• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Járványhírek a nagyvilágból - még nincs vége

Hírek Frissítve 2020.06.23 Forrás: MTI
Járványhírek a nagyvilágból - még nincs vége

A lazítások után több országban is nőni kezdett az új fertőzöttek száma.

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt az új fertőzöttek száma

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok közleményéből kedden. A két ország kormánya azonban egyaránt úgy véli, hogy nincs ok az aggodalomra. A legfrissebb adatok szerint Horvátországban csütörtökön és pénteken egyaránt 11, szombaton 19, vasárnap 18, hétfőn ismét 19, kedden pedig már 30 új fertőzöttet azonosítottak, az eddigi koronavírusos esetek száma ezzel elérte a 2366-ot. A legtöbb fertőzött Zágráb városában és Eszék-Baranya megyében van. Nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány áldozatainak száma 107 maradt. Előzőleg egy hónapig nulla és három között volt az új megbetegedések száma. Az első fertőzés közel négy hónappal ezelőtti megjelenése óta 2142 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül tizenhatan vannak kórházban, közülük senki sincs lélegeztetőgépen.

Vilim Beros egészségügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján elmondta: az új fertőzöttek számának növekedése arra figyelmeztet, hogy továbbra is óvatosnak kell lenni, de nem jelenti azt, hogy a járvány-helyzet jelentős mértékben súlyosodott volna az országban.

Horvátországban új járványgóc alakult ki a kelet-szlavóniai Gyakovón (Djakovo), egy kolostorban, amely óvodát és idősotthont is működtet. A sajtó szerint a vírust Koszovóból visszatérő apácák hurcolták be magukkal.

Andrej Plenkovic kormányfő újságíróknak úgy nyilatkozott: Horvátország biztonságos ország, és a lakosságszámhoz viszonyítva továbbra is a három legkevésbé fertőzött országok közé tartozik az Európai Unióban. A miniszterelnök egyben cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint a járvány újbóli terjedése miatt nem tartanák meg a július 5-ére előrehozott parlamenti választásokat az országban.

A szomszédos Szlovéniában a kormány jelentése szerint hétfőre 13 újabb esettel 1534-re nőtt a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma. A múlt héten Szlovéniában összesen 25 új Covid-19-es beteget diagnosztizáltak, utoljára ennél többet, 37-et az április 27-e és május 3-a közötti héten regisztráltak.

Többségében behurcolt esetekről van szó, Boszniából, Szerbiából, Koszovóból és Horvátországból. Előbbi három országot a szlovén kormány a múlt héten "vörös listára tette", és korlátozza állampolgárai számára a beutazást.

Új halálesetet nem regisztráltak Szlovéniában, a járvány halálos áldozatainak száma 109 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze öten vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon.

Mario Fafangel, a népegészségügyi intézet fertőző betegségekkel foglalkozó központjának igazgatója szerint Szlovéniában nagyon jó a járvány-helyzet, az új eseteket ellenőrzés alatt tartják.

Szlovénia jobban áll, mint más uniós országok, a mostani számok pedig nem adnak okot az aggodalomra - mondta, majd hozzátette: amennyiben folytatódna a növekedő tendencia, járványügyi szakemberek javasolni fogják a kormánynak a megfelelő szigorítások bevezetését.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Megint kiugróan magas lett a fertőzöttek napi száma Ukrajnában

Ukrajnában ismét felszökött a koronavírusos fertőzöttek számának napi növekménye, keddre 833 új beteget azonosítottak, és 23 újabb haláleset történt - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

A regisztrált fertőzöttek száma az országban elérte a 38 074-et, az elhunytak száma 1035-re emelkedett, miközben eddig 16 956-an gyógyultak meg, közülük 314-en az elmúlt napban.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál a közegészségügyi központra hivatkozva közölte, hogy az elmúlt két hónap alatt csaknem az ötszörösére nőtt az aktív betegek száma, jelenleg 20 083-an vannak, ami a lakosság arányában 100 ezer főre 48 fertőzöttet jelent.

Előző nap ismét az ország nyugati részéből jelentették a legtöbb új fertőzöttet, Lviv megyéből, 240-et, Kárpátaljáról 103-at, Rivne megyéből 75-öt, az ország második legfertőzöttebb régiójából, a romániai határnál lévő Csernyivci megyéből pedig 62-őt.

Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben az elmúlt napban 61 új megbetegedést regisztráltak, és három újabb halálesetet történt. Eddig a fővárosban 4429 fertőzöttet azonosítottak, 101-en haltak bele a betegségbe, és 1415-en gyógyultak meg, közülük 24-en az elmúlt nap alatt - közölte Vitalij Klicsko főpolgármester a Telegram üzenetküldő portálon.

Az egészségügyi tárca adatai alapján Csernyivci megyében a járvány kitörése óta 4419 fertőzöttet azonosítottak, 176-an hunytak el és 1642-en gyógyultak meg.

Kárpátalja megyében keddre a halálos áldozatok száma az elmúlt napban négy újabb elhunyttal 61-re nőtt. Eddig 2291 beteget regisztráltak, közülük 845-en győzték le a kórt. A helyi veszélyhelyzeti bizottság a járványhelyzet miatt eltörölte a korábban hozott korlátozásenyhítések egy részét. A testület tájékoztatása alapján egyebek mellett csütörtöktől ismét korlátozzák a betegek kórházban történő ápolását kivételes esetekre, valamint szünnapokon és ünnepnapokon szünetelni fog a helyi és a helyközi közösségi személyszállítás a megyében.

Makszim Sztepanov szokásos napi tájékoztatóján hozzáfűzte, hogy az egészségügyi alkalmazottak között előző nap újabb 92-nél állapítottak meg koronavírus-fertőzöttséget, körükben a megbetegedettek száma már elérte a 6138-at. Hétfőn 153 beteget kellett az országban kórházba szállítani.

A tárcavezető közölte, hogy előző nap Ukrajnában 19 404 tesztet végeztek el, ebből 9900 PCR-tesztet és 9504 antitestszűrést.

Kismértékben nőtt az aktív betegek száma Ausztriában

Kismértékben nőtt az aktív betegek száma Ausztriában, az egészségügyi minisztérium adatai szerint hétfőn 449 fertőzöttet tartottak nyilván, 14 százalékkal többet, mint egy héttel korábban. Az elmúlt 24 órában 38 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak; a legtöbben Bécsben (22 fő), Alsó-Ausztriában (8 fő), Felső-Ausztriában (4 fő) és Salzburg tartományban (3 fő) kapták el a vírust; míg Stájerországban és Tirolban egy-egy fő koronavírus-tesztje lett pozitív.

Ausztriában összesen 17 380 ember fertőződött meg koronavírussal; közülük 690-en haltak bele a betegség okozta szövődményekbe, és 16 241-en gyógyultak meg. A 449 beteg közül 69-en szorulnak kórházi kezelésre, közülük tízen fekszenek az intenzívosztályon.

Daniela Schmid járványügyi szakértő szerint a járvány 541 különböző ausztriai gócpontja közül hat található az iskolákban, illetve az óvodákban. Hozzátette: az iskolák újranyitása óta nem tapasztalták a járvány robbanásszerű újbóli terjedését, annak ellenére sem, hogy 700 ezer diák egy hónapja látogatja az oktatási intézményeket.

A szakember arról is beszámolt, hogy az iskolai, illetve az óvodai fertőzések jelentősebb részében a gyermekek családtagjaiktól vagy tanáraiktól kapták el a vírust. Arra kevesebb a példa ugyanakkor, hogy a tanulók egymást fertőzik meg; bár regisztráltak egy esetet, amikor egy tanuló feltehetően négy társának is továbbadta a fertőzést. Schmid arról is tájékoztatott, hogy a vizsgálatok szerint a fiatalkorúak, illetve a gyermekek kevésbé veszélyeztetettek, mint a felnőttek; a 17 189 ausztriai fertőzöttnek mindössze négy százaléka (693 fő) 16 év alatti. A bécsi orvostudományi egyetem szakorvosai júliusig 1800 gyermek koronavírus-tesztjét végzik el. Eddig ezer gyermek koronavírus-tesztje közül kettő lett pozitív. A vizsgálat részeként ellenanyag-tesztet is végeznek.

Visszaállítják a járványügyi korlátozásokat egy németországi járásban

Visszaállítják a járványügyi korlátozásokat Németországban az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Gütersloh járásban egy húsüzemben történt tömeges koronavírus-fertőzés miatt - jelentette be kedden a tartomány miniszterelnöke. Armin Laschet elmondta, hogy egyelőre június 30-ig állítják vissza a járvány eddigi legsúlyosabb szakaszában, a március-áprilisi időszakban megismert korlátozásokat, szükség esetén pedig tovább is. A 360 ezer lakosú járásban így legalább a hónap végéig zárva tart a legtöbb üzlet, és az edzőtermektől a vendéglátóhelyeken át a mozikig minden hely, ahol sokan gyűlhetnének össze. Az óvodákat és iskolákat már az előző héten bezárták.

Visszaállítják azt a szabályt is, hogy mindenki csak a vele egy háztartásban élőkkel tartózkodhat együtt a lakásán kívül.

A Rheda-Wiedenbrückben működő sertésfeldolgozó dolgozói között eddig 1550 fertőzöttet találtak. Elkapta a vírust a járásban 24 olyan ember is, aki nincs kapcsolatban az üzemmel.

A korlátozások célja a kórokozó további terjedésének megakadályozása. Karanténra kötelezték az üzem csaknem valamennyi dolgozóját, 6400 embert, a családjukkal együtt. A szabályok betartására a járásba irányítanak három rendőrszázadot - mondta el a miniszterelnök.

A rendőrök legfőképpen a Tönnies-holdinghoz tartozó húsüzem dolgozói és a velük együtt élők kéthetes karanténkötelezettségének betartását ellenőrzik. Akár kényszerítő intézkedéseket is alkalmazhatnak - emelte ki Amrin Laschet, hozzátéve, hogy igyekeznek segíteni is a többnyire közép-, vagy kelet-európai vendégmunkásoknak, a többi között tolmácsokkal.

A húsüzemi eset a legnagyobb járványkitörés egész Németországban a koronavírus-járvány első hullámának levonulása óta - húzta alá a tartományi kormányfő. Meglehet, hogy az eddig regisztráltnál több fertőzött van, például a munkások családtagjai között. Ezért tömeges tesztelési programot indítanak, a járás valamennyi lakosa ingyenesen megvizsgáltathatja magát.

Kisebb-nagyobb fertőzésgócok az ország más pontjain is kialakultak. Berlinben például karantén alá helyeztek több lakóépületet csoportos fertőzések miatt. Minden bizonnyal az ilyen esetek miatt emelkedett az utóbbi hetekben megszokottnak több mint kétszeresére, 2,76-ra az úgynevezett reprodukciós ráta (R) értéke - fejtette ki keddi berlini tájékoztatóján Lothar Wieler, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője.

A 2,76-os R-érték azt jelenti, hogy minden 100 új fertőzött átlagosan 276 további embernek adja át az új típusú koronavírust (Sar-Cov-2).

Lothar Wieler hangsúlyozta, hogy nem tapasztalható általános, az ország egészére jellemző erősödés a járványban, és továbbra is lehet bízni abban, hogy a fő fertőzéshigiéniai szabályok betartásával sikerül elkerülni a második hullámot.

Az RKI-hez hétfőről keddre 503 új fertőzöttről érkezett jelentés a járási és városi egészségügyi hivataloktól.

Az új esetekkel együtt a járvány kezdete óta 190 862 SARS-CoV-2-fertőzést mutattak ki Németországban. A gyógyultnak minősülők becsült száma 400-zal 175 700-ra emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 8895 regisztrált fertőzött halt meg, ez tízzel több az egy nappal korábbinál.

Mindennek alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő, regisztrált fertőzöttek becsült száma 6500 alatt van a 83,1 milliós országban.

Egyes amerikai tagállamokban ismét emelkedik a fertőzöttek száma

Egyes amerikai tagállamokban ismét emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette több amerikai médium is hétfőn, a járványügyi és betegségmegelőzési központokra (CDC) hivatkozva. Az újonnan diagnosztizált koronavírusos fertőzöttek elsősorban a nyugati és a déli tagállamokban bukkantak fel, a szakértők szerint azért, mert a fiatalabbak közül egyre többen és mind gyakrabban hagynak fel a szájmaszkok viselésével.

Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének igazgatója az Axios hírportálnak úgy fogalmazott: nem meglepő, hogy az új fertőzéseket a fiatalok körében regisztrálják. Fauci arra figyelmeztetett, hogy a fertőzés a fiataloknál ugyan enyhébb tüneteket okoz, de otthon megfertőzik az idősebbeket is, akiknél a vírus sok esetben halálhoz vezet.

Megnövekedett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma az északnyugati Washington államban, Minnesotában, Michiganben, Kaliforniában, Arizonában és Floridában. A keleti parti Floridában a helyi egészségügyi hatóságok hétfői adatai szerint a diagnosztizált fertőzöttek száma meghaladta a 100 ezret.

Ron DeSantis, floridai kormányzó még szombaton úgy nyilatkozott: "radikális irányváltozás" történt a járvány terjedésében, mert a fertőzés most elsősorban a 20-as, 30-as éveiben járó korosztályokat érinti. Hozzátette, hogy e korcsoportokban a fertőzés többnyire nem jár tünetekkel és nem igényel kórházi kezelést.

Hasonlóképpen nyilatkozott a múlt héten Greg Abbott, Texas kormányzója is. Abbott egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy az újonnan regisztrált fertőzöttek elsöprő többsége 30 év alatti. A politikus a járvány erőteljesebb terjedését a Hősök emléknapján tartott összejöveteleknek és ünnepségeknek tudta be.

Törökországban továbbra is napi 1200 körül mozog az új fertőzöttek száma

Törökországban hétfőn immár negyedik napja 1200 körüli értékkel, 1212-vel nőtt az új koronavírus-járvány igazolt fertőzéses eseteinek a száma, amely így elérte a 188 897-et - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren.

A korábban lassuló járvány napi esetszámai a járványügyi intézkedések enyhítését követően a 900-as szintről indulva június közepén néhány nap alatt ismét 1600 közeli értékeket értek el. A mutató az elmúlt hét alatt csökkent, mégis immár negyedik napja 1200 körül alakul, pénteken például 1214, szombaton 1248, míg vasárnap 1192 új fertőzöttet regisztráltak.

Hétfőn 24-en vesztették életüket a fertőzés következtében, és ezzel a halálos áldozatok száma most 4974-en áll. A halálesetek száma ugyancsak június közepe óta növekvő tendenciát mutat, a szombati adat 22, a vasárnapi 23 volt, miközben június 13-án járt már alacsonyabban, 14-en is.

Az intenzív osztályon fekvő, valamint a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma ezúttal az előző napoknál nagyobb mértékben nőtt, az előbbi 803-ról 846-ra, az utóbbi 327-ről 345-re.

A gyógyultak száma 1293-mal 161 533-ra emelkedett, ők teszik ki tehát az összes eset több mint 85,5 százalékát. Fahrettin Koca Twitter-bejegyzésében ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a gyógyultnak minősítettek napi száma meghaladja az új esetekét, "a különbség nem elegendő".

A 83 milliós országban eddig csaknem 2,99 millió vírustesztet végeztek el.

Törökország május 4-től "ellenőrzött társadalmi élet" elnevezéssel átlépett a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a maszkviselésre, a másfél méteres távolság betartására és a megfelelő tisztálkodásra, tisztán tartásra épül. A kis-ázsiai ország 81 tartományából 50-ben kötelező közterületen a maszkviselés, beleértve Isztambult és Ankarát, azonban számos népesebb tartományban, köztük Antalyában nem. Az előírás megszegése 900 líra (mintegy 40 ezer forint) pénzbüntetést von maga után.

A hatóságok az éttermeket, a kávézókat, a piacokat és a hasonló közösségi helyeket is fokozottan ellenőrzik.

Legolvasottabb cikkeink