• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kevesen ússzák meg az inkontinenciát

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A hosszas kórházi ápolásra szoruló idősek 60-70 százalékát érinti a vizelet-, esetleg széklet-visszatartási probléma.

Az otthon ápolt betegeknél valószínűleg legalább ekkora az arány. Aki szellemileg nem épült le, az utolsó erejéig próbál ragaszkodni a szobatisztaságához.

Először a nők, később a férfiak

Fiatal korban a nőknél gyakoribb a húgyúti fertőzés nyomán kialakuló vizelési panasz, és nem ritka, hogy szülés után jelentkeznek vizelet-visszatartási gondok. Érdemes az első jeleknél – ha valaki nem ér el az illemhelyre, hanem már pár csepp vizelet „bemegy" – urológushoz fordulni, mert többnyire intim tornával, illetve egyéb speciális gyakorlatokkal is megszüntethetők a panaszok. Ha a méhet tartó szalagok túlzottan meglazultak, és a speciális gyakorlatok nem vezetnek eredményre, műtéti beavatkozásra lehet szükség.

Idősebb korban a férfiak nagy százaléka küzd valamilyen prosztata-problémával, és ezzel összefüggésben – esetleg épp a kezelés kapcsán – vizelési gondok alakulnak ki. Náluk az első jel a nehezített vizelés; tanácsos minél előbb orvoshoz fordulni vele.

Kezelni nehéz

Az intim tornát még idősebb korban is érdemes elkezdeni, amikor például a hólyagzáró izomzat gyengülése miatt kezd nehezülni a vizelet-visszatartás. Műtétet az időseknél nem nagyon javasolnak, hólyag-kapacitást növelő gyógyszert viszonylag sokan szednek. Ezzel viszont a mellékhatások, és a sok más gyógyszerrel való „összeveszés" miatt óvatosnak kell lenni.

A pelenka „jobb, mint egy combnyaktörés"

Aki szellemileg ép, nagyon nehezen mond le a higiéniájáról – osztja meg tapasztalatát dr. Gombos Éva nephrológus főorvos, aki egy Fejér megyei intézményben lát el hosszan tartó ápolásra szoruló betegeket. Gyakori az is, hogy igazából nem inkontinens valaki, de olyan nehezen mozog, hogy emiatt képtelen időben kiérni a wc-re. Ha egy kórházban 10 ágyra jut a folyosó végén egy wc, ez nem is csoda, és kevés a szép, új kórház, ahol 2-3-4 ágyra van egy saját fürdő. „Bár nagyon nehéz betétre, pelenkára rábeszélni mindenkit, egyik érvünk szokott lenni, hogy még mindig jobb a pelenka, mint egy combnyaktörés" - meséli a főorvosnő. Már vannak egyébként olyan bugyipelenkák, melyek szinte fehérneműként hordhatók.

A legrosszabb, amit tehet, hogy keveset iszik

Sajnos nem ritka, hogy a vizelési problémákat úgy próbálják elkerülni az emberek, hogy elkezdenek keveset inni, gondolván, hogy így nem kell annyiszor kimenni a wc-re. „Ezzel viszont rosszat tesznek a veséjüknek, utat adnak a húgyúti fertőzéseknek, a vesekő-képződésnek, a keringési problémák fokozódnak, a vérnyomás emelkedhet, a szív terhelése fokozódik!" - figyelmeztet a doktornő.

Legolvasottabb cikkeink