• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Járványhírek a nagyvilágból - így csinálják ők

Hírek 2021.02.11 Forrás: MTI
Járványhírek a nagyvilágból - így csinálják ők

Az ukrán kormány betiltotta az orosz vakcinát... Meghosszabbították a korlátozásokat Németországban...  lezárnak három járást Csehországban...

Az ukrán kormány betiltotta az orosz vakcinát
Ukrajnában ismét gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, szerdára csaknem 3500, az előző napinál mintegy ezerrel több új fertőzöttet jegyeztek fel, és megint kimagaslóan sokan kerültek kórházba.

Közben az ukrán kormány szerda este hivatalos oldalán közzétett határozatában megtiltotta mindenfajta, Oroszországban kifejlesztett vagy gyártott koronavírus elleni vakcina és más immunbiológiai gyógyszer bejegyzését, illetve használatát Ukrajna területén.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 3409 új esettel 1 253 055-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 163 áldozattal 23 934-re. Eddig 1 092 376-an gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem nyolcezren, az aktív betegek száma így több mint 4500-zal 136 745-re csökkent.

Előző nap ismét kimagaslóan sok, 2046 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

A legtöbb új beteget, 410-et az elmúlt napokhoz hasonlóan megint a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében jegyezték fel.

Andrij Szlavuckij, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) egészségügyi programmenedzsere szerdán az egyik ukrán tévécsatornának nyilatkozva elmondta, hogy Ukrajnában a hónap közepén kezdődhetnek el várhatóan a koronavírus elleni oltások és a tervek szerint a jövő év első negyedéig a lakosság mintegy felét beoltanák.

Romániában újabb 30 napra meghosszabbították a veszélyhelyzetet
Románia újabb 30 napra meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet, érvényben marad az éjszakai kijárási tilalom, és továbbra is korlátozzák a gyülekezést. A péntektől hatályba lépő kormányhatározat csütörtökön jelent meg a hivatalos közlönyben.

A járványügyi intézkedéseket az országos operatív törzs (CNSU) szerdai határozata részletezte. Ebből kiderül, hogy minden korábbi megszorítás érvényben marad: közterületen - zárt térben és a szabadban is - mindenütt kötelező védőmaszkot viselni, tilos magánünnepségeket, társas összejöveteleket tartani, hat embernél több nem gyülekezhet az utcán, az üzleteknek legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk, éjszaka 23 és 5 óra között pedig országos kijárási tilalom van érvényben. A 3 ezrelék feletti fertőzési rátájú településeken a vendéglátóhelyeket nem szabad kinyitni, kivételt a szállodák és panziók éttermei képeznek, amelyek csak az ott elszállásolt vendégeket szolgálhatják ki.

A csütörtöki országos jelentés szerint az utóbbi napon újabb 2644 embernél mutatták ki a koronavírust Romániában, és 65, koronavírussal fertőzött beteg halt meg - mindkét adat nagyjából megfelel az utóbbi két hét átlagának. Romániában eddig 755 ezer embernél mutatták ki a vírust, közülük csaknem 35 ezer jelenleg is fertőző, 19 200 pedig meghalt. A kórházakban ápolt fertőzöttek száma 7089-re, az intenzív osztályon ápolt súlyos eseteké pedig 958-ra csökkent.

Szerbia nyolcezer adag vakcinát ajándékoz Észak-Macedóniának
Nyolcezer adag, koronavírus elleni védőoltást ajándékoz Szerbia a Észak-Macedóniának, a vakcinaszállítmány néhány napon belül érkezhet meg a szomszédos országba - közölte a belgrádi sajtó csütörtökön. A Pfizer/BioNTech vakcinájával így már a jövő héten megkezdődhet az észak-macedón állampolgárok beoltása is.

Venko Filipce észak-macedón egészségügyi miniszter a közösségi médiában hívta fel a figyelmet arra, hogy alig néhány órával a bejelentés után megérkeznek az első oltóanyagok az országba, és majdnem 24 ezren jelezték, hogy beadatnák az oltást.

Szkopjei jelentések szerint a jövő héten a kínai Sinopharm kétszázezer adag oltóanyaga is megérkezik az országba, valamint a hónap végéig további majdnem hatezer adagot kap Észak-Macedónia a Pfizer/BioNTech oltóanyagából.

Szerbia azért tud oltóanyagot ajándékozni a szomszédos országoknak, mert az európai országok közül elsőként vásárolt nagy mennyiségű vakcinát Kínából és Oroszországból, emellett pedig a Pfizer/BioNTech, valamint az AstraZeneca oltása is elérhető az országban. A nyugat-balkáni térség országai közül eddig csak Szerbiában és Albániában kezdődött meg az immunizáció.

A súlyos járványhelyzet miatt Csehországban lezárnak három járást
A rendkívül súlyos koronavírus-járványra való tekintettel a cseh kormány péntektől lezár három járást, és jobban korlátozza az ottani lakosok mozgását, mint máshol az országban - jelentette be Jan Blatny egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülése utáni sajtótájékoztatón.

A nyugat-csehországi Cheb és Sokolov, valamint az északi Trutnov járásokban Blatny szerint háromszor-négyszer magasabb a napi fertőződések száma mint az országos átlag, a kórházakban már nincs elegendő kapacitás az ellátásukhoz, ezért a térségbeli egészségügyi intézményekbe kell őket szállítani. A chebi kórház néhány covidos betegét már Prágába, míg a trutnovi kórház pácienseit Dél-Morvaországba kellett szállítani.

A szóban forgó járások lakosai néhány konkrétan meghatározott kivételtől eltekintve nem utazhatnak más járásokba, míg az ország többi lakosai előtt ezek a járások le lesznek zárva. A közigazgatási határokon a mozgást rendőrök fogják ellenőrizni. Az intézkedés érvényessége az országos szükségállapot függvénye, amely határideje vasárnap jár le. Csehországban 76 járás van.

Az Andrej Babis vezette kisebbségi kormány azt kérte a képviselőháztól, hogy a szükségállapotot harminc nappal, március 16-ig hosszabbítsa meg. Az egészségügyi miniszter kijelentette, hogy amennyiben nem hosszabbítják meg a szükségállapotot, az eddig is nagyon leterhelt cseh kórházakban két hét alatt összeomlik az ellátás.

Horvátország és Szlovénia is enyhít a korlátozásokon
Horvátország és Szlovénia is fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon - közölte a két ország kormánya csütörtökön.

Horvátországban szigorú járványügyi intézkedések mellett hétfőtől kinyithatnak az edzőtermek, a kaszinók, a fogadóirodák, a nyelviskolák és a különböző műhelyek, valamint engedélyezik a kávézók számára italok árusítását elvitelre - jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő, a kabinet ülését követően.

Hozzátette: az intézkedések március 1-jéig lesznek érvényben, a vállalkozók pedig februárra megkapják az állami támogatásokat.

Azon vállalkozók számára, akik a járványügyi intézkedések miatt legalább 14 napig nem nyithatnak ki egy adott hónapban, az állam kifizeti a dolgozók minimálbérét, valamint az üzletek bérleti díjának egy részét is támogatja.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 376 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 236 709-et. Egy nap alatt 25 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5263-ra emelkedett. Kórházban 1029 beteget ápolnak, közülük 88-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma 2550.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 1385-tel 177 181-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában tíz beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3677-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 828-an vannak kórházban, 157-en intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 13 803.

A kormány közlése szerint az országban csökkent a napi koronavírus-fertőzöttségi esetszám és a kórházban kezelt betegek számának átlaga, a mutatók pedig elérték azt a határt, amely alapján a kabinet ismét enyhíthet a járványügyi intézkedéseken.

A Ljubljana által januárban elfogadott ütemterv szerint - amennyiben heti bontásban ezer fő alá csökken az új fertőzöttek, valamint a kórházban kezelt betegek száma - az általános iskolák felső tagozatos osztályaiban és a végzős középiskolás osztályokban is megkezdődhet a tantermi oktatás. Legfeljebb tíz főig szemináriumokat és vizsgákat is lehet tartani az egyetemeken. További szolgáltatások és üzletek nyithatnak meg, a gyülekezés azonban legfeljebb tíz főig lesz megengedve. Feloldják a lakhelyelhagyási tilalmat is.

A kormány lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a munkavállalók kiválthassák az egy hétnél nem régebbi PCR- vagy antigén tesztet oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy már átestek a fertőzésen. Ugyanezen igazolásokkal karantén nélkül be is lehet utazni Szlovéniába.

Az új határátlépési szabályozás szombattól, a többi enyhítés hétfőtől lép érvénybe. A kormány eltörölte azt a rendeletét is, mely szerint egyes szolgáltatásokat csak azok vehetnek igénybe, akik rendelkeznek 24 óránál nem régebbi PCR- vagy antigén teszttel.

 

Meghosszabbították a korlátozásokat Németországban
A javuló járványügyi helyzet ellenére meghosszabbítják az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedésének lassítására bevezetett korlátozásokat Németországban, hogy megakadályozzák egy harmadik fertőzéshullám kialakulását - állapodott meg hétfőn a szövetségi kormány a tartományi kormányokkal.

A február közepén lejáró korlátozásokat egyelőre március 7-ig hosszabbítják meg, és csak akkor lazítják, ha 35 alá süllyed és tartósan, legalább három napon keresztül ezen a szinten marad a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma, amely jelenleg 68-on áll, egy hónapja pedig 130 felett volt - mondta Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.

Kiemelte, hogy a polgárok fegyelmezett magatartása révén sikerült megfékezni a második hullámot, de elkezdődött a korábbiaknál jóval fertőzőképesebb új vírusváltozatok, különösen az először Nagy-Britanniában azonosított, B.1.1.7 jelzésű mutáció terjedése. Ezért "létfontosságú", hogy a következő hetekben minél alacsonyabbra csökkentsék az új esetek számát, mert a fertőzési láncolatok feltárásával és megszakításával foglalkozó helyi egészségügyi hivatalok csak alacsony esetszám mellett tudják visszaszerezni az ellenőrzést a vírus terjedése felett - fejtette ki a kancellár.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a mutációk "átveszik az uralmat, a régi vírus eltűnik, és egy új vírussal élünk majd". Ez a fejlemény hatalmas bizonytalansággal jár, mert az "új vírus" - vagyis a SARS-Cov-2 uralkodóvá váló új változatainak - természete még ismeretlen, és nagyon könnyen ismét exponenciális, robbanásszerű növekedésnek indul az új fertőzések száma, ha nincs ellenőrzés alatt a járvány - mondta a kancellár.

A járvány tavaly ősszel kibontakozott második hulláma levonulóban van Németországban. Az Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai kimutatása szerint az utóbbi 24 órában országszerte 8072 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csökkenés az egy héttel korábbi 9705-höz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 299 996 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 813 halálesetet regisztráltak - ami ugyancsak csökkenés az egy héttel korábbi 975-höz képest -, a járvány áldozatainak száma így 62 969-re emelkedett.

A veszélyeztetett csoportokból még kétmillió embert be kell oltani Nagy-Britanniában
Meghaladta a 13 milliót Nagy-Britanniában azoknak a száma, akik megkapták a koronavírus elleni vakcina első dózisát, de a legveszélyeztetettebb lakossági csoportokból csaknem kétmillió embert még be kell oltani - mondta szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök.

A brit egészségügyi minisztérium szerda este közzétett adatai szerint a december 8-án indult oltási kampány kezdete óta 13 058 298-an kapták meg a koronavírus elleni oltóanyag első adagját, a második dózisban 519 553-an részesültek. Így az eddig beadott oltások száma az első és a második dózissal együtt több mint 13,5 millió.

A brit miniszterelnök a szerda esti sajtótájékoztatón kiemelte: ezek az adatok azt jelentik, hogy Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában - a felnőtt lakosság negyede, a 75 év felettieknek és az idősotthonok lakóinak, vagyis a legveszélyeztetettebb elsőbbségi csoportok tagjainak több mint a 90 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját.

Ez azonban azt is jelenti, hogy ezekből a csoportokból csaknem kétmillió embert még be kell oltani - mondta a kormányfő.

Johnson hangsúlyozta: senkinek nem kell messzire utaznia az oltásért, Nagy-Britanniának nincs olyan lakója, akitől tíz mérföldnél - 16 kilométernél - messzebb lenne a legközelebbi oltási központ.

Kijelentette: nem azért kéri jelentkezésre az elsőbbségi csoportokba tartozók közül azokat, akik valamilyen okból még nem részesültek az oltásban, hogy teljesíteni lehessen valamiféle számszerű célkitűzést, hanem azért, hogy emberéleteket lehessen megmenteni, súlyos betegségeknek lehessen elejét venni, és így az egész ország tehessen egy lépést a normalitáshoz visszavezető hosszú és nehéz úton.

A szerda este ismertetett legfrissebb adatok az új fertőződések, a kórházi kezelésre szorulók és a halálozások számának folytatódó jelentős csökkenését mutatják. A brit egészségügyi minisztérium ismertetése szerint a szerda este zárult egy hétben országszerte 113 336 koronavírus-fertőzést szűrtek ki, 43 435-tel, 27,7 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

Legolvasottabb cikkeink