csütörtökre tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, egy nap alatt több mint ötezer új beteget jegyeztek fel, csaknem 1800-zal többet, mint a megelőző napon.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 5082 új esettel 1 232 246-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 140 áldozattal 23 229-re. Eddig 1 055 406-an gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem tízezren, az aktív betegek száma így mintegy ötezerrel 153 611-re csökkent.

A legtöbb új beteget, 429-et ezúttal az ország nyugati részében lévő Hmelnickij megyében jegyezték fel, a legtöbb elhunytat, 22-tőt pedig a kelet-ukrajnai Donyeck megyében.

Denisz Smihal miniszterelnök közben közölte, hogy Ukrajnába "az elkövetkező hetekben" érkezik 117 ezer dózis koronavírus elleni Pfizer-BioNTech vakcina a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül, és még februárban elkezdik vele beoltani a legveszélyeztetebbeket. A kormányfő azonban pontos időpontot az oltások megkezdésére továbbra sem nevezett meg - jegyezte meg beszámolójában az UNN hírportál. Az első körben Ukrajnában egészségügyi alkalmazottakat, valamint időseket és krónikus betegeket terveznek beoltani. 

Magyarországról vírusteszt és karanténkötelezettség nélkül lehet Szerbiába utazni - félmillió felett a beoltottak száma

 Csütörtöktől már Magyarországról is negatív vírusteszt és karanténkötelezettség nélkül lehet Szerbiába utazni - közölte a szerb kormány, amely utóbb azt is nyilvánosságra hozta, hogy már meghaladta a félmilliót a beoltottak száma az országban. Korábban már Bulgáriából, Észak-Macedóniából, Koszovóból és Bosznia-Hercegovinából is teszt és karanténkötelezettség nélkül lehetett belépni a nyugat-balkáni országba.

A kormány közlése szerint már több mint 513 ezren vették fel a védőoltást. A hétmilliós Szerbiában jelenleg az orosz Szputnyik V, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a kínai Sinopharm oltóanyaga érhető el.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma csütörtökre Szerbiában 1932-tővel 400 837-re, Koszovóban 341-gyel 61 086-ra, Észak-Macedóniában 350-nel 93 524-re, Montenegróban 642-tővel 63 118-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 367-tel 122 861-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 15-tel 4071-re, Koszovóban hárommal 1509-re, Észak-Macedóniában hússzal 2893-ra, Montenegróban héttel 825-re, Bosznia-Hercegovinában pedig nyolccal 4677-re nőtt.

Csehországban emelkedik a napi fertőzések száma

Újra emelkedik a napi fertőzések száma Csehországban: a laboratóriumi szűrések szerdán 9567 új fertőzöttet mutattak ki, ami majdnem 1100-zal több, mint egy hete volt, és 400-zal több a keddinél - derül ki az egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön reggel nyilvánosságra hozott statisztikából.  Kórházi kezelést 5811 személy állapota igényelt, ami viszont 250-nel kevesebb, mint egy hete. Az előző naphoz képest a szám 180-nal csökkent. Súlyos állapotban 985 páciens van.

A koronavírus-járvány március eleji kirobbanása óta Csehországban a fertőzöttek száma már tízezerrel lépte túl az egymilliót. Jelenleg mintegy 94 500 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Az elhalálozások száma 16 826. Hétfőn és kedden mintegy 120 személy halt meg, szerdán a halottak száma eddig 68. Ez a szám azonban a későbbi pontosítások alapján rendszeresen emelkedik.

Szerdán összesen több mint 57 ezer PCR-, illetve antigéntesztet végeztek el a laboratóriumok. A tesztek 30,47 százaléka hozott pozitív eredményt, ami január közepe óta a legmagasabb arány.

Koronavírus elleni oltást eddig 310 340 személy kapott, közülük mintegy 66 ezer már mindkét vakcinaadagot megkapta.

A járvány kockázati mutatója a hivatalos, öt sávra osztott százpontos táblázaton csütörtökön reggel 71 ponton volt, ami a negyedik sávnak felel meg. Az országban érvényben lévő óvintézkedések azonban továbbra is a legszigorúbb ötödik sávnak felelnek meg. A járvány terjedési mutatója újra magasabb egynél, ami a fertőzés növekvő terjedését jelenti.

Az óvintézkedések módosításának legfőbb kritériuma jelenleg a kórházi helyzet, amely az utóbbi hetekben csak nagyon mérsékelten javult. A két tábori kórház közül a prágait már felszámolták, mert fenntartása nagyon drága, és nem volt kihasználva. A brünni tábori kórházban oltási központot rendeztek be.

Andrej Babis miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy pénteken járványügyi szakértők kíséretében Budapestre utazik, hogy a helyszínen tájékozódjanak a koronavírus elleni küzdelem magyarországi tapasztalatairól.

Az olasz egészségügy nyit a Szputnyik V vakcina felé az oltások felgyorsítására

Olaszországban a két legnépesebb tartománnyal, Lombardiával és Lazióval az élen a régiók a Szputnyik V orosz vakcina alkalmazását szorgalmazzák a koronavírus elleni küzdelemben a többi oltás akadozó szállítása miatt - jelentette az olasz sajtó csütörtökön.  A nemrégiben lemondott kormány egészségügyi minisztere, Roberto Speranza, valamint a járványügyi biztos és a tartományok képviselői szerda esti internetes megbeszélésen a régiók az orosz vakcina minél gyorsabb engedélyezését szorgalmazták. Az oltóanyagok több forrásból való beszerzését sürgették az eddig rendelt vakcinaszállítmányok hetek óta tartó késése miatt, amely - hangoztatták - az egész eddigi oltási programot felborította.

A legnagyobb napilap, a Corriere della Sera az egészségügyi miniszter válaszát idézte, miszerint "nem szabad tartani egyes oltóanyagoktól származásuk miatt". Roberto Speranza ugyanakkor hozzátette, hogy Olaszország az orosz vakcina esetében is megvárja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezését.

Az Il Foglio beszámolója szerint a közel hatmillió lakosú Lazio egészségügyi tanácsosa, Angelo D'Amato kijelentette, "ha az orosz vakcina működik, használjuk". D'Amato Magyarország példáját említette, hangoztatva, hogy a "geopolitikát a pandémiától külön kell választani". A fővárosban, Rómában a tesztelések és az ezeken kiszűrt új fertőzöttek aránya továbbra is tíz százalék körüli.

A járványtól leginkább sújtott, tízmilliós Lombardia tartományi alelnöke és egyben egészségügyi felelőse, Letizia Moratti szintén az orosz vakcina előtti nyitást kezdeményezte.

A sajtóban közölt hivatalos adatok szerint Olaszország április közepéig több mint 13,5 millió dózist akar beszerezni a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinaszállítmányaiból: kétmilliót februárban, négymilliót márciusban, további nyolcmillió ampullát áprilisban várnak. Köztük vannak az eddig késett, valamint új szállítmányok is. A vakcinát a nyolcvan év feletti lakosság létszáma szerint osztják szét a tartományok között. A korosztályhoz több mint négymillióan tartoznak. Később a nyolcvan év alattiak következnek, akiknek számát hatmillióra teszik a 74 és 79 év közötti korosztályban.

Február 8-tól az AstraZeneca is ellátja Olaszországot. Ezt az oltóanyagot az ötvenöt év alattiak kapják, elsőként az oktatásban dolgozók, a fegyveres erők és a rendfenntartó erők tagjai, továbbá a börtönök dolgozói és rabjai.

A bejelentések szerint a lakossági vakcinázást a tartományok a háziorvosi rendelőkben indítják el, minden oltásért tíz eurót fizetnek a rendelőnek, és majdnem harminc eurót, ha az orvos házhoz megy oltani.

Az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) ezzel egy időben engedélyezte a gyógyult betegek úgynevezett monoklonális antitestjeinek használatát is.

December vége óta 2,2 millióan kaptak oltást, közöttük több mint 867 ezren már a második dózisban is részesültek.

A halálos áldozatok száma csütörtökön átlépheti a 90 ezret.

A lombardiai Varese Covid-19 betegséggel foglalkozó kutatóközpontja bejelentette, hogy a dél-afrikai és a brazíliai vírusmutáció is jelen van a térségben.

 

 

Legolvasottabb cikkeink