• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Járványtapasztalatok a magánellátók szemüvegén át

Hírek 2020.05.27 Forrás: Weborvos Szerző:
Járványtapasztalatok a magánellátók szemüvegén át

Három magán-egészségügyi centrum csaknem 8 ezer mintavételéből csupán 1-2 százalék igazolta a koronavírus fertőzést.

Számos magánellátó kezdte el áprilisban a koronavírus tesztelést azoknál a pácienseknél, akik kiestek az állami mintavétel protokolljából, mégis tudni szerették volna megfertőződtek-e a kórral. A kezdeti nagy érdeklődés mára már lanyhult, de az eddigi tapasztalatok mindenképpen érdekesek lehetnek. Ha nem is reprezentatív a megkérdezett három nagy privátszolgáltató többezer mintája, mégis a pozitív esetek száma jelzi, hogy szerencsére nálunk valóban nem volt jelentős a járvány első hulláma. A csaknem 8 ezer mintavételből ugyanis csupán 1-2 százalék igazolta a fertőzést.

A teszteken kívül arra is kíváncsiak voltunk, mennyire érintette mélyen a magánellátókat a járvány, illetve hogy élik meg a mostani nyitást. A kérdésekre a Dr. Rose Magánkórháztól dr. Papik Kornél ügyvezető igazgató, az Affidea Magyarországtól dr. Menyhárt Orsolya, a járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója és a Wáberer Medical Centertől dr. Mári Róbert ügyvezető igazgató válaszolt.

Dr. Rose Magánkórház

A Dr. Rose Magánkórházat is megviselte a járvány: a járóbeteg-ellátások jelentős csökkenése mellett a műtők és a fekvőbeteg osztály hatóságilag kötelező bezárása okozta a legnagyobb veszteséget. A kiesést nem lehetett kompenzálni a telemedicinális szolgáltatásokkal, áprilisban a bevételük csaknem 70 százalékkal csökkent. El is kellett bocsátaniuk néhány munkatársat. Két hete nyithattak ki újra a műtőik, amelyek mára gyakorlatilag teljes kapacitással működnek. Sok tervezett műtét maradt el, amelyeket ma már biztonságosan el tudnak végezni. A járóbeteg-ellátás valamivel lassabban tért vissza, mert a kijárási korlátozást csak a közelmúltban oldották fel, de ettől a héttől már minden szolgáltatásukat a járvány előtt megszokottak szerint nyújtják.

A Dr. Rose is elkezdte a koronavírus szűrést. Három hét alatt  több száz ellenanyag vizsgálatot és száznál több PCR-tesztet végeztek. Elsősorban a meglévő ügyfeleik ellátására koncentráltak, de a műtétek és invazív beavatkozások előtti kötelező szűrést is mindenkinél elvégezték, és elvégzik ma is, illetve a dolgozóikat is rendszeresen szűrik. A fekvőbeteg osztályra is csak negatív teszttel lehet belépni,

Pozitív PCR-rel alig találkoztak, de az ellenanyag vizsgálataik többször mutattak pozitív eredményt. Ilyen esetben kötelezően elvégezték a PCR vizsgálatot és az ellenanyagszintet laboratóriumi módszerekkel is meghatározták. Fontos tapasztalat volt, hogy az alkalmazott módszerek koherensek voltak: ha pozitív lett egy vizsgálat, azt igazolni tudták más eljárással is. Mostanra a Dr. Rose-nál csökkent az érdeklődés a Covid-tesztek iránt, azonban a cég ügyvezetője szerint mindenképpen fenn kell tartani ezt a szolgáltatást, mert a járvány nem múlt el.

Affidea

Az egyik legnagyobb privát szolgáltató, az Affidea is érzékeny veszteségeket szenvedett az utóbbi két hónapban. A járóbeteg-szakellátás orvosigazgatójának számítása szerint a korábbi bevételeik csupán 30 százalékát érték el. Ha egészségügyi dolgozót nem is kellett elküldeniük, néhány adminisztratív munkatársnak fel kellett mondaniuk. A cégnél is egy-másfél hónapja elkezdték a koronavírus-tesztelést. Eleinte nagyon nagy volt az érdeklődés a Covid-tesztek iránt, annyira, hogy a három meglévő vizsgálati helyszín mellett egy újabbat is nyitniuk kellett. Mára azonban az Affideánál is csökkent az igény a tesztelésre. Az orvosigazgató szerint azonban hosszú távon is szükség lesz erre a szolgáltatásra. Április elejétől csaknem 6000 antitestes vizsgálatot végeztek az Affidea-csoport telephelyein, amelyek 2,5 százaléka lett pozitív.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nem egyértelműen állt hozzá a vérből antitesteket kimutató vizsgálatokhoz. Valamennyi magánellátó, így az Affidea is, az előírásnak megfelelően jelentette a központnak az ilyen vizsgálatokon fennakadt pozitív eseteket. Az NNK pedig volt amelyiket befogadta, volt, amelyiket nem. Volt olyan páciens például, akinél az ellenanyag-szűrés azt mutatta, hogy túlesett a fertőzésen (IgG+), az NNK pedig PCR-teszt elvégzése nélkül kitette az ajtajára a figyelmeztető piros cédulát. De olyan eset is előfordult, hogy a teszt még fertőzőképességet jelzett (IgM+, IgG+), de a pácienst az NNK – egy korábbi PRC-eredményre hivatkozva –gyógyultnak nyilvánította. A páciensek is különféleképp reagáltak a teszteredményekre: volt, aki kifejezetten csalódottan vette tudomásul a negatív eredményt, mert jobban örült volna, ha már túlesett volna a fertőzésen. Volt olyan is, aki azért volt elégedetlen, mert korábbi betegségére keresett magyarázatot, de a teszt eredményétől ezt nem kapta meg. De természetesen voltak olyanok is, akiket megnyugtatott a negatív lelet.

Május 4-e óta az Affideánál is lassan, de elkezdődtek a szakorvosi rendelések. Eleinte bizonytalanságot okozott, hogy egyes ellátásokat kötelezően negatív PCR-teszthez (a vírust kimutató a szerológiainál jóval bonyolultabb teszt) kötöttek, de aztán ezt hivatalosan visszavonták. Ma már szinte minden korábbi szolgáltatásuk elérhető.

Wáberer Medical Center

A nagy magánellátók között talán a legfiatalabb a WMC, amelynek az egyik specialitása, hogy egy úgynevezett Walk-In Centert is működtet, ahol előzetes bejelentkezés nélkül fogadják a betegeket, és egy órán belül el is látják őket. Természetesen a járvány ezt a szolgáltatásukat is érintette: egyelőre most telefonon ide is be kell jelentkezni.

Épp január-februárban kezdett egyre nagyobb lenni a forgalom, március elején, közvetlenül a korlátozások bevezetése előtt kapták meg a műtétekre az engedélyt. Azaz minden úgy alakult ahogy tervezték, amikor is megérkezett a járvány. Mit tehettek mást, ideiglenesen bezártak, és a filantróp névadó-tulajdonos felajánlotta magánintézménye lélegeztetőgépeit, eszközeit, védőfelszereléseit a járványkórházaknak, a dolgozók nagy részét pedig kölcsönadták a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetnek. Az első sokk után, amikor már látszott, hogy talán mégsem lesz Magyarországból Olaszország, a Wáberer az elsők között indította el az online videós konzultációt, amelyet a járvány után is megtartanak.

Ők is észlelték az igényt a Covid-szűrésre, de csak akkor kezdtek bele, amikor találtak egy megbízható, amerikai-német gyártmányú szerológiai tesztet. Április második fele óta körülbelül 1000 szűrést végeztek, ezek kevesebb mint százaléka volt pozitív. Jelenleg a szakorvosi vizsgálatokra, amelyek május elején indultak újra, ingyen biztosítják a pácienseknek a Covid-tesztet. Sokan élnek ezzel a lehetőséggel, de egyre többen akadnak, aki köszönik, nem kérik. Tehát a Wáberernél is érezhető a Covid-szűrés iránti érdeklődés csökkenése, úgy számolnak, hogy júniusban le is állnak ezzel a szolgáltatással.

A veszteségek összeszámlálása zajlik, a számadásra még várni kell, de szerencsére a negyven főállású munkatárs közül senkit nem kellett elbocsátani.  Mivel a járóbeteg ellátás és a műtétek is elindultak, valamint az új specializációk – például egy kardiológiai centrum – beindítása is folyamatban van, az ügyvezető optimista.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink