• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Június 17-én elvégezték a 11.000. magyarországi szervátültetést

Hírek 2020.07.20 Forrás: Weborvos
Június 17-én elvégezték a 11.000. magyarországi szervátültetést

Ma már összesen 7 szervátültetési központban 11 szervátültetési program működik országszerte.

2020. június 17-én elvégezték a 11.000. magyarországi szervátültetést. Az esetszám önmagában is arra utal, hogy jelentős, évtizedes tapasztalattal működnek a hazai transzplantációs programok. A 11.000. magyarországi transzplantáció a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján történt, egy kiemelt sürgősséggel májra várakozó beteg részére.

A 11.000 szervátültetés között 8976 veseátültetés, 1098 májátültetés, 658 szívátültetés, 181 hasnyálmirigy átültetés vesével kombináltan vagy szigetsejtesen, és 87 tüdőátültetés történt.  A műtétek csaknem kétharmadát a Semmelweis Egyetem klinikáin hajtották végre  - tudatta közös közleményben a Magyar Transzplantációs Társaság és az Országos Vérellátó Szolgálat, Transzplantációs Igazgatósága.

"Összesen gyakran több mint száz dolgozó összehangolt munkájára van szükség, ahhoz, hogy egy szervet át lehessen ültetni. Ebben az összes érintett, a donorkórház, az Országos Vérellátó Szolgálatnál működő koordinációs központ, a szállításban részt vevők, valamint a beültetést végzők is benne vannak – mondta el az SE portájálnak dr. Piros László, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatóhelyettese. A műtét sikeres volt, a páciens jól van – tájékoztatott az igazgatóhelyettes.

Nagyon hálás vagyok mindenkinek a klinikán, aki a műtétemen dolgozott és segít a felépülésemben – mondta a tizenegyezredik transzplantált, Mahr Klaudia (a képen). Hozzátette, párja a klinikán kérte meg a kezét és úgy érzi, újjászületett, második esélyt kapott, amelyet úgy igyekszik kihasználni, hogy csak a pozitív dolgokra akar koncentrálni - írta a portál.

Transzplantáció-történet

Az első vesetranszplantációt 1962-ben Szegeden Németh András docens végezte. Az első vesetranszplantációs program 1973-ban indult a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinikán Perner Ferenc professzor vezetésével. 1979-től Szegeden, 1991-től Debrecenben és végül 1993-ban Pécsen is megnyíltak a vesetranszplantációs osztályok - sororták a közleményben.

Az első szívátültetést 1992-ben végezte Szabó Zoltán professzor a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán.

1994-ben megnyílt Budapesten a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája és a következő évben (1995) megindult az azóta is sikeresen működő májtranszplantációs program.

A kombinált vese és hasnyálmirigy beültetést 1998-ban Dr. Kalmár Nagy Károly kezdte meg a Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinikán, 2004 óta Budapesten is történik ilyen beavatkozás.

Gyermekszív átültetés 2007. óta zajlik a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. Az első transzplantációt id. Hartyánszky István és Bodor Elek végezték.

2013-tól Magyarország az Eurotransplant Nemzetközi Szervcsere Szervezet teljes jogú tagja.

A legfrissebb magyarországi szervátültetési program, a tüdőátültetés 2015. december óta elérhető az Országos Onkológiai Intézet Mellkassebészeti Központjában, ahol Rényi-Vámos Ferenc és Lang György végezte az első átültetést.

A transzplantációs centrumoktól független, országos szervdonációs koordináció az Országos Vérellátó Szolgálat keretei között működik.

A szervátültetés az orvostudomány és az emberiség egyik csodája, hiszen végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegek részére nyújtja a legjobb minőségű és sokszor az egyetlen gyógymódot.

Magyarországon 1962-ben történt az első szervátültetés. Az azóta eltelt közel hat évtizedben a szervátültetési programok folyamatosan fejlődnek hazánkban is. Ma már összesen 7 szervátültetési központban 11 szervátültetési program működik országszerte (vese, máj, szív, tüdő, hasnyálmirigy).

Az 1000. transzplantáció 1992-ben, a 2000. transzplantáció 1996-ban, a 3000. transzplantáció 1999-ben, a 4000. transzplantáció 2003-ban, az 5000. transzplantáció 2005-ben, a 6000. transzplantáció 2008-ban, a 7000. transzplantáció 2011-ben, a 8000. transzplantáció 2014-ben, a 9000. transzplantáció 2016-ban és a 10.000. transzplantáció 2018-ban valósulhatott meg. 47 év alatt történt 11.000 transzplantáció, de a programok fejlődésére utal, hogy az első ezer átültetés 30 év alatt, míg az utolsó ezer eset alig több, mint két év alatt történt.

Az élő- és elhunyt szervdonorok áldozatos felajánlása, valamint a szervdonorokat jelentő intézmények, a szervbeültető központok és számos, a szervkivétel és átültetés folyamatában résztvevő egyéb szakmai terület, és az Országos Vérellátó Szolgálat együttműködésének eredményeként 2020. június 17-én megvalósulhatott hazánkban a 11.000. szervátültetés. A transzplantáció a Semmelweis Egyetemen történt, ahol egyébként valamennyi transzplantációs program elérhető. Július 14-ig az egyetemen összesen 5040 vese-, 1100 máj-, 600 szív- és 71 hasnyálmirigy transzplantáció történt. A Semmelweis Egyetemen az összes magyarországi szervátültetés 62,65%-át hajtották végre az elmúlt 47 évben.

2019-ben összesen 440 szervátültetést végeztek a magyarországi szervátültetési központokban. 410 szervátültetés elhunytból, 30 átültetés élődonorból történt. A szervátültetések száma jelentősen növekedett hazánk Eurotransplanthoz történő csatlakozásával és az Országos Vérellátó Szolgálat kórházi koordinátori program bevezetésével, így 2013-tól a szervátültetések elérik a 400-500 közötti éves esetszámot - írták.

Dr. Piros László, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatóhelyettese, illetve Mahr Klaudia transzplantált nyilatkozatai erre a linkre kattintva tölthetők le

Legolvasottabb cikkeink