• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kollektív tapasztalat az alapellátásban

Hírek Forrás: Weborvos

Napjainkban az egészségügy adminisztrációs terhei soha nem látott mértékben megnövekedtek.

Nem csak az van előírva, hogy mi mindent adminisztráljunk, hanem az is, hogy hogyan. Szinte minden adatot kódolva kell rögzítenünk, hogy az OEP a számítógépes feldolgozás során értelmezni tudja.  Kódoljuk a diagnózisokat, az egészségügyi szolgáltatókat, a gyógyszereket, stb. Mindez ma már elképzelhetetlen lenne számítógép és egy jó számítógépes program nélkül.

Egy igazán jó szoftvernek azonban túl kell mutatnia a puszta adminisztráción, egyre fokozódó elvárás, hogy szakmai segítséget is nyújtson. A MedMax háziorvosi szoftver Kollektív tapasztalat modulja ezt tűzte ki célul. A korszerű technikának köszönhetően folyamatosan gyűjti a több száz rendelőben felhalmozódó adatcsoportokat, szokásokat, összefüggéseket, természetesen az adatvédelmi előírásoknak megfelelően teljesen anonim, a háziorvos és a beteg közvetlen vagy közvetett személyes azonosítására alkalmatlan módon.

Az így felgyűlt „tapasztalatokat" megosztja a felhasználó orvosokkal, segítve ezzel őket a napi munkában. Olyan kérdésekre adhat választ például, hogy a betegünknél (felnőtteknél korcsoport, gyermekek esetében súlycsoport alapján is) megállapított diagnózisra kollégáink milyen gyógyszereket írnak fel leggyakrabban és milyen adagolásban vagy, hogy egy gyógyszerhez milyen diagnózis-kódokat szoktak választani. Ez már most is nagymértékben meggyorsítja a kódok közti  keresgélést, és segít kiküszöbölni a véletlen tévesztéseket.

A lehetőségek azonban nem merülnek ki ennyivel. A Kollektív tapasztalat fejlesztése folyamatosan zajlik, hamarosan megoldhatóvá válik a panaszok, státuszok, vizsgálatok, terápiás javaslatok kódolása is. Ezen adatok összekapcsolásával pedig a MedMax képes lesz javaslatot adni a lehetséges diagnózisra, a kivizsgálás további irányára, illetve a terápiára vonatkozóan is, mégpedig nem egy mechanikus gépi logika alapján, hanem a háziorvosok széles rétegének tapasztalatára építve. Ez a  fajta támogatás az orvosi konzíliumok nyújtotta előnyöket hozza el a háziorvosi rendelőkbe.

Persze itt nem a gyakori kórképek típusos megjelenési formáira kell gondolni, hiszen azokat mindnyájan felismerjük, és tudjuk kezelni. A Kollektív tapasztalat leginkább a ritkább kórképek  felismerésében, vagy a gyakoribb kórképek atípusos megjelenésekor nyújthat nagy segítséget, illetve bizonyos differenciáldiagnosztikai problémák megoldásánál. És ez a futurisztikusan hangzó kijelentés a nem is olyan távoli jövőben a MedMax-ban megvalósul.

Dr. Galló Beáta Budapest
Dr. Béres Gábor Vác
Dr. Szabó János Heves

A MedMax háziorvosi rendszer és a Kollektív tapasztalat működéséről még több részlet a www.medmax.hu weboldalon olvasható.