• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kétmillió forint értékű díj a háziorvosoknak – ''Az elismerés táplálja a tudományt''

Hírek 2022.09.02 Forrás: Weborvos Szerző:
Kétmillió forint értékű díj a háziorvosoknak – ''Az elismerés táplálja a tudományt''

Számos olyan háziorvos dolgozik Magyarországon, akinek adaptálható ötletei vannak, aki új szakmai elképzeléseivel növelheti az orvosi hivatás hatékonyságát.

A modern hazai gyógyszeripar megteremtője, Richter Gedeon születésének 150. évfordulója alkalmából a róla elnevezett gyógyszeripari vállalat szakmai díjat alapított. A Richter Érdemérem Díjat és az azzal járó kétmillió forintos támogatást olyan orvosoknak, szakorvosoknak, gyógyszerészeknek szánják, akik kiemelkedően végzik munkájukat, akiknek adaptálható innovatív ötleteik vannak.

Idén, az első évben a háziorvosok pályázhatnak a díjra. Nem véletlen, hogy az ötfős zsűriben két háziorvos is felkérést kapott, egyikőjüket, dr. Szabó Jánost, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvosi Tagozatának elnökét kérdeztük a részletekről.

Miért vállalta, hogy részt vesz a Richter Érdemérmet odaítélő zsűriben?

Egyrészt megtisztelő egy ilyen körben részt venni, hiszen rajtam kívül az ítészek között van a díjat szakmailag is támogató Magyar Orvosi Kamara elnöke, dr. Kincses Gyula, dr. Kozma Róbert, a Richter Gedeon Nyrt. belföldi értékesítési és marketing igazgatója, dr. Mangó Gabriella háziorvos és Polgár Judit sakk-nagymester, a sakktörténet legjobb női játékosa. Másrészt fontosnak tartom, hogy a napi munka legjobbjait elismerjük, hiszen ahogy a mondás is tartja: „Honos alit artes”, vagyis az elismerés táplálja a tudományt. Számos olyan háziorvos kollégám van, aki a „napi rutin” mellett magas színvonalú tudományos munkát végez, és még többen vannak azok, akik különböző „ jó gyakorlat”-okkal segítik betegeik gyógyulást. Hiszek benne, hogy sokan közkincsé teszik majd  ezeket a tudásokat, ezzel is bizonyítva és emelve a háziorvosi hívatás presztízsét.

Pontosan kik pályázhatnak?

A díjra pályázhat minden, aktív praxissal rendelkező, Magyarországon tevékenykedő, alapellátásban dolgozó háziorvos. Idén közülük három kategóriában hirdetünk győztest: az év leghatékonyabb betegkommunikációját folytató háziorvosa, az év legjobb prevenciós gyakorlatát folytató háziorvosa és az év legkiemelkedőbb tudományos vagy innovációs munkáját végző háziorvosa kap kitüntetést. A jövőben a szakorvosokat és a gyógyszerészeket is szeretné díjazni az érdemérmet alapító Richter Gedeon Nyrt.

Jár a díjjal esetleg valamilyen támogatás is?

Igen, az Érdemérem mellett kategóriánkként nettó 2 millió forint értékű támogatást is kapnak a győztesek. Ezt az összeget a nyertes pályázó a praxisában hasznosítható eszközök beszerzésére, illetve hazai vagy külföldi konferencián, tanulmányúton való részvételre fordíthatja.

Meddig van idejük a háziorvosoknak benyújtani a pályázatokat, és pontosan mit kell ezeknek tartalmaznia?

2022. szeptember 30. éjfél a határidő, eddig kell elektronikusan benyújtani a jelentkezést a www.richtererdemerem.hu weboldalon található pályázati űrlap kitöltésével. A pályázóknak alapvetően azt a jó gyakorlatot kell bemutatnia betegtörténeteken keresztül, amit esetleg át lehet ültetni a mindennapok orvoslásába.

Mikor derül ki, hogy ki lett a győztes?

A díj rangját emelve, az ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadó gálaest 2022. október 21-én kerül megrendezésre Budapesten.

További információ:

Legolvasottabb cikkeink