• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koncepciók futószalagon a modellváltásról

Hírek Forrás: Népszabadság

Május első hétvégéjén egyeztetnek Lovasberényben a szocialisták és a szabad demokraták a több-biztosítós modellről. A Népszabadság értesülése szerint a szocialisták három, az SZDSZ kettő, az Államreform Bizottság (ÁRB) pedig egy hatodik modelljavaslattal érkezik.

Lapinformáció szerint Orosz Éva közgazdász-egyetemi tanár is felkérést kapott a kormányfőtől egy lehetséges finanszírozási reformjavaslat kidolgozására. Draskovics Tibor kormánybiztos javaslata lehet a legesélyesebb, mert a koncepcióban benne lesznek a kötelező járulékfizetés, az egységes kockázatközösség, a pénzügyi egyensúly, az állami garancia, az igazságos közteherviselés, és a biztonságos ellátásról szóló elképzelések.

Draskovics Tibor a lapnak a javaslatról elmondta: csak olyan rendszer valósítható meg, amelyben senki nem járhat rosszabbul, mint amilyen a jelenlegi helyzete. A beszedett járulékok Egészségbiztosítási Alapba kerülnének, és innen fejkvóta alapján súlyozva kerülnének a biztosítókhoz. Ezzel kizárható az, hogy szegényekre és gazdagokra „szakosodott" biztosítók jöjjenek létre. Az újonnan alakuló szervezetek mellett megmarad az OEP is, hogy azok, akik nem akarnak a biztosítók közül választani, megmaradhassanak a régi rendszerben. A rendszer pedig 2009-re állhat fel.

Tegnap a szabad demokraták Liberális Tanácsa megismételte a korábban is ismertetett javaslatát a vegyes modellről, amely szerint a biztosítottak egy vegyes rendszerben választhatnak az állami és a magánbiztosítók között. Az OEP-et két részre bontják: az állami biztosítóra, valamint az egészségbiztosítási alapot kezelő szervezetre. Az utóbbi osztaná el a központilag beszedett járulékot a piacra lépő biztosítók között. Az új rendszerben gyakorlatilag mindenki szabadon választhat, hogy marad-e az állami biztosítónál, vagy átmegy az üzleti biztosítóhoz. Az SZDSZ szerint az egységes kockázatközösség megmarad.

Kökény Mihály a lapnak azt mondta: várják a tárca modelljavaslatait, valamint az azok előnyeiről és hátrányairól szóló elemzéseket, amelyek közül kiválaszthatják a legjobb megoldást.