• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kockázatok, célértékek - a szív egészsége

Hírek Forrás: MTI-Panoráma

A szív és érrendszer megbetegedésére utalhatnak azok - az orvosok által rendszeresen ellenőrzött, vagy ellenőrizni javasolt - vizsgálati (laboratóriumi) eredmények, amelyek optimális mutatóját röviden célértéknek szokás nevezni.

A vérnyomás, vagy például a vér koleszterintszintjének optimális értékét orvosi szakmai testületek állapítják meg, a megnevezett határértékeket rendszeresen felülvizsgálják és szükség esetén módosítják.

A mutatók betartása a keringés területén is igen fontos, mert a célértéktől kórosan eltérő állapotban a páciensek megbetegedésének, sőt halálos veszélyeztetettségének kockázata meredeken nő - magyarázzák a laikusok számára a Novartis Hungária Kft. kardiovaszkuláris munkacsoportjának szakértői legutóbbi hírlevelükben.

Az elérendő értékeket a klinikai kutatások elemzése alapján állapítják meg az orvosszakmai terület szakértői. Az újabb vizsgálati eredmények nyomán folyamatos elemzéseket végeznek, és megfelelő indok esetén a megállapított értékeket módosítják.

Többféle ajánlás létezik, mert az értékelést több orvosi testület is végezheti párhuzamosan. Ez magyarázza, hogy egyes földrészeken miért lehetnek eltérések a megállapított határértékek között. Egy dologban minden szakértő egyetért, a rizikófaktorok a kardiovaszkuláris veszélyeztetettségben nagy szerepet játszanak, ezért minden körülmények között fel kell mérni a kockázati tényezőket. Az egyén persze joggal kíváncsi rá, hogy egyes paramétereknél mennyi és miért pont annyi a kóros határérték.

Az egészségügyi felvilágosításban érdekelt szakemberek magyarázata szerint a laikusnak is tudnia kell, hogy az egészséges emberre jellemző optimális (a másképpen célértéknek nevezett) szinttől fölfelé, tehát kóros irányban eltérve ugrásszerűen megnő a súlyos következmények előfordulásának valószínűsége. Ezért törekednek az orvosok arra, hogy a betegeknél elérjék a célértéket, a megfelelő mutatót. Ezzel ugyanis jelentősen - adott esetben akár a felére is - csökkenthető a társbetegségek vagy szövődmények kialakulásának kockázata.

Mindig van olyan értéktartomány, amely még nem jelent egyben kockázatmentes állapotot, de ahol már kisebb a veszély, mondják a szakértők. Ezért a különféle mutatókat a laborvizsgálatok eredményében jellemzően három - vagyis normális, emelkedett, kóros - kategóriába szokás sorolni. A teljes (úgynevezett globális) rizikó szemléletmód alapján az egyéb kockázati tényezőket is fel kell mérni és figyelembe kell venni, hogy milyen - már kialakult - keringési kórok sújtják az egyént.

Amennyiben a kezelés során sikerül elérni a célértéket, a beteg életkilátása ugrásszerű javulhat. Az eredmény elérésében nemcsak a terápia hatékonysága, az adott gyógyszer(ek) jó tolerálhatósága, hanem a betegek együttműködése is különösen fontos.