• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ki nyeri meg az Év Praxisát 2012-ben?

Hírek Forrás: Weborvos

Valentin napon kiderül, melyik 10-10 háziorvosi praxis nyert az alapellátási pályázaton.

Február 14-én csütörtökön a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Arany János utcai épületének VIII. emeleti nagytermében veheti át a 10 legelismertebb határon túli, és a 10 legelismertebb hazai háziorvos a nyerteseknek járó „Az év praxisa a Kárpát-medencében" elismerést, és a vele járó ajándékokat. Az okleveleket Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, Beneda Attila kabinetfőnök és Balogh Sándor az OALI főigazgatója adja át.

Több mint 200 ajánlás érkezett, egyharmada határon túli, kétharmada hazai. A legfiatalabb ajánló a 13 éves Kitty, a legtöbb ajánlást (23) egy budapesti doktornő kapta, őt baktalórántházi kollégája követi 20 ajánlással. Nem csak itthonról, hanem a Kárpát-medence legtöbb régiójából is jöttek jelölések: Erdélyből, Szerbiából, Szlovákiából, és a Vajdaságból sokszor apró kis falvakból - összesítettéka pályázat szervezői.

A bírálóbizottság tagjai - Dr. Balogh Sándor, Bakonyi Péter, Dr. Bedros J. Róbert, Berszán Lajos, Dr. Farsang Csaba, Dr. Fekete György, Dr. Hajnal Ferenc, Dr. Illyés László, Dr. Kásler Miklós Dr. Kiss Róbert, Lenkefi Ida, Oszwald Marika és Zettwitz Sándor - hosszas töprengés és egyeztetés után választották ki a bőséges kínálatból a 10-10 legjobb történetet. Fontosnak tartották a szakmaiságot, a legfontosabb szempont a díj odaítélésénél mégis az emberség, az empátia, a munka társadalmi értéke volt.

A jelölések tükrében a betegek hálásak, ha egy háziorvos rendelési idő után is rendelkezésre áll, a legelhivatottabbak pedig meglátogatják betegeiket a kórházban, vagy éppen otthon, hívás nélkül is. Akad doktornő, - ő is a nyertesek között van - aki saját édesapja MR-vizsgálati időpontját adta át betegének, hogy ne kelljen egy hónapot várnia kislánya agydaganat-gyanújával.

Dicsérik a szintén TOP listás háziorvost, mert megmentette inzulinos betege életét, újraélesztette infarktusos páciensét, a másiknak pedig megmentette lábát az amputációtól.

A beteg számára fontos, ha orvosának vannak érzelmei, empátiája, nem hiánycikk nála a jó szó, a mosoly, és használja az alternatív gyógymódokat is. Olykor kerékpáron jelenik meg, máskor pizsamában, köntösben rohan, ha éjszaka hívják, rendszeresen szervez szűrővizsgálatot, és akad, aki a beteg helyett még a gyógyszert is kifizeti – sorolták a szervezők.

A sorrendet - ahogyan az elmúlt esztendőkben is,- nem a zsűri, hanem a portál olvasóinak szavazatai döntötték el. 2012 december 15-től december 30-ig szinte napról napra, óráról órára változtak a helyezések. A kéthetes internetes szavazás valóságos mozgalommá terebélyesedett. Az Oromhegyesi Helyi Közösség (Vajdaság) elnöke például kiírta a Facebookon lévő Év praxisa oldalra, hogy náluk nemcsak az egész település (1800 lakos) de a testvértelepülések polgárai, a faluból elszármazottak, rokonaik és barátaik is szavaztak a település versenyben lévő doktornőjére. Példaértékű, ahogyan egy egész falu állt csatasorba orvosáért.
Legalább ilyen lendülettel szavaztak a záhonyiak, valamint a tiszamogyorósi, az eperjeskei és a mándi lakosok háziorvosukra, miközben egyik dicsérő levél követte a másikat a közösségi portálon.

Az első két helyezett egyébként közel tíz-tízezer szavazatot kapott. A nyertesek kilétéről tehát február 14-én tudósítunk.

Legolvasottabb cikkeink