• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jó gyakorlatok, jó példák a MESZK konferenciáján

Hírek 2024.05.30 Forrás: MESZK - Weborvos
Jó gyakorlatok, jó példák a MESZK konferenciáján

Drámai módon csak 1,3 ápoló jut egy adott praxisra, fogászati ellátás területén pedig 1,1 asszisztens dolgozik az orvos mellett.

V. Alapellátási Konferenciáját rendezte meg május 24-25-én a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK). A két napos rendezvény fővédnöke dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos volt.

Az eseményt megnyitotta dr. Balogh Zoltán, a MESZK elnöke, köszöntőt mondott dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos -Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ -, majd az alapellátás megerősítésével kapcsolatos célkitűzésekkel kapcsolatban tájékoztatott dr. Bidló Judit, a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára. Bidló Judit részletes tervet vázolt az alapellátás helyzetéről, valamint a következő években előirányzott fejlesztési irányvonalakról. A fejlesztési folyamat kapcsán beszélt az egészségügyi szakdolgozók helyzetéről és az őket érintő kompetenciák bővítésének lehetőségéről, az elismerés növeléséről. 

A teltházas, két teremben zajló nyitónap délelőttjén dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója beszámolt az új ügyeleti ellátás bevezetésének gyakorlati tapasztalatairól. Dr. Kőrösi László, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő ellátási főigazgató helyettese az egészségügyi alapellátás finanszírozásának aktuális kérdéseiről, a szakdolgozói bértámogatás megvalósulásának tapasztalatairól beszélt, érintve az egészségügyi alapellátás valamennyi területének helyzetét. Dr. Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos ismertette a jelenleg működő háziorvosi rendszerrel kapcsolatos adatokat, felvázolva azokat a lehetőségeket, melyeket szakmailag fejlesztendőnek találnak, és amelyeket közvetítenek a Belügyminisztérium illetékes szakemberei felé.

A plenáris ülés végén interaktív beszélgetés keretében a jelenlévő szakdolgozók tették fel kérdéseiket. Balogh Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, hogy: nagyon markánsan fogalmaztak meg kollégáink kérdéseket, olyan kérdéseket, amelyek sokszor segélykiáltások is. A háziorvosi praxisokban dolgozók, az otthoni szakápolás helyzete éppúgy felmerült, mint az ápolók, gyógytornászok munkavégzésének körülményei. A felszólalásokban a szakdolgozók egyértelműen jelezték, hogy a feladatokat, a betegellátást, a prevenciót, az ápolást ők végzik el, de számos esetben nincs megfelelő létszámú szakember a feladatellátáshoz.

- Drámai módon csökken az orvosi létszám a praxisokban, és drámai módon 1,3 ápoló jut egy adott praxisra, fogászati ellátás területén pedig 1,1 asszisztens dolgozik az orvos mellett, aki szakavatottan kell, hogy végezze a prevenciós, a rehabilitációs és a gyógyító tevékenységet, valamint a beteggondozást. Ezen változtatni kell és bízom benne, hogy ebben a két napban kollégáink előadásaival a jó gyakorlatokat, példákat tudjuk megmutatni egymásnak és a nagyvilágnak is – mondta a MESZK elnöke.

Mindazok számára, akik személyesen nem tudtak részt venni a konferencián, meglepetéssel is készült a MESZK. Minden előadást rögzítettek, s ezeket a következő hetekben elérhetővé teszik a kialakítandó elektronikus továbbképzési felületetükön a kamara honlapján.