• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Járványhírek a nagyvilágból - így csinálják ők

Hírek Frissítve 2021.01.11 Forrás: MTI
Járványhírek a nagyvilágból - így csinálják ők

Több mint másfél millió embert oltottak be a Szputnyik V-vel... Szerbiában megkezdődött a regisztráció az oltásra...

Több mint másfél millió embert oltottak be a Szputnyik V-vel
Több mint másfél millió ember oltottak be az első orosz vakcinával, a Szputnyik V-vel - közölte orosz oltóanyagok kifejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI).

Az RFPI közleményét vasárnap éjjel adták ki az orosz hírügynökségek. A szuverén alap múlt szerdán arról adott ki tájékoztatást, hogy egymillió orosz állampolgár kapta meg a védőoltást, és másfél millió dózis vakcina került polgári forgalomba.

A hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 23 315-tel 3 425 269-ra emelkedett. Az új esetek 12 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 562 321, a halálos áldozatoké 436-tal 62 273-ra, a felépülteké pedig 21 786-tal 2 800 675-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 93,9 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 383 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 625 950 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ukrajnában kevesebb mint ötezer új beteget jegyeztek fel
Magyarországot ismét a vörös zónába sorolta Ukrajna. A vörös, azaz a koronavírus-járvány tekintetében kockázatosnak minősített országokból érkezőknek Ukrajnában házi karanténba kell vonulniuk két hétre, vagy 24 órán belül át kell esniük egy PCR-teszten, illetve kész vizsgálati eredményekkel kell érkezniük Ukrajna területére, amelyet nem később, mint 48 órával a határátkelő átlépése előtt végeztek el - emlékeztetett hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Ukrajnában lassult valamelyest hétfőre a koronavírus-járvány terjedése, előző nap kevesebb mint ötezer új beteget jegyeztek fel, és az elmúlt napokhoz képest kevesebben kerültek kórházba.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 4288 új esettel 1 119 314-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 68 áldozattal 19 835-re. Eddig 796 417-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 4800-an, az aktív betegek száma így csaknem hatszázzal 303 062-re csökkent.

Előző nap az országban 1372 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba, míg a korábbi napokban számuk kétezer fölötti volt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt héten csökkent az új betegek száma: 41 063 új fertőzéses esetet azonosítottak, míg a megelőző héten 47 877-et. A múlt héten 15 110-en kerültek kórházba, miközben 15 882 gyógyult beteget engedtek haza. Jelenleg 22 188 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget ápolnak kórházban az országban.

A tárcavezető elmondta még, hogy a múlt héten kevesebb mint 170 ezer PCR-tesztet végeztek el Ukrajnában. A loboratóriumok leterheltsége mindössze 25-30 százalékos az országban. Felhívta a figyelmet arra, hogy a házi orvosoknak minden esetben kell koronavírustesztet végezniük, még akkor is, ha a hozzájuk forduló beteg tünetei nem hasonlítanak a Covid-19-betegségre, ezen felül le kell tesztelniük a koronavírussal megfertőződöttek hozzátartozóit és azokat is, akik kapcsolatba kerültek velük.

Október óta nem volt ilyen alacsony a napi esetszám Horvátországban
Október eleje óta nem mutattak ki olyan kevés új koronavírus-fertőzéses esetet Horvátországban, mint az elmúlt napon - derült ki a válságstáb hétfői jelentéséből.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 230 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma ezzel elérte a 220 223-at. December 10-én még rekordszámú, 4620 fertőzöttet regisztráltak az országban. Vasárnap 35 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 4403-ra emelkedett. Kórházban 2140 beteget ápolnak, közülük 191-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 4976.

Vili Beros egészségügyi miniszter elmondta: pozitív járványügyi trendeket jegyeznek, és a kórházi kezelésre szoruló betegek száma is csökken. Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás így fokozatosan enyhül - fogalmazott.

Kiemelte: az alacsony számok az állampolgárok felelősségteljes viselkedésének, és a járvány megfékezésére hozott korlátozásoknak tudhatók be. A tárcavezető szerint a javuló tendenciák ellenére nem szabad lazítani. Felhívta ezzel összefüggésben a figyelmet arra, hogy több nyugat európai ország az év végi ünnepek óta a járvány harmadik hullámával küzd, ráadásul Horvátország középső részét nemrég földrengés sújtotta.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint vasárnap 426-tal 139 700-ra nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 24 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3022-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1205-en vannak kórházban, 196-an intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 24 314.

Szlovénia január 18-ig meghosszabbította az új koronavírus-járvány megfékezésére hozott szigorú intézkedéseket az országban, de a kormány új ütemtervet is elfogadott a korlátozások enyhítésére. Ebben mennyiségi sávokat határoztak meg a napi új esetek, valamint a kórházban kezelt betegek számára vonatkozóan.

Szerbiában megkezdődött a regisztráció a koronavírus elleni oltásra
Szerbiában az állampolgárok hétfőtől regisztrálhatnak a koronavírus elleni oltásra - jelentette be Ana Brnabic szerb kormányfő az RTS szerb közszolgálati televíziós hétfői híradása szerint.

A miniszterelnök kiemelte: január végéig kétmillió vakcina érkezik az országba különböző gyártóktól, beleértve a decemberi szállítmányokat is.

Szerbiában eddig közel tízezer embert oltottak be, főleg egészségügyi dolgozókat. Az országban hivatalosan december 24-én kezdődött meg az oltás a Pfizer/BioNTech német-amerikai gyógyszervállalat vakcinájával, amelyből december 22-én 4784, január 4-én pedig 19 500 ampulla érkezett az országba. A kormányfő az elsők között, nyilvánosan oltatta be magát ezzel a vakcinával.

A Szputnyik V orosz vakcinából decemberben 2400 dózis érkezett, és januárban további félmilliót várnak belőle.

Szerbiában három szakaszban a lakosság felét, 3,7 millió embert terveznek beoltani a koronavírus ellen a következő hónapokban.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma hétfőre Szerbiában 1795-tel 359 689-re, Koszovóban 253-mal 53 776-ra, Észak-Macedóniában 344-gyel 86 494-re, Montenegróban 432-vel 52 431-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 254-gyel 115 629-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 34-gyel 3582-re, Koszovóban kettővel 1377-re, Észak-Macedóniában nyolccal 2622-re, Montenegróban néggyel 725-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 25-tel 4265-re nőtt.

Olaszország kifogyott az oltóanyagból
Az amerikai Moderna cég koronavírus elleni vakcinájának érkezésére várnak Olaszországban, ahol több tartományban hétfőre elfogytak a rendelkezésre álló dózisok. Ezzel egy időben az új típusú koronavírus újabb "első betegét" azonosították Milánóban.

Sajtóértesülések szerint a Moderna első szállítmánya kedden érkezik meg 47 ezer adag oltóanyaggal. Az amerikai vakcina a Rómához közeli Pratica di Mare légi támaszpontjára érkezik, innen osztják szét az országban. Az előrejelzések szerint januárban és februárban 764 ezer dózist várnak belőle.

A Moderna az északkelet-olaszországi Aviano amerikai támaszpontjára már megérkezett, az ott szolgáló katonák és családjaik számára.

Az olasz egészségügyi minisztérium hétfői adatai szerint a december utolsó hetétől kapott több mint 918 ezer adag Pfizer-BioNTech oltóanyagból több mint 643 ezret adtak be. Ebből több mint 518 ezret egészségügyi dolgozók kaptak meg, az idősotthonok több mint 41 ezer lakója és több mint 83 ezer szociális dolgozó.

A déli Campania tartományban a rendelkezésre álló mintegy 68 ezer dózis mindegyikét beadták, így nem maradt elegendő második adag. Az északi Lombardiában szándékosan lassabb ütemben oltottak, és tartalékolták a második dózist - hangoztatta Attilio Fontana lombardiai kormányzó. A Pfizer-BioNTechéből több mint 30 millió dózist rendelt Olaszország, de a következő szállítmány érkezési időpontja még nem ismert.

A saját fejlesztésű olasz vakcina, amelyen a ReiThera gyógyszergyár dolgozik egy Rómához közeli laboratóriumban, a tesztelés második szakaszába érkezett. A fejlesztést vezető Antonella Folgori hétfői sajtóbeszélgetésén az MTI-nek elmondta, hogy tavaszra várják az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét: havi tízmillió adag gyártására készülnek az egy dózisban beadható, 2 és 8 Celsius-fok között tárolható vakcinából.

Megkezdték az oltottak előjogainak meghatározását Izraelben
Megkezdték az oltottak előjogainak meghatározását Izraelben a lakosság több mint húsz százalékának beoltása után - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn. A második oltás után egy héttel kaphatják majd meg az izraeliek az egyelőre fél évre érvényes "zöld útlevelet", vagy oltási könyvet, amelynek birtokában mentesülnek majd a karantén alól, ha vírushordozóval érintkeztek, vagy külföldről tértek vissza. Viszont továbbra is érvényben marad a maszkviselési és a 2 méteres távolságtartási kötelezettség, amíg az ország a koronavírus járvánnyal küzd.

A mobiltelefonon is felmutatható igazolás birtokában tesztelés nélkül lehet majd részt venni különböző kulturális- és sporteseményeken, és vizsgálják annak lehetőségét, hogy felmutatásával ellenőrzés nélkül be lehessen lépni a majd újra megnyíló konditermekbe és uszodákba, koncertekre, szállodákba, múzeumokba, kávéházakba és éttermekbe, valamint bevásárlóközpontokba.

Emellett a ynet szerint egy ideiglenes, 72 órára szóló engedélyen is gondolkodnak, amelyet azok kaphatnak meg három napra, akik nem oltatták be magukat, de a tesztjük negatív volt.

Az oltottak különleges igazolványa várhatóan csak februárban, a jogi akadályok leküzdése után készülhet el, mert a jogszakértők szerint sérti a jogegyenlőség elvét azokkal szemben, akik elvi vagy egészségi okokból nem részesülnek az oltásból, vagy 16 évnél fiatalabbak, akiknek beoltását egyelőre nem tervezik.

Vasárnap újabb 700 ezer adag oltás érkezett a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyagból, amit Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Juli Edelstein egészségügyi miniszter személyesen fogadott a légikikötőben.

Jelenleg a kapacitás napi 150 ezer adag beadása, de ezt szeretnék napi 200 ezerre emelni a gyors oltási kampányban, amely a tervek szerint március végéig a 16 évesnél idősebb lakosság számára hozzáférhetővé teszi a koronavírus elleni vakcinát.

Vasárnap 92 ezer 967 teszt elvégzése alapján 6 706 új vírushordozót azonosítottak a 9,3 milliós Izraelben, ami a teszteltek 7,4 százalékát jelenti.

Március óta 494 ezer 338-an fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 69 ezer 861 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3671-en haltak meg. Jelenleg 1715 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1044-en súlyos állapotban vannak, 251 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.

Legolvasottabb cikkeink