• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kis csípés nagy veszély!

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A vérszívók akár a használt autógumikba is befészkelhetik magukat.

Ez az egyik idei jelmondata az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO), amellyel fel kívánja hívni a figyelmet a vérszívók, kullancsok, szúnyogok terjesztette betegségekre. Az eddig ismert ilyen kórok mellett már Magyarországon is egyre több olyan fertőzést jegyeztek fel, amely itthon eddig szinte ismeretlen volt – hangzott el a Magyar Kullancsszövetség szerdai tájékoztatóján.
Az izomfájdalommal, vörös kiütésekkel, vérfoltokkal, a szem bevérzésével is járó, kullancsok által terjesztett Krími-Kongói láz nagyon veszélyes betegség, amelyet korábban csak tőlünk nagyon távol észleltek – mondta a tájékoztatón Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője. A ’90-es években viszont már Koszovóban és Albániában a Krími-Kongói láz járványos méretekben fordult elő. A főosztályvezető hangsúlyozta: Magyarországon is jelen van az a fajta kullancs, amely ezt a fertőzést terjeszti.

A szúnyogok által terjesztett maláriának évente 2,5 milliárd ember esik áldozatul a világon, akik közül 500 ezer bele is hal a fertőzésbe. Ócsai Lajos hangsúlyozta: az ötvenes években Magyarországon nagyon sokan betegedtek meg, de 1963-ta a (WHO) mentesítette az országot ettől a váltólázat okozó, veszélyes fertőzéstől. A veszély azonban továbbra is fennáll, hiszen a terjesztő szúnyogok továbbra is itt élnek, tehát ha megcsípnek például egy Afrikából hazatérő fertőzöttet, továbbvihetik a kórt. Hozzátette: kevesen tudják, hogy a világ összes reptere körül, épp a behurcolás elkerülése érdekében, kötelező a szúnyogirtás, így van ez nálunk is.

Az akár agyvelőgyulladást is okozó, szintén szúnyogok által terjesztett Nyugat-Nílusi lázról az utóbbi időkben itthon is elég sokat lehetett hallani, hiszen évről-évre nő a magyar esetek száma is. Pár évvel ezelőtt még csak 15-18 volt a komolyabb tünetekkel jelentkező fertőzöttek száma, tavaly viszont már dupláját, 36 esetet regisztráltak. Sőt, egy 62 éves nő bele is halt a fertőzésbe. A főorvos szerint a legegyszerűbb védekezés a fertőzés ellen a szúnyogírtás, amire különösen az utóbbi évek árvizei miatt különösen oda kell figyelni.

Ócsai Lajos megemlítette még a főleg a mediterrán térségben előforduló, bőrférgességet, amit szintén a szúnyogok terjeszthetnek. Általában ez a kedvencek betegsége, de az ember is megfertőződhet. Ez a nagy fájdalmakkal járó betegség ráadásul gyógyszerekkel nem kezelhető, a férget csak sebészeti úton lehet eltávolítani.

Természetesen a vérszívók által terjesztett legelterjedtebb fertőzés Magyarországon a Lyme-kór és a másik kullancscsípés okozta agyhártyagyulladás. Ez utóbbi ellen létezik védőoltás, Nyugaton épp azért alacsony viszonylag ez a betegség, mert az emberek 90 százaléka átoltott, Keletre viszont ez az arány csak 30 százalékos.

Kapiller Zoltán, a kullancsszövetség vezetője a tájékoztatón többek között felhívta a figyelmet arra, hogy sokan nem is gondolják, hogy nemcsak a kullancs csípésétől fertőződhetnek meg, hanem az elporladt székletének, illetve az elhalt rovar elporladt tetemének belélegzésétől is. Azt is kevesen feltételezik, hogy a szúnyogok nemcsak vizes, mocsaras helyeken fordulhatnak elő tömegesen, hanem olyan száraznak tűnő területeken is, ahol például használt autógumikat tárolnak. Mindezek miatt fontos az elővigyázatosság, a megfelelő készítmények, riasztószerek alkalmazása.