• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Hírek Frissítve 2021.03.26 Forrás: MTI
Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Szájon át bevehető gyógyszert tesztelnek Izraelben. Boszniába megérkezett az első COVAX-szállítmány. Romániában szigorítják a korlátozásokat...

Horvátországban is kiváltható lesz a karanténkötelezettség oltási bizonyítvánnyal
Horvátország április 1-jétől módosít határátlépési feltételein és felmenti a karanténkötelezettség alól azokat, akik rendelkeznek oltási bizonyítvánnyal vagy voltak már fertőzöttek - jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a koronavírus-válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján.

A határt eddig - néhány kivétellel - csak negatív PCR-teszttel lehetett átlépni. Gyerekeknek hétéves korig nem lesz szükségük semmilyen igazolásra - mondta a tárcavezető.

A szigorításokkal kapcsolatban megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint a húsvéti ünnepekre országos szinten nem hoznak újabb korlátozásokat. Ugyanakkor - mint mondta - a megyék saját területükön dönthetnek szigorúbb intézkedésekről. Ezt korábban négy megye meg is tette, tíz megyében pedig már ettől a héttől online oktatásra álltak át.

A jelenlegi járványügyi intézkedések március 31-ig vannak hatályban.

Horvátországban több mint negyven százalékkal nőtt a fertőzöttek száma az elmúlt héthez képest, és meghatározóvá vált a gyorsabban terjedő brit variáns.

Az országban az elmúlt napon 1802 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 264 111-et. Az elmúlt 24 órában 16-an haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5854-re emelkedett. Kórházban 1107 beteget ápolnak, közülük 115-en vannak lélegeztetőgépen.

Szlovéniában szerdára 1032-vel, több mint 210 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt egy napban tíz beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4258-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 500-an vannak kórházban, 108-an intenzív osztályon.

A csütörtöki bejelentésekkel ellentétben Szlovénia szombat helyett már péntektől módosított határátlépési feltételein. Eszerint a határ menti területeken ingatlannal és mezőgazdasági földdel rendelkezők ismét karanténkötelezettség nélkül léphetik át a határt. Az ingázóknak továbbra is egy hétnél nem régebbi PCR-tesztet vagy antigén gyorsteszttel kell rendelkezniük, mindenki más számára pedig kötelező a 24 óránál nem régebbi PCR-teszt. Kivételt képeznek ez alól azok, akik rendelkeznek oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy már átestek a fertőzésen.

A kormány vasárnap este dönt a húsvéti időszakra vonatkozó korlátozásokról. Sajtóhírek szerint április 1-jétől 12-ig teljes lezárás jöhet.

Boszniába megérkezett az első COVAX-vakcinaszállítmány
Megérkezett Bosznia-Hercegovinába az első vakcinaszállítmány, amelyet a nyugat-balkáni ország a vakcinák méltányos elosztására létrehozott COVAX-programon keresztül rendelt meg. Szarajevóba csütörtökön a Pfizer/BioNTech oltóanyagának 23 400 adagja, valamint az AstraZeneca vakcinájának 26 400 adagja érkezett meg. Az ország 1 232 000 adag oltást rendelt a COVAX-programon keresztül.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 5226-tal 571 895-re, Koszovóban 836-tal 85 294-re, Észak-Macedóniában 1262-vel 123 491-re, Montenegróban 441-gyel 88 991-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1965-tel 160 163-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 36-tal 5075-re, Koszovóban tízzel 1817-re, Észak-Macedóniában 29-cel 3574-re, Montenegróban hattal 1230-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 77-tel 6216-ra nőtt.

Ukrajnában második napja rekordszámú fertőzöttet regisztrálnak
Második napja rekordszámú koronavírussal fertőzöttet regisztrálnak Ukrajnában: az egészségügyi miniszter pénteki tájékoztatása szerint az elmúlt napon 18 132 új fertőzéses eset történt.

Makszim Sztepanov a Facebook-oldalán azt írta, hogy 326 beteg halt meg, és 4 826 került kórházba. A hatóságok 7138 beteget nyilvánítottak gyógyultnak az elmúlt 24 órában.

Ukrajnában második napja rekordot dönt a fertőzöttek száma, a járvány egy évvel ezelőtti kezdete óta nem regisztráltak annyi új esetet, mint csütörtökön és előző napon, amikor 16 294 fertőzöttről adtak hírt.

A legtöbb fertőzöttet Odessza, Dnyipropetrovszk és Harkiv megyében, illetve Kijevben regisztráltak az elmúlt napon - írta az UNIAN hírügynökség.

A 42 milliós országban a járvány kezdete óta 1614 ember kapta el a fertőzést, és 31 461-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

Ukrajna Európában az utolsó országok között van, ahol megkezdték az oltási kampányt. Az oltási kampány február 24-én indult, miután az első ötszázezer Covishield (az AstraZeneca/Oxford Indiában gyártott vakcinája) megérkezett. Csütörtökön megérkezett kétszázezer adag a kínai CoronaVac nevű oltásból. Rajtuk kívül még regisztrálták az országban az amerikai Pfizer gyógyszergyártó oltóanyagát. Az orosz Szputnyik V vakcina használatát Ukrajna elutasította.

Romániában szigorítják a korlátozásokat a fertőzöttebb településeken
Romániában tovább növelik az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, és csökkentik az üzletek nyitvatartási idejét azokon a településeken, amelyeken felgyorsult a koronavírus-fertőzések terjedési üteme, a húsvéti ünnepek idején azonban országszerte feloldják a kijárási tilalmat.

Az új járványügyi intézkedéseket egy csütörtökön elfogadott kormányhatározat részletezte.

Azokon a településeken, ahol az utóbbi két hétben az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések aránya meghaladta a lakosság négy ezrelékét, hétvégén (pénteket is beleértve) 20 óra után már csak indokolt esetben szabad utcára lépni, az üzleteknek pedig 18 órakor be kell zárniuk, de hétköznap marad a 21 órás záróra és a 22 órakor kezdődő, hajnali 5 óráig tartó kijárási tilalom. Négy ezrelékes fertőzési ráta felett bezárnak az edzőtermek.

Ott, ahol a fertőzési ráta a 7,5 ezreléket is meghaladja, a hét minden napjára kiterjesztik a kibővített kijárási tilalmat és a nyitvatartás korlátozását.

A járvány lassulása esetén csak akkor oldják fel a korlátozásokat, ha a fertőzési ráta 7 illetve 3,5 ezrelék alá csökken.

Az üzletekben tartózkodók számát is korlátozni fogják, de ezt nem a csütörtökön hozott kormányhatározat, hanem egy később megjelenő miniszteri rendelet fogja szabályozni.

Csütörtökön Florin Citu kormányfő az egyházi vezetőkkel arról állapodott meg, hogy április 4-ére, illetve május 2-ra virradó éjszaka hajnali 2 óráig országszerte feloldják a kijárási tilalmat, hogy a keresztény hívők felkereshessék templomaikat, és részt vehessenek a húsvéti szertartásokon. A nyugati kereszténység idén április 4-én, az ortodox egyház pedig május 2-án ünnepli Jézus feltámadását.

Szombaton és vasárnap a zsidó pészah ünnepen részt vevők 22 óráig szabadon közlekedhetnek azokon a településeken is, amelyeken egyébként a magas fertőzési ráta miatt korábban kezdődne a kijárási tilalom. A vallásos ünnepekkel kapcsolatos kivételeket is kormányhatározatba foglalták.

A kormányülés utáni sajtóértekezleten Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter bejelentette: a kéthetes fertőzési ráta kiszámításánál ezentúl a tárgynap előtt 48 órával véget ért kéthetes időszak adatait veszik figyelembe, mivel a tesztek feldolgozásában mutatkozó egy-két napos késés miatt a jelenlegi használt képlet esetenként eltorzította a - korlátozások bevezetésénél mérvadó - járványügyi mutatót.

Egyre több külföldi érkezik Szerbiába, hogy beoltassa magát
Egyre több külföldi érkezik Szerbiába, hogy ingyenesen jusson valamely koronavírus elleni védőoltáshoz, a kormány erre a célra létrehozott internetes oldalán is lehet regisztrálni a védőoltásra, mindössze az útlevélszámra van szükség.

Szerbiában január elejétől lehet regisztrálni a védőoltásra. Az online regisztráció mindössze néhány percet vesz igénybe, és a regisztráló azt is kiválaszthatja, hogy a Szerbiában engedélyezett védőoltások közül melyiket kívánja megkapni.

A nyugat-balkáni országban eddig az orosz Szputnyik V vakcinát, valamint a kínai Sinopharm, a német-amerikai Pfizer/BioNTech, valamint a brit-svéd AstraZeneca védőoltása érhető el, a regisztrációkor az amerikai Moderna oltását is be lehet jelölni, az azonban még nem hozzáférhető Szerbiában.

A hétmilliós Szerbiában eddig több mint kétmillióan kapták meg valamely védőoltás legalább egy adagját.

A hivatalos információk szerint előbb azokat a szerb állampolgárok oltják be, akik regisztráltak, és valamilyen súlyos betegségben szenvednek, majd az egészséges szerb állampolgárokat, végül a külföldieket. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy amikor nem érkezik elegendő védőoltás valamely gyártótól, akkor előrébb kerülnek azok, akik más gyártók oltóanyagát jelölték be, vagy regisztráció nélkül is felvennék valamely vakcinát. Így az utóbbi hetekben többször is előfordult, hogy regisztráció nélkül vehették fel a Sinopharm vagy az AstraZeneca védőoltását azok, akik megjelentek a kijelölt oltópontokon. Sajtóbeszámolók szerint így már több ezer külföldit oltottak be Szerbiában. A legtöbben a környező országokból, Bosznia-Hercegovinából, Montenegróból, Észak-Macedóniából és Albániából érkeztek.

Az olasz kórházak megkezdik az orosz vakcina kísérleti alkalmazását
Róma és Milánó fertőző betegségekre szakosodott kórháza is elindítja a Szputnyik V orosz vakcina kísérleti alkalmazását - jelentette az Ansa olasz hírügynökség pénteken. A hatmilliós Lazio tartomány egészségügyi hatóságai megerősítették, hogy húsvét utána Spallanzani-kórházban a Szputnyik V-t fogják használni kísérleti jelleggel.

A legnagyobb olasz járványkórház már korábban hírül adta, hogy együttműködést kezdett az orosz vakcinát fejlesztő moszkvai Gamaleja kutatóintézettel. Most a kórházat működtető regionális egészségügyi rendszer is támogatásáról biztosította a projektet.

Ezzel egy időben a milánói Sacco-kórház is száz dózist kap az orosz vakcinából hasonló kísérleti felhasználásra. A kórház infektológus professzora Massimo Galli, úgy nyilatkozott, hogy első kezdeti lépésről van szó.

A római és milánói kórházban a Szputnyik V hatékonyságát tanulmányozzák a különböző brazíliai, dél-afrikai és nagy britanniai vírus mutációval szemben. Kísérletezik a vegyes vakcinázást is, melyben az első dózist az AstraZeneca, a másodikat a Szputnyik V védőoltásból adják be.

A dél-olaszországi Campania tartomány előszerződést írt alá az orosz vakcina megvásárlására - jelentette be Paolo Russo a régió kormányzójának sajtófelelőse. Hangoztatta, hogy a megállapodás szerint a szállítmány azonnal elindul a tartományba, ahogy az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) engedélyezi a Szputnyik V használatát.

Teljesítőképessége határához érkezhet a német egészségügyi ellátórendszer
Teljesítőképessége határához érkezhet az egészségügyi ellátórendszer Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványának harmadik hulláma miatt - mondta a német szövetségi egészségügyi miniszter pénteken Berlinben. Jens Spahn a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetőjével tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy "a járvány utolsó, de legnehezebb szakasza" következik Németországban.

A SARS-CoV-2 új változatainak szétterjedése és a napi új fertőződések számának gyors emelkedése "különösen veszélyes" helyzetbe hozta az országot, főleg az ellátórendszert, amely áprilisban a "terhelhetőség határához" érkezhet.

Lothar Wieler, az RKI vezetője hozzátette, hogy Németország "nehéz hetek előtt" áll. A SARS-CoV-2 változatainak sorában az eddigieknél fertőzőképesebb, és súlyos lefolyású megbetegedést nagyobb valószínűséggel okozó, úgynevezett brit mutáns vált meghatározóvá, aminek révén a harmadik hullám erősebb lehet az első kettőnél.

A B.1.1.7 jelzésű mutáns dominanciája miatt azzal kell számolni, hogy a következő hetekben erősen emelkedik a fertőzöttek száma, lesznek túlterhelődött kórházak, és "sokan meghalnak". Aláhúzta: akár az is elképzelhető, hogy eléri a százezret a napi új regisztrált fertőződések száma.

Mint mondta, megakadályozni már nem lehet a harmadik hullámot, de meg lehet fékezni. Ehhez azonnal és nagy erőfeszítéseket kell tenni, az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedésektől a legújabb tesztelési technológiákig minden lehetséges eszközzel lassítani kell a járványt.

Hozzátette, hogy az oltási kampány egyelőre nem befolyásolja számottevően a járvány alakulását, kell még "néhány hónap", mire megmutatkozik a kampány eredménye.

Jens Spahn és Lothar Wieler egyaránt hangsúlyozta, hogy a húsvéti ünnepek napjait ki kell használni a vírus terjedésének feltartóztatására. Mindenkinek a lehető legnagyobb mértékben csökkentenie kell a fertőzésveszéllyel járó találkozások, érintkezések számát, és lehetőleg otthon kell maradnia.

Lothar Wieler felidézte, hogy tavaly húsvétkor nemigen lehetett látni embereket az utcán, a lakosság mobilitása több mint 60 százalékkal csökkent, és ez a fegyelmezett magatartás nagyban hozzájárult az első országos fertőzéshullám megállításához. Ez az idén is sikerülhet - mondta az RKI elnöke.

Az RKI adatai szerint a hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten már március 21-én átlépte a 100-as határértéket, és péntek reggel 119,10-en állt.

Az intézet pénteki összesítése szerint 24 óra alatt 21 573 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem 25 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 17 482-höz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 734 753 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 183 halálesetet jegyeztek fel, így 75 623-ra emelkedett a járvány németországi áldozatainak száma.

Franciaországban három újabb megyére kiterjesztették a korlátozó intézkedéseket
Franciaországban szombattól három újabb megyére kiterjeszteti a kormány a koronavírus-járvány megfékezésére 16 megyében már egy hete érvénybe lépett korlátozásokat, s ezzel az eddigi 20 millión felül további 2,4 millió embert érint a helyi lezárás.

Az intézkedések négy hétig lesznek érvényben, miután a kórházakon eddig is erős nyomás tovább fog nőni a következő napokban - mondta Olivier Véran egészségügyi miniszter csütörtök esti sajtótájékoztatóján, emlékeztetve arra, hogy a korlátozások hatásai csak két hét múlva fognak jelentkezni.

Az előző két lezáráshoz képest kevésbé szigorú karanténintézkedés szombattól a Lyon-központú, közép-franciaországi Rhone, valamint Nievre és Aube megyékre is vonatkozik, ahol a 100 ezer főre jutó fertőzöttek száma megközelítette vagy túl is lépte a 400-at. Az országos átlag 325.

A kormány által "harmadik utas" megoldásnak nevezett szigorítás lényege, hogy a fertőzést olyan szigorító intézkedésekkel kívánja megfékezni, amelyekkel nem kényszeríti az embereket arra, hogy az otthonukban maradjanak.

Az egészségügyi tárca csütörtök esti adatai szerint a kórházban ápolt 27 ezer fertőzött közül 4700-an vannak intenzív osztályon. Az őszi lezáráskor 5 ezer súlyos beteget ápoltak a tetőzéskor.

Az elmúlt héten 200 ezer új esetet jelentettek, ebből 45 ezret az elmúlt 24 órában, amire november óta nem volt példa.

A járvány kezdete óta 93 ezren vesztették életüket, de az idősotthonokban élők 90 százalékos átoltottságának köszönhetően a halálozási mutatók csökkenőben vannak. Ugyanakkor a héten még mindig 900-an vesztették életüket a kórházakban a koronavírus szövődményeiben, közülük 225-en az elmúlt 24 órában.

Az oltás első dózisát eddig a lakosság valamivel több mint 10 százaléka (7 millióan) kapta meg, 4 százalékuk pedig mindkét komponenst.

Szájon át bevehető gyógyszert tesztelnek Izraelben
Szájon át bevehető gyógyszert tesztelnek Izraelben a koronavírus ellen - írta a The Times of Israel című helyi hírportál csütörtökön.

Az Oramed Pharmaceuticals nevű izraeli gyógyszergyár szájon át bevehető tablettát fejlesztett ki, amely a lap szerint forradalmasíthatja a koronavírus elleni küzdelmet az immunizálás felgyorsítása révén.

Az Oramed az indiai székhelyű Premas Biotech jövendő oltóanyagának egyadagos, orális változatát készítette el. Az izraeli vállalkozás azt reméli, hogy hamarosan elkezdhetik az emberi tesztelés első fázisát, és fél év alatt be is fejezhetik a teljes tesztelési folyamatot.

Eddig állatkísérletekben, sertéseknek adták be a készítményt, és azok a megfelelő mennyiségben ellenanyagot termeltek a koronavírus ellen.

"Ez a gyógyszer sokkal gyorsabb és egyszerűbb oltást tesz lehetővé számunkra. Nem kell klinikára, orvosi rendelőbe menni, a tabletta akár a postaládába, otthonába is megérkezhet" - ecsetelte a módszer előnyeit Mirjam Kidron, a cég tudományos igazgatónője.

A két vállalat Oravax márkanéven közösen tervezi a szer piacra dobását, és ennek érdekében új céget alapítottak Oravax Medical néven.

Az Oramed korábban "orális fehérjeszállító platformot" fejlesztett ki az inzulin beviteléhez, amely gyógyszerük a tesztelés utolsó fázisában jár, és hamarosan a világ első ilyen termékévé válhat.

A Magyarországról származó, Nobel-díjas és Izrael-díjas biokémikus, Avram Hersko a vállalkozás egyik tudományos tanácsadója.

Legolvasottabb cikkeink