• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Kezdődik a Magyar Tudomány Ünnepe

Hírek 2021.11.02 Forrás: Weborvos
Kezdődik a Magyar Tudomány Ünnepe

Az előadásokat élőben közvetítik az MTA Youtube-csatornáján, és az előadásokról készült felvételek később is elérhetők lesznek az mta.hu oldalon.

Az Akadémia idén is megrendezi a Magyar Tudomány Ünnepe című egyhónapos rendezvénysorozatát. A nyitóelőadást november 3-án Szathmáry Eörs tartja, aki az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság elnökeként arra tesz kísérletet, hogy menekülőutat keressen az emberi civilizációt fenyegető – javarészt magunk által előidézett – globális katasztrófák, a klímaváltozás, az ökológiai krízis és a világjárványok elől.

Ugyancsak november 3-án, 18 órakor kezdődik Bartholy Judit klímakutató (ELTE TTK) előadása, benne a klímaváltozással kapcsolatos legfrissebb tényekkel. Mire lehet elég a párizsi megállapodás? Elkerülhető-e a globális klímakatasztrófa? És mit érzünk ebből mi itt, a Kárpát-medencében a következő évtizedekben? 

Mennyire aggódjunk, ha gyerekünk valósággal leragad a számítógép elé? Átformálja-e agyunkat, ha állandóan a telefont nyomkodjuk, és az interneten böngészünk? Miért tud sokakat annyira magába szippantani a videojátékok világa? Két kutató pszichológus, Demetrovics Zsolt és Darnai Gergely ezeket a mindannyiunkat érintő kérdéseket járja körül november 4-én 18.00-kor kezdődő előadásaikban.

1825. november 3-án ajánlotta fel Széchenyi István birtokainak egyévi jövedelmét egy magyar tudós társaság megalapítására. A Magyar Tudományos Akadémia létrejöttét lehetővé tévő nemes gesztus emlékére november 3-át egy 2003-ban elfogadott törvényben a Magyar Tudomány Ünnepének nyilvánították, amely azóta egy az MTA által megrendezett, egy hónapon át tartó programsorozattá bővült.

Az előadásokat élőben közvetítik az MTA Youtube-csatornáján, és az előadásokról készült felvételek később is elérhetők lesznek az mta.hu oldalon. A személyes részvételhez oltási igazolvány és előzetes regisztráció szükséges!

Program és regisztráció a helyszíni részvételre

Legolvasottabb cikkeink