• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Keserű vagy túl nagy? Innovatív gyógyszerformák a piacon

Hírek 2022.11.03 Forrás: Semmelweis Egyetem
Keserű vagy túl nagy? Innovatív gyógyszerformák a piacon

Nyalóka, szívószál, zselé: mit tartogat a jövő a gyógyszerszedés megkönnyítése érdekében?

Lázas és köhögő óvodás, sírás, bosszankodás – ismerős jelenetek egy család életéből, amikor orvosságot kell beadni a beteg gyerekeknek. Esetükben a nyelési nehézség (dysphagia), illetve a félrenyelés, fulladás lehetősége miatt a gyártók folyamatosan igyekeznek olyan gyógyszerformákat kialakítani, amelyek nemcsak biztonságosan alkalmazhatók, de a gyermek számára is kedvező megoldást jelentenek. Ennek köszönhető például, hogy a gyakran alkalmazott szilárd gyógyszerformák mellett az elmúlt évtizedekben megjelentek a folyékony, szirupos orvosságok is. Az idősebb korosztálynál egy nagyobb méretű kapszula vagy tabletta lenyelése szintén gondot okozhat.

De hol tart most a tudomány és mit tartogat a jövő a gyógyszerszedés megkönnyítése érdekében? A Semmelweis Egyetem potlájának cikke hat innovatív megoldást mutat be, köztük egy saját fejlesztésú megoldást. A Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetének kutatói nemrég a Pharmaceutics című szaklapban számoltak be arról, hogy egy laktáz enzimet tartalmazó szívószálat fejlesztettek és teszteltek.

Dr. Antal István intézetigazgató, a kutatócsoport vezetője elmondta: „A szájon át történő adagolás még mindig a gyógyszerelés legelterjedtebb formája, de a gyógyszeripar egyre nagyobb figyelmet fordít az egyén különleges igényeire, így a korosztályok különböző szükségleteire. A gyermekek és az idősek a könnyebben lenyelhető, folyékony orvosságokat részesítik előnyben, a legfiatalabbaknál pedig a gyógyszer kellemetlen ízének elfedése különösen fontos. De egészségügyi problémák miatt is lehet nehezített a nyelés, és ilyenkor segíthetnek az alternatív gyógyszerformák.”

A szívószálba csomagolt orvosságok már egy ideje léteznek, bár nem annyira elterjedtek, mint a hagyományos gyógyszerformák. Laktáz enzimet tartalmazó szívószálról azonban korábban még nem publikáltak.

Dr. Kállai-Szabó Nikolett, a kutatás társszerzője hozzátette: „A laktóz intolerancia tüneteinek mérséklésére már régóta használják a laktáz enzimet különböző adagolási formákban. A laktózérzékenység minden korosztályt érint, egyes becslések szerint akár a népesség 60%-a is szenvedhet tőle. A tejtermékek fogyasztása világszerte jelentős, ezért is fontos, hogy ezt az enzim hiányból fakadó állapotot kezelni tudjuk.”

A laktózérzékenység rendkívül kellemetlen tünetekkel járhat: az érintett betegeknél például tej, sajt, tejföl fogyasztása után hányás, hapuffadás, hasmenés jelentkezhet. A laktóz vagy tejcukor emésztéséhez a bélben termelődő laktáz enzimre van szükség, akinél ez hiányzik vagy csak kevés termelődik belőle, laktóz intolerancia alakulhat ki.

A magyar kutatók gyorsan oldódó, gömb alakú, laktáz-tartalmú szemcsékkel töltötték meg a szívószálakat, a szemcsék kialakítására kétféle hagyományos technológiai eljárást alkalmazva.

A szakemberek szem előtt tartották, hogy minél kevesebb segédanyagot használjanak a formula előállítása során, miközben egy ideális ízvilágot biztosítsanak. Úgynevezett in vitro módszerrel vizsgálták, hogy milyen szerepe van egy gyógyszeres szívószál használata közben az alkalmazott folyadék hőmérsékletének és a szívás sebességének. Statisztikai módszerrel bizonyítva arra a megállapításra jutottak, hogy a szívószál alkalmazhatóságánál mindkét paraméter ugyanolyan fontos.

A Gyógyszerészeti Intézet szakemberei tovább vizsgálják, hogyan lenne hasznosítható a nemzetközileg is egyedinek számító laktáz enzimes szívószál szélesebb körben.

Gyógyszeres nyalókák, Orális fecskendő, szonda és társaik a teljes cikkben

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem; Envato Elements)

Legolvasottabb cikkeink