• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kenyereket ellenőriztek, nagy kockázatot nem találtak

Hírek Forrás: MTI

A vizsgált kenyerek csaknem 60 százaléka kiváló vagy jó minősítést kapott, ugyanakkor 10 százalék nem volt megfelelő.

Pékáru célellenőrzése során hiányosságokat talált, komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő tényezőt viszont nem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - közölte szerdán a hivatal az MTI-vel. A Nébih által koordinált kenyérellenőrzés során áprilisban a Fejér, a Győr-Moson-Sopron és a Veszprém megyei kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságai pékségekben végeztek ellenőrzéseket. Az ellenőrök a kisebb pékségektől kezdve a nagyobb áruházláncok által üzemeltetett pékségeket és különböző élelmiszer-előállítókat is vizsgálat alá vontak. A célellenőrzésekhez júliusban a Pest Megyei Kormányhivatal szakemberei is csatlakoztak - tájékoztatott közleményében a Nébih.

Az ellenőrzés kiterjedt a kenyerek biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira. A vizsgálat során 19 különböző élelmiszer-előállító létesítményből 54 termék, hét kereskedelmi egységből pedig 20 termék, így összesen 74 minta vétele történt meg.

A mintákat több mint félezer laboratóriumi vizsgálat során elemezték. A termékekben a laboratórium nem mutatott ki komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő tényezőt, de a jelölésnél 10 termék esetében hiányosságokat tártak fel a szakemberek.
A kenyerek érzékszervi vizsgálatát képzett bírálókból álló bizottság végezte. A rozs- és rozsos kenyerek szerepeltek a legjobban: a beérkezett minták kétharmadát a kiváló, vagy legalább a jó kategóriába sorolták, kifogásolható terméket pedig ebben a kategóriában egyáltalán nem találtak.

Az összes megvizsgált kenyér csaknem 60 százaléka kiváló vagy jó minősítést kapott, ugyanakkor 10 százalék nem megfelelő érzékszervi tulajdonsággal rendelkező terméknek bizonyult. A 74 termékből 20 esetében indítottak hatósági eljárást. Hat esetben a gyártó figyelmeztetést kap, a többi esetben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, mert a termék nem felelt meg a minőségi előírásoknak. A bírságok várható összege az előzetes adatok alapján összesen 1,16 millió forint lesz.