• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Járványhírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.07.20 Forrás: MTI
Járványhírek a nagyvilágból

Ismét kötelezővé teszik a szájmaszkot Ausztriában. Horvátországban nem csökken az új fertőzöttek száma. Másodszor is megfertőződhetett egy izraeli orvos.

Szerbiában a gyerekeknek is kötelezővé tették a maszk viselését
A gyerekeknek is kötelezővé tették a maszk viselését Szerbiában, az utóbbi időszakban több gyereket is koronavírus-tünetekkel szállítottak kórházba - közölte a járvány kezelésével megbízott válságstáb hétfőn.

A nyugat-balkáni országban egy nap alatt 20 498-ról 20 894-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Vasárnap 11 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 472-re nőtt.

Koszovóban vasárnapról hétfőre 5617-ről 5735-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Hétfőre öttel, 135-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 9026-ról 9153-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Egy nap alatt nyolcan haltak bele a koronavírus okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, és ezzel 422-re nőtt a halálos áldozatok száma. Az egészségügyi miniszter a belügyminisztériumnál vizsgálatot kezdeményezett azon pártok ellen, amelyek a választási kampány során nem tartották be az elővigyázatossági előírásokat, illetve megszegték a gyülekezési tilalomra vonatkozó előírásokat.

Montenegróban hétfőre rekordszámú, 116 új fertőzöttet regisztráltak, így 1689-ről 1805-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Két halálos áldozata volt a vírusnak vasárnap, így a halottak száma 33. Annak ellenére, hogy sokan kérték, a montenegrói sajtó értesülései szerint nem várható, hogy a központi bank újabb hiteltörlesztési moratóriumot hagy jóvá, ahogyan azt a koronavírus-járvány kitörésekor tette. A hiteltörlesztések leállítása a központi bank tájékoztatása szerint óriási terhet ró a bankokra, amelyek nem kötelezhetők további halasztásra.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 8152-ről 8433-ra emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Öten haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 250-re nőtt.

Másodszor is megfertőződhetett egy izraeli orvos
Másodszor is megfertőzhetett a koronavírus egy izraeli orvost - jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság hétfőn. A Tel-Aviv melletti Síba kórházban dolgozó doktornő három hónappal felgyógyulása után lett újra vírushordozó. A kórház szóvivője szerint az orvos tesztje azért lehetett ismét pozitív, mert testében még megmaradtak korábbi fertőzésének maradványai.

A doktornő áprilisban lázas volt, köhögött és izomfájdalmai voltak, a teszt kimutatta nála a Covid-19-betegséget. Később felépült, májusban és júniusban tesztjei negatívak voltak.

Július elején kapcsolatba került egy vírushordozóval, és ezután ismét pozitív lett a koronavírus-tesztje. Ez felveti a kérdést, hogy mennyi ideig tart a felgyógyulás után a volt betegek immunitása.

Hasonló eset történt májusban, amikor egy 45 éves nő lázas lett, mellkasi fájdalmai voltak, és másodszor is pozitívnak bizonyult korábbi felgyógyulása és negatív tesztjei után.

Izraelben júliusban megjelent a koronavírus-járvány második hulláma, amelyben az első hullámnál többen kapták meg a fertőzést, de viszonylag kevesebben betegedtek meg, mert főként a fiatalabbak körében terjed a kórokozó.

A vírus tavaszi megjelenése óta 50 714 embernél mutatták ki a kórt, jelenleg 28 424 aktív fertőzöttet tartanak számon, 681 embert ápolnak kórházakban, közülük 259-en súlyos állapotban és 75-en lélegeztetőgépen vannak. A bizonyítottan koronavírusban elhunytak száma 415.

Ismét kötelezővé teszik a szájmaszkot Ausztriában
Ismét kötelezővé teszik a szájmaszkot Ausztriában - erről Sebastian Kurz kancellár beszélt vasárnap az Österreich című lapnak.

A fertőzöttek számának növekedése és az újabb gócpontok kialakulása indokolja a szájmaszk ismételt kötelezővé tételét - jelentette ki Kurz. Hozzátette ugyanakkor, hogy "túl kevésnek" tartja ezt az óvintézkedést. A kancellár szerint minél hamarabb el kell indítani a koronavírus-jelző rendszert, aminek a kidolgozását a közelmúltban kedzte meg az Egészségügyi Minisztérium.

Az ország tartományait - a lavinajelző rendszerhez hasonlóan - zöld, sárga, narancssárga és piros jelzéssel látják el; a különböző jelzések esetén szükséges teendőket pedig egy kézikönyv tartalmazza majd, így a helyi vezetők annak segítségével döntenének a szükséges óvintézkedésekről.

Kurz arra emlékeztetett: az enyhítések időszakában mindenkit arra kért, hogy ne dobja el a szájmaszkját, mert még szükség lehet rá. Arról is beszélt: egészen addig együtt kell élni a vírussal, ameddig nem találják fel az ellenszeréül szolgáló oltóanyagot vagy gyógyszert.

A kancellár "harmonikához" hasonlította a koronavírussal kapcsolatos számok ingadozását. Leszögezte: annyi szabadságot szeretnénk adni az embereknek, amennyi lehetséges, és annyi korlátozást szeretnénk bevezetni, amennyi feltétlenül szükséges.

A fertőzések számának növekedéséről úgy vélekedett: a legtöbb eset egy regionális gócpontra vezethető vissza, ugyanakkor a fertőzésszám gyors növekedése a szájmaszkot bevezetésével, illetve a jelzőrendszer elindításával kerülhető el - tette hozzá.

Az óvintézkedésekkel kapcsolatos részletekről várhatóan hétfőn döntenek. Közben Bécsben bezárták a szerb ortodox Székesegyházat, mivel négy pap és három családtagjuk koronavírus-tesztje is pozittív lett. A hívőket pedig arra kérik, ahogy azok, akik július 7-12-ig részt vettek az istentiszteleteken, jelentkezzenek a 1450-es számon. Az osztrák szövetségi hadsereg koronavírus-érzékelő kutyák kiképzését kezdi meg. A kábítószer-kereső kutyák mintájára képezik ki őket; feladatuk az lesz, hogy felismerjék a koronavírussal fertőzött személyeket. Egy belga juhászkutya vesz részt elsőként a kiképzésen. Ausztriában eddig 19 655 ember koronavírus-tesztje lett pozitív. A betegség szövődményeibe 711-en haltak bele; 17 599-en időközben meggyógyultak. Míg péntektől szombatig 134-en fertőződtek meg, az utóbbi 24 órában 82 új esetet diagnosztizáltak. A legtöbben Felső-Ausztriában (33 fő) és Bécsben (22 fő) kapták el a koronavírust.

Franciaországban több száz járványgóc van, de nem fenyeget második hullám
Franciaországban 400-500 koronavírusos járványgócot tartanak jelenleg nyilván és ellenőrzés alatt az egészségügyi hatóságok, de nem fenyeget második hullám - mondta hétfőn Olivier Véran egészségügyi miniszter, miközben a kormány az egész országban kötelezővé tette a maszkviselést a nyilvános zárt helyeken. "A járvány erősödésének aggasztó jeleit érzékeljük az országban" - ismerte el a tárcavezető.

A Covid-19 fertőzés legfőbb járványgócai (ami legalább három fertőzöttet jelent) az ország nyugati részén, Mayenne megyében és Bretagne-ban találhatók, amely területeket szinte teljesen megkímélt a járvány tavasszal, amikor elsősorban a párizsi régióban és az ország északkeleti részén voltak túlterheltek a kórházak. Szakértők szerint arról van szól, hogy a vírusnak az első hulláma csak most éri el az ország gyérebben lakott nyugati területeit. "Nagyon messze vagyunk még a második hullámtól" - vélte az egészségügyi miniszter.

A reprodukciós ráta országos átlagban július eleje óta ugyanakkor meghaladja az 1-et, jelenleg 1,2, ami azt jelenti, hogy száz koronavírus-fertőzött legalább 120 másik embernek adja tovább a Covid-19 betegséget okozó vírust, azaz a vírus terjedése gyorsul. Az általános karantén március közepi bevezetésekor a mutató 3,3, a feloldásakor 0,5 volt.

Az elmúlt héten Bretagne-ban ugrott meg leginkább a reprodukciós ráta (2,6) több járványgóc feltárása miatt, a helyzet viszont az egészségügyi hatóságok szerint nem ad okot aggodalomra, mert a vírus terjedése továbbra is "gyenge".

A vírus erősödésének első jelei miatt a kormány azonban hétfőtől kötelezővé tette a maszkviselést a nyilvános, de zárt helyeken (üzletekben, hivatalokban, bankokban, postán, zárt piacokon, mozikban). A szabálysértők 135 eurós pénzbírsággal sújthatók.

A tömegközlekedési járműveken már május óta kötelező a maszkviselés. Az üzletekben viszont eddig csak ajánlott volt, ahogy a munkahelyeken is a munkáltatók dönthettek a szabályozásról.

A Covid-19 fertőzésben több mint 30 ezren vesztették életüket Franciaországban. A kórházi betegek száma viszont továbbra is egyenletesen csökken, de még több mint 6 ezer fertőzöttet ápolnak egészségügyi intézményekben, közülük több mint négyszázan vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

 

Ukrajnában tovább mérséklődött a fertőzés terjedése
A korábbi napok magas, 800-nál is nagyobb növekménye után hétfőre második napja regisztráltak kevesebb új koronavírusos beteget Ukrajnában, ezúttal 651-et - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített napi tájékoztatóján.

A megelőző napon is alacsonyabb volt a növekmény nyolcszáznál, vasárnapra 731 új fertőzéses esetet azonosítottak. Ukrajnában már korábban is általában alacsonyabbak voltak a hétvégéről jelentett adatok a hétköznapokon mérteknél. Ezt egy hete Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester azzal indokolta, hogy a hétvégén kevesebb beteg fordul orvoshoz, mint hétköznap, valamint kevesebb tesztet is végeznek.

Az újonnan azonosított esetekkel együtt a járvány kitörése óta igazolt fertőzöttek száma elérte az 59 493-at. Az elmúlt napban az elhunytak száma 13 újabb halálos áldozattal 1498-ra nőtt, miközben eddig 31 439-en gyógyultak meg, közülük 560-an az elmúlt napban. Az aktív betegek száma 26 556-ra emelkedett.

Az egészségügyi dolgozók körében újabb 27-nél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést. Az elmúlt napban 134 Covid-19-beteget kellett kórházba szállítani.

A legtöbb új beteget, 115-öt, ismét az ország legfertőzöttebb régiójából, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették, a második legtöbbet, 86-ot pedig Kárpátaljáról. A napi új fertőzöttek tekintetében a harmadik helyre a főváros, Kijev került 77 új beteggel.

Lviv megyében az azonosított fertőzöttek száma elérte a 8115-öt, közülük eddig 209-en haltak bele a betegségbe, és 1605-en gyógyultak meg.

Kijevben az igazolt fertőzöttek száma 6961-re nőtt, a halálos áldozatoké 128, a gyógyultaké 2387.

Kárpátalján 4440 beteget regisztráltak a járvány kitörése óta, közülük 155-en haltak meg,1554-en győzték le a kórt.

Az egészségügyi tárca hétfői jelentése alapján az országban nyolc megye - köztük Kárpátalja - továbbá Kijev nem áll készen arra, hogy a karanténkorlátozások enyhítésének következő szakaszába léphessen. Ukrajnában május 22-étől úgynevezett adaptív karantén van érvényben, ami azt jelenti, hogy régiónként eltérő korlátozások vannak érvényben az aktív betegek, valamint az elvégzett tesztek számától, a fertőzés terjedésének dinamikájától és a kórházi ágyak leterheltségétől függően.

Oroszországban hatezer alá csökkent az újonnan megfertőződöttek száma
Az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában 5940-nel 777 486-ra emelkedett Oroszországban a hétfőn közölt hivatalos adatok szerint.

A napi növekmény, amely arányát tekintve 0,8 százalékos, április 29. óta először csökkent 6 ezer alá. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 26,2 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (3 773 260), Brazília (2 098 389) és India (1 118 206) után.

Az aktív esetek száma 2597-tel 211 457-ra nőtt. A halálozások száma 85-tel - ez a legalacsonyabb napi növekmény május 4. óta - 12 427-re, a gyógyultaké pedig 3258-cal 553 602-re emelkedett.

Moszkvában a diagnosztizált fertőzöttek száma 591-gyel 233 545-re, a halálos áldozatoké 15-tel 4314-re, a gyógyultaké pedig 379-cel 170 918-ra nőtt.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 25,2 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 259 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 272 681 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy befejezte a Covid-19 elleni vakcina tesztelését, és kiírta a hadsereg központi, Nyikolaj Burdenko akadémikus nevét viselő kórházából az oltóanyag hatásmechanizmusa klinikai ellenőrzésében részt vevő önkéntesek második 18 fős csoportját. A tárca szerint a kísérlet minden részvevőjében kialakult az immunitás, mellékhatást nem észleltek.

Az első orosz vakcinát, amelynek hivatalos tesztelését június 18-án kezdték meg, a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) fejlesztette ki. Klinikai tesztelésében és az eredmények kommunikációjában katonai és polgári intézmények is részt vettek.

A Bloomberg többtucatnyi, meg nem nevezett forrásra hivatkozva hétfőn azt állította, hogy az orosz elit közelebbről meg nem határozott része már áprilistól hozzáférhetett a kísérleti oltóanyaghoz. Az amerikai hírügynökség szerint több száz ember élt a védőoltás lehetőségével.

A Bloomberg szerint a Rusal és a PhosAgro vállalatnál is volt mód a vakcinálásra, de a cégek nem kívánták kommentálni az értesülést. Alekszandr Gincburg, a Gamaleja Intézet vezérigazgatója azt mondta, nem tud róla, hogy politikusok és üzletemberek hozzáférhettek az oltóanyaghoz, ahogy a Bloomberg állítja. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője sem válaszolt a neki írásban feltett kérdésre, hogy vajon Vlagyimir Putyin elnök vagy az államfői hivatal valamelyik alkalmazottja kapott-e oltást a koronavírus ellen.

Korábbi jelentések szerint a fejlesztés alatt álló vakcinát elsőként nem hivatalosan a Gamaleja Intézet munkatársai önmagukon próbálták ki.

Horvátországban nem csökken az új fertőzöttek száma
Nem csökkent a hétvégén Horvátországban az új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstáb vasárnapi jelentéséből.

A testület jelentése szerint szombaton 92-vel nőtt és elérte a 4345-öt az új fertőzöttek száma. Nem történt újabb haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 120 maradt. A betegek közül 153-an vannak kórházban, közülük kilencen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 1207.

Horvátországban június közepén kezdett romlani a járványhelyzet, azt megelőzően egy hónapig nulla és három közé volt tehető a napi új esetek száma. A legtöbb megbetegedést, 140-et, a múlt pénteken regisztrálták az országban.

Vili Beros egészségügyi miniszter bejelentette: a hétvégétől olcsóbban lehet koronavírus-tesztet végezni az országban. Azok, akik nem kapnak beutalót gyors PCR-tesztre, magánúton most háromszor olcsóbban elvégeztethetik azt. A tesztek ára 1506 kunáról (valamivel több mint 70 ezer forint) 500-700 kunára (23-32 ezer forint) csökken - hangsúlyozta.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 6-tal 1946-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet egy hónap után regisztráltak az országban, a járvány halálos áldozatainak száma így eggyel 112-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 18-an vannak kórházban, közülük kettőt ápolnak intenzív osztályon.

A heti esetszámok miatt aggodalmuknak adtak hangot járványügyi szakemberek. A legtöbb fertőzöttet, 24-et pénteken diagnosztizáltak az országban, de számuk a többi napon is elérte a közel húszat.

Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője a POP-TV szombat esti adásában úgy fogalmazott: a jelenlegi járványhelyzet "határokat súrol", gyorsan megfordulhat felfelé vagy lefelé. A szakember továbbá felszólított az előírt járványügyi intézkedések betartására.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Mindkét országban kötelező a szájmaszk viselése a legtöbb zárt helyen. Szlovénia ismét betiltotta a tíz főnél nagyobb összejöveteleket.

Olaszországban utoljára februárban volt ilyen alacsony a halottak száma
A járvány februári terjedése óta először csökkent háromra a halottak száma egy nap alatt Olaszországban, és Lombardia tartományban öt hónap óta először egyetlen beteg sem veszítette életét az egészségügyi minisztérium vasárnap esti adatai szerint.

A halottak száma a szombati tizennégyről csökkent háromra. Utoljára ilyen kevés beteg február 22-én halt meg, egy nappal azelőtt, hogy az északi Lombardiában és Venetóban tizenegy várost karantén alá helyeztek. A halottak száma eléri a 35 045-öt.

Lombardiában az utóbbi huszonnégy órában egyetlen beteg sem halt meg. A tartományban harminchárom új fertőzöttet szűrtek. A lombardiai kórházakban 148 beteget kezelnek, huszonkettőt intenzív osztályon.

Olaszországban 219 új beteget regisztráltak egy nap alatt a korábbi 249-hez képest. Az új fertőzöttek többségét már nem a lombardiai gócpontokon szűrték: a legtöbb fertőzöttet, ötvenegyet Emilia Romagnában diagnosztizáltak, valamint Venetóban negyvennyolcat. A húsz tartományból csupán négyben nem szűrtek új fertőzöttet. Az aktív fertőzöttek száma 12 ezer felett van, 743 beteget kezelnek kórházban, negyvenkilencen vannak lélegeztető gépen.

A gyógyultak száma megközelítette a 197 ezret. A gyógyultakat és halottakat is számolva, a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 244 434-et.

Alessio D'Amato, a főváros, Róma körüli Lazio régió egészségügyi tanácsosa a szájmaszk kötelező használatára szólított fel zárt térben, és az emberekkel teli szabadtéren is. Rómában szombat este és éjszaka lezárták a belváros összes látogatottabb, szórakozóhelyekkel teli terét a tömörülések megakadályozására. A tartományban tizenhét esetet szűrtek egy nap alatt. Lezártak egy tengerparti strandot, egy piacot és több római szórakozóhelyet is az óvintézkedések megsértése miatt.

Alessio D'Amato arra figyelmeztetett, hogy ha nem viselik a maszkot az előírt helyeken, a tartomány a korlátozások újbóli bevezetésére kényszerülhet.

Kentuckyban és Marylandben is megugrott az új fertőzöttek száma
Az Egyesült Államokban a déli államok mellett Kentuckyban és Marylandben is megugrott a koronavírus-fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma vasárnap.

Kentuckyban és Marylandben csaknem ezer-ezer új fertőzöttet regisztráltak. A szövetségi főváros, Washington melletti Marylandben a The Baltimore Sun című lap jelentése szerint május óta nem volt ilyen magas az egyetlen napon diagnosztizált fertőzöttek száma. Vasárnap 449 beteget kórházba is kellett szállítani, és kilencen életüket veszítették a vírus miatt.

Andrew Beshear, Kentucky demokrata párti kormányzója vasárnap közölte: a 979 újonnan regisztrált fertőzött között mintegy harminc ötéves, vagy annál fiatalabb kisgyermek is van. Délutáni sajtókonferenciáján a kormányzó megjegyezte: a járvány fellángolása figyelmeztetés a kentuckyiak számára, hogy viseljenek szájmaszkot, és tartsák be a társadalmi távolságtartásra vonatkozó ajánlásokat.

Változatlanul emelkedik az új fertőzések száma a déli tagállamokban: Kaliforniában, Arizonában, Texasban és Floridában. Floridában vasárnap több mint 12 ezer új esetet regisztráltak. Kiváltképp nehéz a helyzet Miamiban és környékén: Miami-Dade megyében hétfőtől a rendőrség büntetést szab ki azokra, akik megszegik a megyében kötelezően előírt szájmaszkviselési szabályt.

Texas mellett immár Arizona legtöbb városában is tele vannak Covid-19-es betegekkel a kórházak, sőt, Arizonában is több településen hűtőkocsikat rendeltek a kórházak mellé, megteltek ugyanis a halottasházak.

Az Egyesült Államokban - a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint - vasárnap estig több mint 3,7 millió fertőzöttet regisztráltak, az elhunytak száma meghaladja a 140 ezret.

Legolvasottabb cikkeink