• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kevesebb beteg panaszkodott influenzára, mint egy hete

Hírek 2022.04.07 Forrás: Weborvos
Kevesebb beteg panaszkodott influenzára, mint egy hete

A fővárosban és 16 megyében csökkent, két megyében emelkedett, Békés megyében nem változott az orvoshoz fordulók gyakorisága.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok 2022. március 28. és április 03. között 25%-kal kevesebb beteget regisztráltak, mint az előző héten. A jelentések alapján végzett becslés szerint a 13. héten 20 500 fő fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. A morbiditás 209,3%ooo-nek bizonyult, 100 000 lakos közül 209 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt.

A fővárosban és 16 megyében csökkent, két megyében (Győr-Moson-Sopron és Pest megye) emelkedett, Békés megyében nem változott az orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Szabolcs-Szatmár-Bereg (406), Baranya (376) és Zala (318) megyében volt a legmagasabb, Jász-Nagykun-Szolnok (83) és Borsod-Abaúj-Zemplén (91) megyében a legalacsonyabb. Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Tolna és Veszprém megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területen diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzavírus által okozott megbetegedést.

A betegek 36,4%-a gyermek, 35,6%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 19,7%-a, 8,3%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága ezen a héten is a 3-5 évesek (615,6%ooo) és a 6-14 évesek (463,0%ooo) között volt a legmagasabb.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába a 13. naptári héten összesen 100 betegtől érkezett légúti minta influenzavírus kimutatása céljából. A sentinel orvosok által beküldött 49 minta vizsgálata során huszonöt betegnél influenza A(H3) vírusállt a tünetek hátterében.Az influenza-pozitivitási arány 51,0%-nak bizonyult. Három betegnél adenovírus, két betegnél a SARS-CoV- 2 vírus kóroki szerepét igazolták. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 51 beteg vizsgálati anyagában huszonhárom esetben influenza A(H3) vírust azonosítottak.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 13. héten egy jelentés érkezett.

Egy Fejér megyei általános iskolában a 166 exponáltból 71 tanuló és 3 intézményi dolgozó influenzaszerű megbetegedését jelentették. A két beteg gyermektől származó légúti mintában a virológiai vizsgálatok influenza A vírust azonosítottak.

A kórházi alapú influenza surveillance keretén belül a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett, laboratóriumi vizsgálattal 71esetben influenza A, két esetben influenza B vírus pozitív eredményről érkezett jelentés. Két minta bizonyult RSV pozitívnak.

Összegzés: A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy az influenzaszerű megbetegedések számának öt hete tartó folyamatos emelkedése után a 13. héten országosan csökkent a betegek száma, azonban két megyében még mindig többen keresték fel orvosukat influenzás panaszokkal, mint a 12. héten. Az előző hetekhez hasonlóan az óvodások és az általános iskoláskorú gyermekek voltak a legérintettebbek. A héten 121 influenzavírust azonosítottak (119 influenza A és 2 influenza B).

2021. év 40 – 2022. 13. hete között összesen 1 328 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, 294 főnél igazoltak influenza A [290 influenza A(H3), 4 A(NT)] vírus okozta fertőzést. Száznegyvennyolc megbetegedés hátterében RSV, huszonhat esetben adenovírus, kilencvenöt esetben SARS-CoV-2 vírus fertőzés állt.

A kórházakban kezdeményezett diagnosztikus célból elvégzett vizsgálatok eredménye 396 esetben influenza A, 2 esetben influenza B vírus, 149 minta esetében légúti óriássejtes vírus (RSV) pozitívnak bizonyult.

Legolvasottabb cikkeink