• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jubileumot ünnepel az Semmelweis Egyetem FOCI-ja

Hírek Forrás: Semmelweis Egyetem

Tíz év alatt a hallgatók összlétszáma 42 százalékkal növekedett, jelenleg 37 ország hallgatói tanulnak a karon.

10 éves jubileumát ünnepli a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának (FOK) Oktatási Centruma (OC). A „FOCI" néven ismert épületet 2007 áprilisában adtak át, és korszerű oktatási eszközökkel szerelték fel, európai színvonalúra emelve a képzés körülményeit. A centrumban csaknem 100, a hallgatók által használható fogorvosi szék és számos labor működik.

A jubileumi ünnepségen dr. Sótonyi Péter rector emeritus az egyetem egykori vezetőjeként felidézte azt a karokat átívelő összefogást, aminek révén 10 évvel ezelőtt létrejöhetett a Szentkirályi utcai modern centrum. Dr. Gerle János, az OC igazgatója elmondta, hogy 2007-ben indult be az oktatás és a betegellátás az új épületben, ahova modern kezelőegységek és felszerelések kerültek. Így jöhetett létre Európa egyik legnagyobb gyógyító és fogorvosképző intézménye, ahol a hallgatók is elláthatják a betegeket, az oktatók nagy része pedig praktizáló orvos, így a betegellátás és oktatás valóban szerves egységet képeznek.

Dr. Gerber Gábor, a Fogorvostudományi Kar dékánja a kar három fő feladata (oktatás, betegellátás, kutatás) közül az oktatással kapcsolatos fontosabb adatokat ismertette az OC 10 éves történetéből. Mint elmondta, a hallgatók összlétszáma 42 százalékkal növekedett ebben az időszakban, amihez jelentős lendületet adott az önálló német évfolyamok indulása. Hozzátette, hogy jelenleg 37 ország hallgatói tanulnak a karon.

Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, a Fogpótlástani Klinika igazgatója a betegellátásról szólva elmondta, hogy az Oktatási Centrumban kialakított ún. boxrendszernek köszönhetően jelentősen javult a betegek ellátásának intimitása. Felhívta a figyelmet, hogy 10 évvel ezelőtt nemcsak modernebb lett az eszközpark, hanem filozófiájában is nagyban megváltozott a betegellátás és oktatás: az 1-2. emeleten 99 szék áll rendelkezésre a hallgatók számára, ahová a klinikák dolgozói járnak le oktatni. A fontosabb újítások közt említette még, hogy már több balkezesek számára kialakított fogászati kezelőegység is használható.

Dr. Gera István egyetemi tanár a kutatással kapcsolatos adatokat ismertette. Mint kiemelte, a kar több egyetemi és más hazai intézettel áll szoros tudományos együttműködésben. Az OC megnyitását követően jelentősen megugrott a FOK által kiadott tan- és szakkönyvek száma, a most megjelenés alatt álló kötetekkel együtt az összes itt oktatott tárgynak lesz saját tankönyve.

Legolvasottabb cikkeink