• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Káros-e az egészségre a baktérium/vírusölő germicid lámpa?

Egészségmagazin 2021.03.10 Forrás: NNK - Weborvos
Káros-e az egészségre a baktérium/vírusölő germicid lámpa?

Az UV-C lámpák segítik az emberek egészségének megőrzését a víz, a levegő és a szilárd felületek fertőtlenítésével.

Mi az UV-C?

Az UV-C az ultraibolya sugárzás 280-100 nanométeres (nm) hullámhossztartományba eső része. A legtöbb ember már hallott a Napból vagy a szoláriumokból származó UV-A (400-315 nm) és UV-B (315-280 nm) sugárzásról. UV-C-t is sugároz a Nap, de ez a legrövidebb hullámhosszú ultraibolya sugárzás, amit gyakorlatilag teljesen kiszűr a légkör, mielőtt elérhetné a földfelszínt. Tehát, az embereket nem vagy minimális természetes UV-C expozíció éri és ez jó dolog. Minél rövidebb az ultraibolya sugárzás hullámhossza, annál nagyobb ugyanis a hatása az emberi egészségre - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.

Miért használnak UV-C-t a lámpákban?

A mesterségesen előállított UV-C sugárzást sikeresen alkalmazzák germicid, virucid és baktericid hatású eszközként már évtizedek óta. A mikroorganizmusok, mint pl. a baktériumok, virusok és más kórokozók  növekedését gátolja, vagy akár el is pusztítja őket, ezáltal más fertőtlenítő módszerekkel (mint pl. a klórozás) szemben vegyszermentes alternatívát ad. Hatékonysága és előnyei miatt az UV-C-t egyre növekvő számú alkalmazásban használják, pl. szennyvízkezelők, laborok, légtisztító rendszerek és akár medencék és akváriumok fertőtlenítésére, csakúgy, mint az élelmiszer és italgyártó ipari eljárások különböző részeiben. Az UV-C-t szintén alkalmazzák az egészségügyi intézményekben az eszközök, munkaterületek és a levegő fertőtlenítésére. Általában higanygőz lámpákat használnak a germicid UV-C előállításához. A technologiai fejlődés mostanában tette lehetővé, hogy UV-C-t kibocsátó fény diódák (LEDs) is készüljenek, amely még nagyobb számú alkalmazáshoz vezetett, ide értve az orvosi eszközöket is.

Mi okoz aggodalmat az UV-C lámpákkal kapcsolatban?

Annak ellenére, hogy a legtöbb berendezés, amely UV-C lámpát használ, zárt rendszerű, ami megakadályozza az expozíciót, növekvő számban kerülnek kereskedelmi forgalomba olyan eszközök is, amelyek a vásárlókat közvetlen UV-C sugárzásnak teszik ki. Az intenzívebb használat nagyobb kockázattal jár a véletlen expozíció vagy a nem rendeltetésszerű használat szempontjából. Ennek következtében számos balesetből eredő szem vagy bőrsérülést jelentettek, ami az Európai Bizottságot arra késztette, hogy kérje meg az Egészségügyi, Környezeti és Feltörekvő Kockázatok Tudományos Bizottságát (Scientific Committee on Health, Environmental and Emerging Risks (SCHEER)) egy kockázatértékelés elvégzésére.

Biztonságosak-e az UV-C lámpák?

Az UV-C lámpákat évtizedek óta használják és csak néhány ismert esemény történt baleseti expozíció vagy nem rendeltetésszerű használatból  adódóan. Használatuk segíti az emberek egészségének megőrzését a víz, levegő és szilárd felületek fertőtlenítésével, ezáltal védi az embereket a fertőzésektől. Ennek ellenére a SCHEER nem jutott következtetésre a biztonságukat illetően, mert csak kevés tanulmány van az emberi expozícióról normál körülmények közötti használat esetében. Szintén kevés az adat az UV-C lámpákból származó hosszútávú expozícióról. Az UV-C, csakúgy, mint az ultraibolya fény többi hullámhossza emberi rákkeltőként van besorolva, de nincs elég adat az UV-C lámpákból származó expozíció rákkeltő kockázatának mennyiségi kiértékeléséhez.

Több kutatásra van szükség.

Megállapították, hogy a jövőben több kutatásra van szükség az UV-C normál körülmények közötti használatából adódó rövid és hosszú távú expozíció okozta egészséghatásokra vonatkozóan, mint pl. a rák. Szintén  további kutatásra van szükség az UV-C lámpák használatával kapcsolatos más aggodalmakra vonatkozóan, nevezetesen, hogy a 250 nanométeresnél rövidebb hullámhosszakon ózon képződést okoz, amely kikerül a környezetbe.

A fenti összeállítás az EU Egészségügyi, Környezeti és Feltörekvő Kockázatok Tudományos Bizottságának állásfoglalásán alapul

Legolvasottabb cikkeink