• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kitört a koronavírus-aranyláz - de ki fog rajta keresni?

Lapszemle 2020.06.18 Forrás: hvg.hu
Kitört a koronavírus-aranyláz - de ki fog rajta keresni?

Mivel az egész világ a koronavírus egészségügyi és (a védekezés miatt) gazdasági hatásait nyögi, nyilván a pénzt sem sajnálnák az oltóanyagra.

A vakcina hagyományosan nem jó üzlet, most mégis sok cég rohamtempóban, nagy kockázatokat bevállalva fejleszti a koronavírus oltóanyagát. Az ígéretek szerint nem akarnak nyerészkedni, sőt nyereséget se nagyon, legalábbis amíg a járvány tart, írja a hvg.hu

A verseny érthető, a vakcinára hatalmas a kereslet, a világ országai százmilliós tételekben adják le a megrendeléseket. A fejlesztéssel jól álló vállalatok máris kerestek az üzleten, amennyiben részvényeik árfolyama minden egyes pozitív hírre emelkedik, így nő a vállalatok piaci értéke. A helyzetet jól illusztrálja, hogy az AstraZeneca indiai leányának részvényei két hónap alatt közel 25 százalékkal drágultak. Úgy, hogy az indiai leánynak a világon semmi köze a vakcinafejlesztéshez. Ennek ellenére a jelek szerint a befektetők úgy látják, ha az anyavállalat sikeres lesz, abból valamilyen módon a leány is profitálni fog.

Május közepén a Moderna részvényeinek értéke egyetlen nap alatt 39 százalékkal nőtt, miután a cég bejelentette, hogy sikeresen lezárta a klinikai tesztek I. fázisát. A részvények értéke egy év alatt több mint duplájára nőtt, igaz, relatíve kis cégről van szó, a nagy, sok egyéb lábon álló gyógyszeripari multik árfolyamát nem mozgatják ennyire a koronavírus-fejlesztéseikkel kapcsolatos hírek.

És persze az is igaz, hogy a pozitív hírekre meg-megugró gyógyszeripari részvények árfolyama ugyanilyen gyorsan zuhanhat is, ha negatív hírek érkeznek, mondjuk ha valamelyikük vakcinájáról kiderül, hogy mégsem alkalmas emberi használatra.

Pedig az oltóanyag hagyományosan nem jó üzlet. Ideális esetben ugyanis egy embernek csak életében egyszer van szüksége egy betegség elleni oltásra, ezzel szemben például a krónikus betegségekben szenvedők folyamatosan kénytelenek gyógyszert szedni. Épp ezért a nagy gyógyszercégek jellemzően inkább az ilyen gyógyszerek fejlesztésére, terjesztésére, népszerűsítésére stb. koncentrálnak.

A koronavírus-vakcina természetesen más lapra tartozik, a világ kormányai most azonnal több milliárd adagot lennének készek felvásárolni. Mivel az egész világ a koronavírus egészségügyi és (a védekezés miatt) gazdasági hatásait nyögi, nyilván a pénzt sem sajnálnák az oltóanyagra, úgyhogy a működő, biztonságos vakcináig elsőként eljutó cég annyit kérhetne érte, amennyit nem szégyell. Sőt a hatalmas kereslet miatt nemcsak az első (amely egyedül nyilván nem lesz képes kielégíteni az igényeket), hanem a második és a harmadik is. Ahogy Anthony Fauci, az amerikai kormány fő járványügyi szakértője fogalmazott: egy nyertesnél több lesz a vakcinamezőnyben.

Legolvasottabb cikkeink