• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Komplex továbbképzés házi gyermekorvosoknak

Hírek Forrás: Weborvos

Idejében kiderült címmel a Koragyermekkori program részeként szervezik az akkreditált és ingyenes kurzust a gyógyítóknak.

A Koragyermekkori program keretében megvalósuló akkreditált, térítésmentes továbbképzés a projekt módszertani és informatikai fejlesztéseit mutatja be, illetve korszerű ismereteket ad az egészséges gyermek fejlődésével és az eltérő fejlődésű gyermekek felismerésével és fejlesztésével kapcsolatban. A szakmai, módszertani fejlesztések célja, hogy ne csak hatékonyabbá tegyék az alapellátás szakembereinek munkáját, de meg is könnyítsék azt.

A továbbképzésen bemutatásra kerülnek a központi idegrendszer intrauterin és postnatalis fejlődési szakaszai és a veleszületett majd a szerzett idegrendszeri kórképek, illetve a koraszülöttek utógondozásáról is szó esik. A speciálisan csecsemőkorban alkalmazott neurológiai vizsgálati módok bemutatásának célja az alapellátásban dolgozó orvosok ismereteinek bővítése, ezáltal támogatva a szűrési és szakellátásba irányítási tevékenységet.

A projekt egyik legfontosabb fejlesztése az új Gyermek-alapellátási útmutató, mely szintetizálja, összefoglalja az alapellátók összes teendőjét a szűrővizsgálatokkal, a gyermek fejlődésének nyomon követésével kapcsolatban úgy, hogy a házi gyermekorvosok, a vegyes praxisú háziorvosok, valamint a védőnők is ráláthatnak egymás feladataira minden életkor esetében. A továbbképzés során a Gyermek-alapellátási útmutatóban meghatározott életszakaszoknak megfelelően kerül bemutatásra a normál fejlődésmenet, valamint a fejlődés megítélését célzó vizsgálat módszertana. A továbbképzésen kisfilmekkel segítjük a Gyermek-alapellátási útmutató feldolgozását.

A továbbképzés során a résztvevők áttekintik a korai intervenció területén leggyakrabban alkalmazott mozgásfejlesztő módszereket; kiemelt figyelmet fordítva a finommozgások és adaptív-gondolkodói képességek fejlődésére, ezzel összefüggésben a gyermeki fejlődésmenet összefüggéseinek, a különböző fejlődési területek egymásra hatásának átgondolására. A továbbképzés további kiemelt eleme a gyermekek fejlődésében vagy a fejlődés megakadásában kiemelt jelentőségű kulcspontok áttekintése a játéktevékenységen keresztül.

A fentieken kívül szó esik a primer prevenció témaköréről is, valamint a gyermek fejlődésére hatással lévő egészségügyi és környezeti rizikófaktorokról és védőtényezőkről, különös hangsúllyal a várandósság időszakában és 1 hónapos korban.

A továbbképzés pszichológiai témájú előadásai részben a várandósság időszakával, a családban zajló változásokkal, szerepekkel, az anya-magzat, majd az anya-csecsemő kapcsolattal, illetve a modern egészségügyi alapellátásban nélkülözhetetlen segítői attitűddel és az ezen alapuló hatékony kommunikáció fejlesztésével foglalkoznak.
A továbbképzés fejlesztésében többek között házi gyermekorvos, gyermekneurológus és gyermekgyógyász szakorvos, gyógytornász, gyógypedagógus, klinikai szakpszichológus, szociológus és pedagógus is közreműködött. A képzés során minden napot az adott témákban leginkább kompetens gyermekneurológus, csecsemő- és gyermekgyógyász, illetve pszichológus oktatók tartanak.

Technikai információk

Az Idejében kiderül… című továbbképzés kétféle módon valósul meg. A kontaktórás, jelenléti képzés összesen 40 csoportban csoportonként átlagosan 15 fő részvételével zajlik. Ez a továbbképzés 1+2 napos, bentlakásos formában valósul meg. Az útiköltségen kívül minden biztosított a résztvevők számára, beleértve a szállodai ellátást, azaz a szállást és az étkezést is. Az oktatás tesztvizsgával zárul, amelynek sikeres teljesítésével a résztvevők 28 akkreditációs pontot szerezhetnek. A továbbképzés országosan, megyeszékhelyeken kerül megszervezésre 2014. július és 2015. február között.

Az e-learning alapú online továbbképzési forma azok számára javasolt, akik valamiért nem tudnak, vagy nem kívánnak részt venni az 1+2 napos továbbképzésen. Számukra kényelmesen, akár otthonról elvégezhető módon, felhasználóbarát felületen kerül a - speciálisan erre a célra fejlesztett- tananyag átadásra. Ennél a formánál az online tananyag autodidakta elsajátítása és az oktatói segítség egyszerre áll rendelkezésre, mivel megfelelő szakmai kompetenciájú távoktatási oktatók segítik a résztvevők haladását. A távoktatás is tesztvizsgával zárul, amelynek sikeres teljesítésével a résztvevők 20 akkreditációs pontot szerezhetnek.

Mind a jelenléti, mind az távoktatási továbbképzésre tervezetten még nyáron a projekt Képzésmenedzsment rendszerén keresztül történik a jelentkezés, amelynek részleteiről elsősorban direkt, e-mailes megkeresés alapján értesülhetnek majd az érdeklődők.
Amennyiben eljuttatná hozzánk előzetes jelentkezési szándékát, vagy bővebb tájékoztató anyagot szeretne a projekt fenti vagy más továbbképzéseiről, kérjük, lépjen velünk kapcsolatba a tovabbkepzesTAMOP614@gyemszi.hu e-mail címen, vagy keresse kollégánkat, Patkó Alexandrát a +36 30 691 1741 telefonszámon. További információkat itt talál.