• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kérdéses, hogy több halálesetet okoz-e az új brit variáns

Hírek Frissítve 2021.01.24 Forrás: MTI
Kérdéses, hogy több halálesetet okoz-e az új brit variáns

Ausztriában is meginoghat az oltási kampány, új kezelés a súlyos covidosoknak Németországban, az EU a sarkára áll vakcinaügyben.

Több brit szakértő is megkérdőjelezte szombaton azt az előző napi tájékoztatást, hogy a koronavírus néhány hónapja Nagy-Britanniában azonosított új variánsa a korábbi változatnál valamivel több halálesetet okozhat. Az említett tájékoztatást Boris Johnson miniszterelnök adta péntek este a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján. Ugyanezen a sajtótájékoztatón Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója részletesen is kifejtette: a koronavírus-fertőzöttek összességére vetítve vannak "jelenleg nem túl erőteljes" bizonyítékok arra, hogy az új variáns - azon túl, hogy a réginél 30-70 százalék közötti mértékben fertőzőképesebb - több halálesethez vezethet.

A kormányfőtanácsos példaként elmondta: a hatvanas éveikben járó férfiak esetében ezer koronavírus-beteg közül az eredeti vírusváltozattal történt fertőződés esetén hozzávetőleg tíznek, az új koronavírus-variáns okozta fertőződés esetén mintegy 13-14-nek a halála valószínűsíthető.

Sir Patrick is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezekkel a számokkal kapcsolatban nagyon sok a bizonytalanság, sok vizsgálat szükséges annak kiderítésére, hogy ez valóban így van-e.

A tájékoztatás a brit kormány mellett működő, elsősorban a légzőszervi vírusfertőzések jelentette veszélyek kutatásával foglalkozó tanácsadó testület (Nervtag) egyik tanulmányára alapult, amely lehetségesnek nevezte, hogy az új koronavírus-variáns magasabb halálozási kockázatot jelenthet.

Szombaton azonban a tanulmány egyik szerzője, Graham Medley professzor is változatlanul nyitott kérdésnek nevezte a BBC rádiónak adott nyilatkozatában, hogy az új vírusvariáns veszélyesebb-e halálozási szempontból, mint a korábban azonosított változat.

Mike Tildesley, a brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) járványterjedési modellezéssel foglalkozó tagja ugyancsak a BBC rádió szombati hírműsorában kijelentette: túl korai volt "erőteljes következtetéseket" levonni az eddigi vizsgálati adatokból, különös tekintettel arra, hogy a halálozási ráta növekedésével kapcsolatos feltételezés viszonylag kis adathalmazra alapul.

Tildesley professzor közölte: "meglehetősen meglepőnek" tartja, hogy Boris Johnson miniszterelnök a nyilvánosság elé állt ezzel a feltételezéssel, ahelyett, hogy várt volna még egy-két hétig, amíg a szakértők alaposabban megvizsgálják az adatokat.

Yvonne Doyle, az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) orvosigazgatója a szombati BBC-műsorban úgy fogalmazott: továbbra sem teljesen egyértelmű, hogy az új koronavírus-változat a korábban ismert variánsnál több halálesetet okoz.

Doyle professzor szavai szerint vannak bizonyos jelek, amelyek erre utalhatnak, de ezek nagyon korai szakaszban járó vizsgálatokra, csekély számú esetre alapulnak, ezért "messze nincs még itt az ideje" bármiféle megállapítás kimondásának.

Mindeközben a legfrissebb brit adatok változatlanul a koronavírus-fertőzések terjedési ütemének folyamatos és jelentős lassulását mutatják.

A brit egészségügyi minisztérium szombati ismertetése szerint az elmúlt egy hétben 260 098 koronavírus-fertőzést szűrtek ki az Egyesült Királyság egészében. Ez 79 858-cal, 23,5 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

A tárca adatai szerint országosan eddig 5 861 351-en kapták meg a koronavírus elleni oltás első adagját, 468 616 embernek a második dózist is beadták.

Ausztriában is meginoghat az oltási terv az AstraZeneca bejelentése miatt

Ausztriában is meginoghat az oltási kampány, miután a svéd-brit AstraZeneca gyógyszergyártó cég bejelentette, hogy az első negyedévben nem tudja vállalni a megígért oltóanyag leszállítását - írták a hét végén az osztrák lapok. "Ez teljességgel elfogadhatatlan. A szerződésben lefektetett mennyiségeket tartani kell" - áll az egészségügyi minisztérium közleményében.  Rudolf Anschober tárcavezető azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy Bécs minden beígért adag vakcináért "küzdeni fog", és az oltási terv első fázisa, az idősek és az egészségügyi dolgozók immunizálása nem forog veszélyben. A Pfizer-BioNTech 1,2 millió vakcinájával ezt mindenképp biztosítani tudják.

Ausztria két tartományában, Stájerország és Kärnten összes idősotthonában már megkapták a bentlakók, valamint a dolgozók a koronavírus elleni első védőoltást, de a többi tartományban is hamarosan végeznek az oltás első körével. A részvételi arány az idős korosztály esetében 70-80 százalékos, míg az egészségügyi személyzet mintegy 60 százaléka oltatta be magát.

"Minden szállítási nehézség ellenére, halad a legveszélyeztetettebek oltása. Az időseké az elsőbbség, ezt követjük, és nem hagyjuk magunkat elbátortalanítani" - idézik az osztrák lapok Sebastian Kurz kancellárt.

Thomas Szekeres, az orvosi kamara elnöke az ORF2 közszolgálati televízió adásában vasárnap élesen bírálta az Európai Unió vakcinabeszerzési gyakorlatát. Mint mondta, az uniónak sokkal több oltóanyagot kellett volna a kezdésre rendelnie, ahogyan azt Izrael tette. Megemlítette, hogy amennyiben az engedélyeztetés során beigazolódik, hogy az AstraZeneca vakcinája nem alkalmas minden korosztálynak, ez felboríthatja az oltási tervet, mert akkor a tervezettel ellentétben a fiatalabbakat kell majd előbb oltani. Véleménye szerint fontos lenne az összes háziorvos beoltása is, de sajnos minden a beérkezett mennyiségek függvénye.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) január 12-én jelentette be, hogy megkapta az engedélyezési kérelmet az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinára. Az EMA akkor azt közölte, hogy január 29-én fognak dönteni.

Eközben Karl Nehammer osztrák belügyminiszer az Ö1 közszolgálati rádió adásában keményebb fellépést ígért a járványvédelmi intézkedéseket be nem tartó tüntetők ellen. A többi között megemlítette, hogy a jövőben akár 500 euró büntetés is kiróható azokra a demonstrálókra, akik nem viselnek maszkot, illetve nem tartják be a kötelezően előírt védőtávolságot, amely jelenleg már két méter Ausztriában. A miniszter felvetette a tüntetések létszámának korlátozását is.

A brit vírusmutáció terjedése is komoly aggodalmakat kelt Ausztriában. Tirolban újabb hét esetet azonosítottak, és Bécsben legutóbb 539 gyanús eset vizsgáltak az agresszívebb brit variánsra, közülük pedig 66 pozitív lett, az utóbbi hét összes pozitív tesztjeinek 12 százalékát teszi ki.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1202 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 404 714 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1817, az intenzív kezelésre szorulók 320-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 29-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7418-ra emelkedett.

Új kezelést vezetnek be Németországban a súlyos lefolyású Covid-19-betegség megelőzésére

Több százmillió eurós ráfordítással új terápiát vezetnek be Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegség (Covid-19) súlyos lefolyásának megelőzésére - mondta a szövetségi egészségügyi miniszter egy vasárnapi lapinterjúban. Jens Spahn a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban elmondta, hogy a szövetségi költségvetés forrásaiból 400 millió eurót (144 milliárd forint) költöttek egy úgynevezett monoklonális antitest készítmény bevezetésére.

Németország az első európai uniós tagállam, ahol elkezdik használni az új fejlesztésű szert. Kétszázezer adagot vásároltak belőle, alkalmazása a napokban kezdődik, egyelőre az egyetemi klinikákon.

A miniszter elmondta, hogy ugyanilyen terápiát kapott Donald Trump akkori amerikai elnök, amikor tavaly októberben kórházba került SARS-CoV-2-fertőzés miatt.

Az antitestkészítmény úgy hat, mintha egy "passzív oltás" lenne. Alkalmazása az úgynevezett rizikópácienseknél hozzásegíthet a súlyos lefolyású betegség megakadályozásához - mondta Jens Spahn.    

A miniszter az interjúban nem ismertette, hogy mely gyártótól vásárolták az új gyógyszert. Újságírók érdeklődésére a tárca sajtóosztályán közölték, hogy két szerződést kötöttek. Az egyik az Eli Lilly amerikai gyógyszeripari társaság Bamlanivimab nevű készítményéről, a másik az ugyancsak amerikai Regeneron két, egyszerre alkalmazandó, Casirivimab, illetve Imdevimab nevű szeréről szól.  

Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vasárnapi  adatai szerint tovább enyhült a járvány. Az utóbbi 24 órában 12 257 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez bő ezerrel kevesebb az egy héttel korábbi 13 882-nél. A Covid-19-cel összefüggésben 349 halálesetet regisztráltak. Ez ugyancsak jelentős csökkenés az egy héttel korábbi 445-höz viszonyítva.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 134 936 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 51 870-re emelkedett.

Charles Michel: az EU be fogja tartatni az oltóanyaggyártókkal a szerződéses kötelezettségeket

Az Európai Unió be fogja tartatni a koronavírus elleni oltóanyaggyártókkal a velük kötött szerződésekben foglalt kötelezettségeket - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vasárnap a francia Europe 1 rádiónak nyilatkozva.  A Pfizer amerikai gyógyszergyár a múlt héten bejelentette, hogy lassítja az oltóanyag-szállítást, hogy növelni tudja a gyártókapacitásokat. Pénteken az AstraZeneca brit vállalat tájékoztatott arról, hogy gyártási problémák következtében ugyancsak lelassul a vakcina szállítása az EU-ba.

"Jogi eszközeinket felhasználva el fogjuk érni, hogy a gyártók tiszteletben tartsák a szerződésben foglaltakat" - hangsúlyozta Michel. Hozzátette: az EU ragaszkodik ahhoz, hogy a vállalatok átláthatóan kommunikáljanak a szállítási késések okaival kapcsolatban. Közölte azt is, hogy amikor a Pfizer tudatta, hogy késés várható, az EU-nak - kemény tárgyalási álláspontot képviselve - sikerült a késések időtartamát csökkenteni.

"Keményen az asztalra csaptunk, így elértük, hogy több hét várakozási idő helyett csak a szállítás lassulása várható" - mondta.

Az Európai Uniót januárban sok bírálat érte amiatt, hogy messze elmaradt a várakozásoktól a leszállított oltóanyagok mennyisége. Az unió mintegy 2,5 milliárd euró értékű előzetes kötelezettségvállalási szerződést kötött csaknem 2,3 milliárd adag potenciálisan hatékony vakcinára hat oltóanyaggyártóval. A szerződésekben az árazásra, a szállítási és egyéb kulcsfontosságú feltételekre vonatkozó részleteket titkosították.

Legolvasottabb cikkeink