• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az egészségügyi dolgozók Semmelweis Ignác örökségének megtestesítői

Hírek Frissítve 2021.07.01 Forrás: MTI
Az egészségügyi dolgozók Semmelweis Ignác örökségének megtestesítői

Kásler Miklós megköszönte az egészségügyiek munkáját, s kérte őket, hogy Semmelweis Ignác örökségének szellemében folytassák a gyógyítást.

Az egészségügyi dolgozók Semmelweis Ignác örökségének megtestesítői a mai korban, áldozatos munkájukkal, kiemelkedő szolgálatukkal az egyetemes magyarság példaképeivé is váltak - hangoztatta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön, a magyar egészségügy napján a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Kásler Miklós azt mondta: a koronavírus-járvány ismételten ráirányította a figyelmet néhány "a kezdetektől velünk lévő, alapvető emberi értékre: a segítőkészségre, önzetlenségre és a felebarátainkon való segítésre". Ezek az alapértékek a legfőbb mozgatórugói az egészségügynek is - tette hozzá, kiemelve: ez nem szorítja háttérbe a tudást, a szakértelmet, amelyek nélkül nem lehetne megfelelő gyógyító, ápoló, életmentő munkát végezni, de az orvostudomány folyamatos fejlődésének legfőbb motorja az embereknek nyújtott minél hatékonyabb és gyorsabb segítség.

Emlékeztetett: "a magyar egészségügy napján Semmelweis Ignác is emlékezünk, akit az anyák megmentőjeként, az emberiség jótevőjeként, az orvostudomány Luther Mártonjaként, az egyik legerkölcsösebb történelmi személyként ismerünk."

Semmelweis Ignác legfőbb célja az emberélet megmentése, megóvása volt. Felfedezésével emberek millióit mentette meg, de kortársai csak később ismerték el és fogadták el eredményeit - idézte fel a miniszter, hozzáfűzve: "sorsában felismerhető az emberiség értékeinek hordozása, a magyar múlt hagyományainak őrzése, motivációi között pedig fellelhető a kutatás szabadságának őrzése és az igazságba

Kásler Miklós megköszönte az egészségügyi dolgozóknak a munkájukat, arra kérve őket, hogy a jövőben is Semmelweis Ignác örökségének szellemében folytassák gyógyító, ápoló és életmentő tevékenységüket.

Simicskó: köszönet az egészségügyben dolgozóknak!

A pandémia, az elmúlt másfél év mindenkit próbára tevő küzdelme minden korábbinál jobban ráirányította a figyelmet azokra, akik a járvány leküzdéséért önzetlenül, sokszor a beteg egészségét sajátjuk elé helyezve küzdöttek a kórházi ágyak mellett, a mintavételi helyeken vagy az oltóközpontokban - írta a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben.  Semmelweis-nap alkalmából Simicskó István kifejtette: a kormányzat a korábban sosem látott mértékű infrastrukturális fejlesztések mellett különös figyelmet szentel a szakdolgozóknak, hiszem a munka oroszlánrészét nem önmagukban a kórházi épületek, vagy a berendezések végzik, hanem a szakdolgozók.  Ezért amikor az egészségügy támogatására gondolnak, elsősorban a szakdolgozók helyzetének javítására kell gondolni. Ennek mentén a kormány a védekezésben résztvevőknek 10 napos fizetett szabadságot biztosít, továbbá a jövő évi költségvetésben 2884 milliárd forintot fordít az egészségügyre, ami 1700 milliárddal több, mint 2010 előtt - sorolta.

Simicskó István kiemelte, hogy a Semmelweis-nap törvénybe iktatásával az Országgyűlés az egészségügyi és az egészségügyben dolgozók számára nem csupán egy munkaszüneti napot biztosított, hanem ez a nap jelképe a társadalom hálájának és elismerésének az általuk végzett munkáért.  Kitért arra is: a szervezett egészségügyi rendszer a modern államok és a tudomány közös vívmánya. Orvosok, ápolók, gyógyszerészek, kutatók, az őket segítő adminisztratív munkát végzők és még sok szakterület együttműködése szükséges ahhoz, hogy "betegségünk esetén a megfelelő ellátásban részesüljünk".

A gyógyulást nem csupán az előírt gyógyszer vagy kezelés segíti elő, hanem az egészségügyi dolgozók gondoskodása, és "a kiszolgáltatott helyzetünkön átsegítő emberséges hozzáállása" - írta a kormánypárti frakcióvezető, egyúttal köszönetét fejezve ki az egészségügyben dolgozóknak.

Legolvasottabb cikkeink