• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kanyaró: a makói kórházban feloldották a zárlatot

Hírek Forrás: Weborvos - MTI

Sikerült megfékezni a területi járványt, nem nőtt az igazolt esetek száma.

Ma reggel 8-kor feloldották a makói kórházban a felvételi zárlatot - jelentette be dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos szerdán. A szakember elmondta, a zárlat feloldásánál figyelembe vették az epidemiológiai körülményeket, a betegség lappangási idejét és azt, hogy nem volt újabb kanyarógyanús eset az intézményben.

Szabó Enikő emlékeztetett arra, hogy a kanyarós esetek előfordulása miatt az országos tisztifőorvos március 4-én elnrendelte a makói kórházban a felvételi zárlatot. A zárlat bevezetését követően is fordultal elő megbetegedések, de helyi járvány csak egy helyen, a makói kórházban alakult ki. Itt 11 egészségügyi dolgozó, két beteg, hozzátartozó illetve a makói esetekkel összeföggésben még két Szegeden ápolt betegnél állapították meg a kanyarós fertőzést.

Csongrádon kívül még 11 megyéből jelentettek megyénként 1-2 kanyarógyanús esetet. Összesen 54 fertőzés mintáját vizsgálták-vizsgálják a laboratóriumban, amelyekből 3-at már kizártak, 39-nél még nem dőlt el, hogy valóban kanyaróról van-e szó. Az igazolt esetek száma 15.

A mostani adatok alapján sikerült megfékezni a területi járványt. Ennek részeként 800 adag kanyaró elleni vakcinát szállítottak Csongrád megyébe, amelyekből 500-at be is adtak, főleg egészségügyi dolgozóknak.

Mindenki más számára is hozzáférhető a kanyaró elleni védőoltás. Főleg azoknak ajánlják, akik kanyaróval fertőzött országba utaznak és nincs védettségük a betegség ellen. Nekik a háziorvos által felírt recept alapján a patika minden gond nélkül meg tudja rendelni, ugyanis a nagykereskedőknél mindenhol rendelkezésre áll. Tehát a vakcinát egy-két napon belül ki lehet váltani. 

A megelőzés érdekében járványügyi intézkedéseket is hoztak, megerősítették a figyelőszolgálatot és a jelentési kötelezettséget. Ezelen kívül a kivizsgálások szigorú felügyeletét is elrendelte az országos tisztifőorvos.

Szabó Enikó hagsúlyozta: Nincs veszély, Magyarországon nem kell tartani a járvány kialakulásától.

A betegfelvételi zárlat feloldása után, szerda reggeltől a korábban megszokott rend szerint fogadja a pácienseket a makói kórház - közölte a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.

Kallai Árpád emlékeztetett arra, március 4-én az intézmény dolgozói között megjelenő kanyarómegbetegedések miatt az Országos Tisztiorvosi Hivatal felvételi zárlatot rendelt el a makói kórház fekvőbeteg-ellátó osztályain és sürgősségi részlegén.

A térség lakóinak ellátását a környező intézmények - a hódmezővásárhelyi és az orosházi kórház, valamint a Szegedi Tudományegyetem klinikái - vállalták. A betegek ellátása a kapacitások maximális kihasználásával kiegyensúlyozott volt. A legszűkebb keresztmetszetet az intenzív terápiás ellátás jelentette, a makói zárlattal hat aktív ágy esett ki, így volt olyan páciens, akit a szentesi kórházban kezeltek - tudatta a szakember.

A főigazgató közölte: a fertőzések észlelése után a gyors és határozott intézkedéssorozattal sikerült megállítani a betegség terjedését. A térségben a makói kórház tíz dolgozójánál és három civilnél igazolták a kanyarót, egyikük az a romániai páciens, aki nagy valószínűséggel behurcolta a fertőzést.

A makói kórházban folytatódik a munkát felvevő dolgozók folyamatos ellenőrzése. Romániából csak a sürgősségi ellátást igénylő betegeket fogadják, amíg megoldás nem születik arra, hogy a tervezett vizsgálatra vagy műtétre érkezőknél miként tudják kizárni a fertőzés lehetőségét - mondta Kallai Árpád.
A makói és a hódmezővásárhelyi kórházban feloldották a látogatási tilalmat.

A fenti fotón dr. Szabó Enikő, helyettes országos tisztifőorvos