• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Karácsony: veszélybe került a hajléktalankórház

Egészségpolitika Frissítve 2021.03.26 Forrás: MTI
Karácsony: veszélybe került a hajléktalankórház

Egy irodaberuházás miatt bezárnák a hajléktalan embereket ellátó, XIII. kerületi Szabolcs utcai kórházat. Reagál a vagyonkezelő.

A kormány a koronavírus-járvány idején rengeteg kiszolgáltatott ember ellátását sodorná veszélybe azzal, ha egy irodaberuházás miatt bezárnák a hajléktalan embereket ellátó, XIII. kerületi Szabolcs utcai kórházat - írta Budapest főpolgármestere pénteken a Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely közölte: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egyoldalúan felmondta a bérleti szerződést a fővárosi önkormányzattal arra a Szabolcs utcai ingatlanra, amelyben a hajléktalan embereket ellátó kórházat működteti a főváros. A szerződést azért mondták fel, hogy a kórház helyére "központi költségvetési szervet" költöztessenek - tette hozzá.

Azt írta: január óta három miniszterrel is igyekeztek megértetni a kialakult helyzet tarthatatlanságát, a héten pedig a miniszterelnök figyelmét is felhívta arra, hogy a kormány ezzel rengeteg kiszolgáltatott ember ellátását sodorná veszélybe, és újabb terheket rakna az így is az összeomlás szélén álló egészségügyi intézményekre.

Karácsony Gergely kiemelte: a járvány lecsengése után a fővárosi önkormányzat kész tárgyalni arról, hogy a hajléktalankórháznak máshol találjanak méltó elhelyezést, járványidőszakban azonban ez kivitelezhetetlen. "Szóltunk, írtunk, beszéltünk, egyeztettünk, hogy a kormányt jobb belátásra bírjuk. Eddig semmi. Talán majd most..." - fogalmazott.

A fővárosnak kilenc hónapja volt rendezni a hajléktalankórház ügyét
A Fővárosi Önkormányzat kilenc hónapja tisztában van azzal, hogy a XIII. kerületi Szabolcs utcai kórház bérleti jogviszonya meg fog szűnni, mivel értesítést kapott erről - reagált a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. pénteken Karácsony Gergely főpolgármester bejegyzésére.

A hat hónapos felmondási idő (2020. augusztus 30-tól 2021. február 27-ig) lejártát megelőzően, a főváros tétlensége miatt kialakult helyzet ideiglenes rendezése érdekében - különös tekintettel a járványidőszakra - februárban egy új, rövid távú, határozott idejű bérleti szerződést ajánlottak fel. Ennek értelmében az ingatlanban való tartózkodás április 30-ig biztosított. Ezt a szerződési ajánlatot az MNV Zrt. aláírta és megküldte, a fővárostól viszont a mai napig válasz nem érkezett - írták.

"Budapest Főváros Önkormányzatának tehát az értesítéstől számítva mintegy 9 hónap állt rendelkezésére, hogy az ingatlanban folytatott egészségügyi szolgáltatás ellátását más módon szervezze meg" - írták.

 

Legolvasottabb cikkeink